Hapjes & Snacks Recepten

Glutenvrije apfelstrudel

Mijn zusje en ik stonden een hele zaterdag in de keuken stonden om glutenvrije hapjes te maken. Eén van die hapjes was apfelstrudel. In dit artikel laat ik zien hoe je deze van origine Oostenrijkse lekkernij glutenvrij kunt maken.

Bladerdeeg is zo’n fijn ingrediënt om lekkere hapjes mee te maken. Apfelstrudel had ik nog nooit gemaakt, maar Magriet wel en zij kwam op het idee om dit glutenvrij te maken. Wil je échte apfelstrudel maken dan moet je dit doen met elastisch zeer dun uit elkaar getrokken deeg dat je oprolt. Omdat glutenvrij deeg al niet zo elastisch is van zichzelf, maakten wij dit hapje met glutenvrij bladerdeeg dat we kochten bij de Eko Plaza in Veenendaal.

Ingrediënten

 • 5 plakjes glutenvrij bladerdeeg (wij gebruikten de vierkante plakjes van Le Poole)
 • 1 a 2 appels (wij gebruikten Rubens appels van C1000 die waren in de aanbieding)
 • 1 losgeklopt ei
 • Suiker
 • Kaneel
 • Gewelde rozijnen

collage1

1. Snij de appel(s) in kleine stukjes
2. Doe hierbij een flinke schep suiker, een handvol gewelde rozijnen en strooi er wat kaneel bij. Even goed alles door elkaar roeren.
3. Zorg dat de bladerdeegplakjes zijn ontdooid en leg in het midden een strookje appelmengsel zoals op de foto.
4. Doop een bakkwastje in het ei en strijk hiermee over één rand van de bladerdeeg.

collage2

5. Vouw de bladerdeeg naar elkaar toe. Door het ei, plakken de twee uiteinden aan elkaar. Knijp die uiteinden goed aan elkaar vast en vouw het randje terug zoals op de foto. Je kunt er eventueel nog wat ei tussen doen om het deeg aan elkaar te laten plakken.
6. Knijp de zijkanten bij elkaar en vouw dit naar onderen.
7. Bestrijk het deeg met ei.
8. Maak met een mes sneetjes in het deeg.

Leg je apfelstrudels op een bakplaat bedekt met bakpapier en zet ze in de voorverwarmde oven. Houd de tijd aan die op de verpakking van het bladerdeeg staat. Door de sneetjes is het bladerdeeg opengebarsten wat een leuk effect geeft. Je kunt de apfelstrudel zo (warm) eten, maar hij is ook erg lekker met slagroom, ijs en/of warme vanillesaus of met poedersuiker. Eet smakelijk.

0 Comments Add New Comment

 1. Marjon says:

  Jammie, dit lijkt me heerlijk.

  Ik ben nog zo nieuw in glutenvrij-wereld, dat ik hartstikke blij ben met dit soort artikelen. Ik houd net als jij van koken èn van lekker eten. Ook ben ik van puur eten, ik heb dat boekje over E-nummers ook. Ik kreeg steeds migraine-aanvallen van aspartaam bijvoorbeeld. Wat ben ik opgeknapt sinds ik daar op let. Hoe dan ook… Ik ben heel blij met jouw site en ga al die recepten uitproberen! Ook een uitdaging om dat van de zomer in Oostenrijk in de caravan te doen.

  Off topic… Heb Semper broodmix in huis, maar twijfel toch of dat in de broodbakmachine kan. Ik houd je op de hoogte.

  Groetjes en een fijn weekend.

  Marjon.

 2. Mirjam says:

  Hierbij een heerlijk recept voor Semper in de broodbakmachine:

  6 gram fiberhusk
  450 ml water
  1 theelepel broodaroma = zout
  8 gram suiker
  50 ml olijfolie
  500 gram Semper Jauhosses
  40 gram voedingsvezel
  7 gram gist
  2 handjes pompoenzaden of 3 eetlepels lijnzaad

  Meng 100 ml water met 6 gram fiberhusk.
  Verwarm de rest van het water tot ongeveer 37 graden.
  Giet het water in de bak.
  Voeg het broodaroma (maatlepel!), de suiker en de olijfolie toe.
  Verdeel het meel rustig over het water.
  Doe eerst de vezels en dan het gist erover.
  Voeg de Fiberhusk toe.
  Zet de bak in de machine.
  Stel hem in op programma 1 en zet hem aan.
  Wanneer de machine begint voeg je de pompoenpitten of zaden toe.

 3. Marjon says:

  Mirjam… Dank je wel! Ik heb het gemaakt volgens het recept op de verpakking, maar dan in de broodbakmachine en het is gelukt. In plaats van olie heb ik roomboter gebruikt (olie maakt dat het brood zich vaak teveel hecht in de broodbakmachine). Ik heb een eigen programma ingesteld met tijden als op de verpakking staat en het is gelukt! Heerlijk, wat heb ik genoten (had er pompoensoep bij gemaakt :-P)!

 4. Ginette says:

  Hoi Mirjam! Zou je mij kunnen zeggen welk bbm je hebt? ik heb nml de AFK en daar lukt geen enkel brood ot nu toe mee! Groetjes Ginette (mijn zoontje van 4 heeft Coeliakie)

 5. Mirjam says:

  Ik heb een Domo, vooral uitgekozen op de kleur (rvs). Maar deze is niet meer te koop.
  Het Semper-recept gebruik ik trouwens haast nooit. Het komt van een vrouw die in een tea-room werkte (en daar heel veel glutenvrije dingen maakte, omdat ze zelf coeliakie heeft).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *