Glutenvrij op (school)kamp

De zomervakantie is  voorbij en wie een opleiding volgt, mag weer de schoolbanken in. Vaak begin je een (nieuwe) opleiding met een introductieweek. Heel erg leuk en gezellig, maar als je glutenvrij moet eten, zal je extra moeten opletten en jezelf moeten voorbereiden. In dit artikel geef ik tips.

Een (school)kamp is vaak heel erg leuk en gezellig en het laatste waar je dan zin in hebt, is ziek worden. Als je een glutenvrij dieet volgt, is het belangrijk dat je je ook tijdens de dagen dat je van huis bent goed aan je dieet houdt. Vaak wordt voor de hele groep hetzelfde eten gehaald en gekookt. Het is eten wat de pot schaft en daar kun je als coeliakiepatiënt (iemand die geen gluten kan verdragen) niet altijd aan mee doen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Vaak moet je je opgeven als je mee gaat tijdens een introductieweek of schoolkamp. Op zo’n (online) formulier staat (meestal) de mogelijkheid om aan te geven dat je een dieet volgt. Vul dit altijd in. De ‘leiding’ is dan op de hoogte dat jij niet alles mag eten en kan hier rekening mee houden. Vaak wordt tijdens zo’n kamp voor een grote groep gekookt volgens een van tevoren bedacht menu. Het is slim om (ruim) voor het kamp contact te zoeken met degene die over het eten gaat. Bespreek met hem/haar dat je een glutenvrij dieet moet volgen en denk vooral ook mee. Jij weet vaak beter wat  jij wel en niet mag eten en kan kijken of jij mee kan eten met het menu of dat er voor jou iets anders gekook moet worden.

Vraag of jullie tijdens het kamp uit eten gaan en of dit restaurant glutenvrij eten serveert. Bel desnoods zelf van tevoren naar het restaurant. Wordt er gebarbecued? Bespreek van tevoren hoe jou gegarandeerd kan worden dat jij ook glutenvrij kan barbecueën. Tips vindt via je deze link (klik)

Kan de kampleiding jou niet garanderen dat er iedere dag glutenvrij brood is of zie je dit zelf niet zitten. Neem dan zelf glutenvrij brood mee. Het slimste is voorverpakte broodjes in te slaan. Neem het aantal broodjes mee dat je tijdens het kamp denkt nodig te hebben. Ik nam vaak ook crackers en rijstwafels mee voor de afwisseling. Je kunt ook kijken of er in de buurt van je kampbestemming een winkel zit waar glutenvrije producten te koop zijn. Je zou er voor kunnen kiezen je brood (samen met de leiding) daar te kopen, maar er is dan een kans dat het brood is uitverkocht en je niets hebt.

Maak je glutenvrije dieet bekend
Hoe vervelend je het misschien ook vindt (ik vroeger wel), hang aan de grote klok dat jij GEEN gluten mag eten. ‘Heh, geen gluten wat is dat?’ Die vraag zal je vast krijgen… Beantwoord die vooral en vertel iedereen dat je absoluut niet tegen tarwe, rogge, gerst enz. kan. De vraag: ‘maar wat gebeurt er dan’, zal je vast ook krijgen en beantwoord die voor je eigen bestwil ook. Het makkelijkste is als je geen zin hebt er een uitgebreid verhaal van te maken te zeggen dat je dan heel ziek wordt. En dat wil je natuurlijk niet tijdens het kamp.

Als iedereen weet dat jij geen gluten mag, zullen ze rekening met je houden. Op die manier voorkom je dat je buurman aan de ontbijttafel zijn mes vol met broodkruimels in jouw glutenvrije pindakaas doopt. Label je ‘eigen beleg’ daarom ook met een (naam)sticker zodat iedereen weet dat dit eten voor jouw glutenvrije dieet is gereserveerd.

Ik nam naar kamp een klein broodroostertje mee met een sticker daarop met ‘afblijven’. Niemand die daar zijn brood in durfde te doen ;). Je glutenvrije spulletjes kun je het beste in de (kamp)keuken in een apart kratje of mandje bewaren. Hier staat het ‘veilig’ omdat je andere kampleden meestal niet in de keuken komen en alles staat bij elkaar zodat jij het zo kan pakken tijdens je ontbijt en lunch.

De tips op een rij
1. Geef bij je aanmelding aan dat je een glutenvrij dieet moet volgen.
2. Probeer in contact te komen met degene die het eten regelt tijdens het kamp en maak duidelijke afspraken over het eten dat jij krijgt. Denk vooral ook mee.
3. Blijf opletten! Vertrouw je het niet. Check, check dubbelcheck.
4. Vertel iedereen dat jij geen gluten mag zodat ze rekening kunnen houden met je.
5. Neem zelf eten mee en label dit met jouw naam of ‘afblijven’ erop.

Een glutenvrij dieet kan lastig zijn als je op kamp gaat, maar laat je uitje hierdoor niet verpesten. Met deze tips kom je een heel eind en probeer vooral te genieten! De eetmomenten tellen maar een paar uur van de dag, alle andere tijd kan jij je vermaken met de kampgasten. Enjoy your camp!

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #4 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.