Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije brownies

Deze glutenvrije brownies zijn mega lekker én ze bevatten nog een extra laagje chocola. Een waar genot in je mond! In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je deze glutenvrije brownies maakt.

Ik ben dol op brownies! Toen mijn nicht bij me logeerde, kwam zij met het idee om glutenvrije brownies te maken. We hebben gezellig een halve ochtend in de keuken gestaan en daarna heerlijk gesmuld van onze brownies terwijl we de dvd’s van Gooische Vrouwen keken. Dit is het recept.

Ingrediënten glutenvrije brownies

 • 150 gram pure chocolade in stukjes
 • 150 gram roomboter in blokjes
 • 3 eieren
 • 185 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 130 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte mix C van Schär)
 • 25 gram cacaopoeder
 • 100 gram pure chocolade in stukjes

IMG_0003

PicMonkey Collage

1. Smelt de 150 gram chocolade au bain-marie. Verwarm je oven vast voor op 180 graden.
2. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig.
3. Roer het eimengsel en de chocolade rustig door elkaar.
4. Smelt de boter in de magnetron en roer dit door het chocolade-eimengsel.

PicMonkey Collage2

5. & 6. Zeef de bloem en doe dit bij het chocolade-eimengsel. Voeg hierbij de cacao.  Roer beide ingrediënten niet te lang, het hoeft niet te gemengd te zijn.

PicMonkey Collage3

7. Vet je ovenschaal in met een bakkwast met vloeibare boter, leg daaroverheen bakpapier zoals op bovenstaande foto, zo krijg je je brownies makkelijk uit de schaal als ze klaar zijn. Ik gebruikte twee schalen van 20 bij 10 cm van de IKEA. Eén van 20 bij 20 kan natuurlijk ook.
8. Giet in beide schalen evenveel van je beslag. Zet je schalen 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
9. Check met een grote satéprikker of je brownies gaar zijn. Zitten er (bijna) geen kruimels aan je prikker dan zijn ze gaar.

IMG_002010. Laat je schalen afkoelen. Ondertussen smelt je de 100 gram chocolade die je nog hebt staan.

IMG_0023

11. Als je brownies lauw zijn giet je de chocola er overheen en strijk je dit met een spatel glad. Hierna zet je de schaal in de koelkast. Als de schaal is afgekoeld, til je je brownies aan het bakpapier uit de schaal en snij je alles in stukken.

PicMonkey Collage4

Je kunt de brownies natuurlijk ook zonder nog een extra laag chocolade eten. Links zonder extra chocolade en rechts mét extra chocolade. Ik vind de brownies met extra chocolade het allerlekkerst, maar ik ben dan ook een echte chocoholic ;).

23 Comments Add New Comment

 1. Renate says:

  Mijn zoontje van 5 heeft coeliakie. Als geen keukenprinses moeder heb ik me toch aan deze brownies gewaagd. Ze zijn echt superlekker mama was de reactie! :-).

 2. Daty says:

  Hoi, ik vond je website net voordat we naar London gingen (ook vanaf Eindhoven). Mijn dochter en ik zijn allebei glutenvrij en we werden helemaal blij van jouw tips. Het blijft toch altijd een beetje lastig en soms zelfs vervelend om in het buitenland lekker eten te zoeken. Op jouw tips zijn we zowel bij de pizza express naast St.Pauls Cathedral gaan eten (heavenly !!!) en we hebben een dagelijks portie bij Leon gebruikt. Tot onze grote verbazing was al hun gebak ook glutenvrij; we hebben gesmuld en ze mogen van ons hier meteen een filiaal beginnen !! Lekker gezond, betaalbaar en heel smakelijk fast food! (als je foto’s wilt: die hebben we en een extra doos gebak mee naar huis genomen. Helaas is die al op !) Bij Bill’s was de keuze uiteindelijk niet zo groot, maar wel lekker en twee soorten zalig desert: de pumpkin crème brulee en de Eton mess. Genoten! Dank dus voor jouw bijdrage aan een geweldige midweek en voor al jouw recepten op je website ! Hartelijke groet Daty

 3. Jellina says:

  Hoi!

  Ik wil graag deze glutenvrije brownies maken, alleen kon ik geen mix C van Schär vinden, dus heb ik boekweitmeel gekocht. Kan ik dit gewoon 1:1 vervangen? En heb ik ook nog extra ‘vochtige’ producten nodig om het deeg beter te laten plakken? Hier had ik over gelezen op andere sites!

  Alvast bedankt!

 4. Miss Glutenvrij says:

  Boekweit is hier niet helemaal geschikt voor, dit is vraag heftig en taaier. Ik zou een glutenvrije basisbloem gebruiken. Je kunt altijd een extra eitje toevoegen.

 5. Maggie says:

  De brownies gemaakt. Had alleen die c mix van schar niet. En net onvoldoende rijstebloem. Dus nog aangevuld met circa 20 gram geraspte kokos. Ook wat handjes pistachenoten en walnoten toegevoegd. Ze waren heerlijk!!

 6. Marlies van der Hout says:

  Voor hoeveel personen is dit recept? Mijn zoontje wil het maken voor zijn klas (28 personen). Met hoeveel moet ik de hoeveelheden dan vermenigvuldigen?

 7. Agnes Horvath says:

  Hoi. Ik wil de suiker vervang door dadels de boter door margarine ( lactose). Is dat wat? Groetjes, agnes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *