Kant-en-klare glutenvrije hapjes

In dit artikel tips voor kant-en-klare glutenvrije hapjes. Dus waar je vrijwel geen moeite voor hoeft te doen en die je zo op tafel zet of alleen even hoeft te snijden. Ik geef tips voor glutenvrij gebak/taart, borrelhapjes, toastjes, chips, nootjes en bier en wijn.

Taart

Jumbo verkoopt glutenvrije gebakjes. Deze kun je bestellen in de winkel bij de broodafdeling. Mijn favoriet: appelgebak en de aardbei bavarois. Jumbo en Albert Heijn, maar ook Ikea verkopen de taarten van Almondy. Alle varianten van dit merk zijn glutenvrij en vind je in het diepvriesvak. HEMA verkoop ook glutenvrije gebakjes, vooral hun soesjes vind ik erg lekker. Het gebak moet je twee dagen van tevoren bestellen via hun site. Albert Heijn verkoopt ook glutenvrije soesjes, deze vind je bij het glutenvolle verse gebak. Uiteraard kun je ook je bakker vragen om een glutenvrij gebakje, vraag wel om een die niet besmet is geraakt met gluten.

Borrelhapjes

Dit zijn hapjes die zo in mij opkomen. Het is een fractie van wat er glutenvrij allemaal mogelijk is, check de verpakking op gluten en je weet of het glutenvrij is.

Kruisbesmetting

Het is absoluut not done om glutenvrije hapjes samen in een bakje of op een bord te doen met eten dat niet glutenvrij is. Hierdoor kan kruisbesmetting ontstaan. Zorg er dus voor dat de glutenvrije hapjes apart staan van het niet-glutenvrije eten.

Toastjes

Toastjes doen het altijd goed op een verjaardag. Van der Meulen verkoopt glutenvrije toastjes in twee smaken: lente ui en naturel. Ook verkopen veel supermarkten tegenwoordig de heerlijke toastjes van Schär. Die laatste vallen echt bij iedereen in de smaak, is mijn ervaring.

Glutenvrij beleg voor op toastjes

 • Farmersalade Johma
 • Eiersalade Johma
 • Sellerysalade Johma
 • Tonijnsalade Johma
 • Beenhamsalade Johma
 • Krabsalade Johma
 • Port Salut
 • Roombrie
 • Philadelphia naturel
 • Philadelphia kruiden

Net als bij de borrelhapjes, is ook dit weer een fractie van wat er glutenvrij te koop is. Ik heb er bewust gekozen a-merken te noemen omdat deze op veel plekken te koop zijn. Uiteraard geldt ook hier weer dat er véél meer glutenvrij mogelijk is, dit is slechts een voorbeeld voor als je geen etiketten kan/wil lezen.

Kruisbesmetting

Als tip wil ik meegeven om voor alle gasten deze toastjes neer te zetten. Als je de niet-glutenvrije toastjes naast de glutenvrije zet heb je kans op kruisbesmetting. Het vorkje gaat namelijk in de salade, op het toastje en weer in de salade met gevaar op kruimels in de salade. Mocht je toch gewone toastjes neer willen zetten, zet dan apart het beleg neer met schone vorkjes/ lepeltjes voor je glutenvrije gast. Niet-glutenvrij beleg kun je wel gewoon neerzetten, maar zorg er dan wel voor dat elk bakje een apart vorkje heeft.

Chips en nootjes

Chips en nootjes doen het ook goed op een verjaardag. Hierbij wat glutenvrije suggesties (ook dit is weer een fractie van wat er glutenvrij te koop is).

 • Bugles Nacho Cheese (alleen deze variant!)
 • Naturel ribbel chips Lays
 • Naturel chips Lays
 • Cheese Union chips lays
 • Stokbroodje Kruidenboter Lays
 • Wokkels Paprika Smiths
 • Alle ongezouten noten

Kruisbesmetting

Ook bij chips en nootjes dreigt kans op kruisbesmetting. Want pakt je gast eerst een hand niet-glutenvrije borrelnootjes en dan een handje chips dan bestaat er de kans dat er ‘kruimels’ van de borrelnootjes in de chips komen. Nu doe ik hier zelf nooit zo heel erg moeilijk over, want de kans is super klein, maar hij is er wel. Vertel dit wel aan je glutenvrije gast, het is dan aan hem/haar om wel of niet uit dezelfde bak te eten, zet anders een apart bakje voor je glutenvrije gast neer. Ik vind dit zelf altijd heel ongezellig, maar het is een oplossing. Het beste is natuurlijk alleen maar glutenvrije chips en nootjes op tafel te zetten er is immers keuze genoeg.

Wijn en bier

Alle soorten wijn zijn glutenvrij! Rood, wit en rosé. Bavaria verkoopt glutenvrije pils.

Disclaimer: Dit artikel heb ik in april 2017 geüpdatet. Op dit moment zijn alle producten die ik hierboven beschrijf glutenvrij. Het kan zijn dat producenten hun receptuur veranderen en producten daarom niet meer glutenvrij zijn. Check daarom áltijd de verpakking van een product om zeker te weten of het glutenvrij is. 

Ook leuk om te lezen

16 Comments

 1. Wat je zegt over de bakker is niet helemaal waar. Ik heb al vaak genoeg gehoord dat de producten daar glutenarm zijn, maar niet glutenvrij omdat ze worden gemaakt in de ruimte waar ook glutenvolle spullen worden gemaakt :)
  Mij niet gezien bij de bakker. Ik vind het risico veel te groot :)

 2. Waar heb je lekkere glutenvrije eiersalade? ik kan er nergens een vinden. We maken het zelf wel eens, maar dat kan ook niet altijd.

 3. Pingback: Feesthapjes (iets meer moeite) | Miss Glutenvrij

 4. Pingback: Ideeen voor glutenvrij lekkers | Ik ben glutenvrij

  • Miss Glutenvrij

   Klopt maar dit is onder de norm, de salade is glutenvrij. Alleen deze salades van Johma bevatten gluten. Dit staat er op hun site: https://www.johma.nl/faq

   Welk product van Johma is glutenvrij?

   Volgens de Warenwet mogen producten die minder dan 20 ppm gluten bevatten glutenvrij worden genoemd. (ppm = deeltjes per miljoen = mg/kg)

   Bij Johma hanteren we echter een strengere norm dan de Warenwet door op onze verpakkingen ook gluten te vermelden indien de hoeveelheid tussen de 5 en 20 ppm is.

   De granen, die van oorsprong gluten bevatten, zullen wij altijd vermelden omdat dit wettelijk verplicht is. Soms komt het voor dat het aandeel gluten echter dermate laag is, dat de gluten niet gedeclareerd worden. In dat geval is de salade volgens de wet en de strengere Johma normen glutenvrij.

   De volgende producten zijn NIET glutenvrij:

   Johma Kip Saté salade 175 g
   Johma Kip Kerrie salade 175g
   Johma Surinaamse Ei salade 175g
   Johma Kip Joppie® salade 175g
   Johma Spicy Vega salade 175g
   Johma Quiche Ham Prei 400g
   Johma Quiche Lorraine 400g

 5. b.veenboer

  hier in Almere hebben wij een speciaal taarten bakker alles is echt gluten vrij, en heel erg lekker.

 6. Pingback: Glutenvrij op een festival - MissGlutenvrij.nl

 7. Pingback: De 10 best gelezen artikelen van 2017 - Miss Glutenvrij

Comments are closed.