Benodigdheden om te bakken

In dit artikel besteed ik aandacht aan de basisvoorwerpen die je nodig heb om te kunnen bakken. Ook laat ik zien welke spullen ik heb en waarom ik ze zo handig vind.

Door mijn artikelen zien jullie dat ik elke week wel in de keuken sta om allerhande lekkernijen te maken. In de afgelopen jaren heb ik de benodigdheden om te kunnen bakken bij elkaar gespaard, gekocht of gekregen. Nu kan ik me voorstellen dat je al die spullen niet in huis hebt. Vaak kom je er pas achter dat je iets niet hebt wanneer je het opeens nodig hebt. Zo kwam ik er laatst achter dat ik geen deegroller heb.

Toch zijn er een aantal basisvoorwerpen die handig zijn om in huis te hebben als je wilt gaan bakken. Hieronder vertel ik welke voorwerpen dat volgens mij zijn en laat ik meteen zien welke producten ik heb en waarom juist die.

Mixer
Stipt op nummer één in mijn rijtje van bakbenodigdheden staat de mixer. Can’t live without! Van mijn moeder kreeg ik een paar jaar geleden voor mijn verjaardag deze mixer van Philips. Er zitten mix- en deeghaken bij en de mixer kun je in de houder klikken zodat ie kan mixen zonder dat je ‘m vast hoeft te houden. Er zat een plastic kom bij die rondjes draait als je ‘m in de houder zet en de mixer aan zet.

Ik gebruik de mixer elke week met de deeghaken om brood te bakken, maar hij staat ook regelmatig rondjes te draaien voor bijvoorbeeld beslag voor de pannenkoeken. Deze mixer is ideaal voor beslag. Je zet ‘m aan en hij mixt alle klontjes er uit. Ook is hij handig om ei luchtig te kloppen of om eiwit te kloppen. (Maak dan wel eerst de kom vetvrij, dit doe je met citroen.)

Mixer zijn al vanaf een paar euro te koop. Nu heb ik zelf niet hele goede ervaringen met goedkope mixers omdat ze bij mij op een gegeven moment gaan stinken (door oververhitting?!) en ik dit voorwerp gewoon te intensief gebruik. Daarom kies ik persoonlijk voor een iets duurdere mixer.

Plastic beslagkom
Een beslagkom heb je bijna altijd nodig als je gaat bakken. Ik gebruik altijd een plastic kom, je kunt ook één van glas kopen, maar die beschadigd sneller en kan niet tegen een valpartij. Wat voor een plastic kom of waar je ‘m koopt maakt niet zoveel uit. Ik wil je wel aanbevelen om er meer dan één te kopen. Vaak heb je voor één recept zoals het muffinrecept al meerdere beslagkommen nodig. De kommen zijn niet duur en je kan ze vaak ook in een set kopen, dan heb je een kleine, middelgrote en grote kom. Ik heb diverse kommen van verschillende winkels. Blokker, Xenos en Action verkopen voor weinig geld plastic beslagkommen.

Keukenweegschaal
Natuurlijk kun je op gevoel wat meel of suiker in je kom strooien, maar een keukenweegschaal helpt je bij het precies afmeten van je ingrediënten. Ik geef zelf de voorkeur aan een digitale keukenweegschaal omdat je deze heel precies kan aflezen. Ik kocht de mijne destijds een keer bij Lidl. Waar je een weegschaal koopt, maakt niet heel veel uit als ie maar precies is.

Maatbeker
Een maatbeker is ideaal om hoeveelheden vloeibare ingrediënten af te meten. Mijn eerste maatbeker was er één waarop in het zwart de maten stonden afgedrukt. Die gingen er helaas af met afwassen of de streepjes verschoven door het hete water, weg maten . Daarom kocht ik deze bekers bij de Xenos waarin de maten staan ingegraveerd.  Ik kocht een kleine waarop je vanaf 50 ml je vloeistof kan afmeten en een grote waar je vanaf 100 ml je vloeistof kan afmeten. In die grote maak ik ook altijd aardappelpuree. Kokend water er in en dan al kloppend met de garde strooi ik de poeder erbij. Scheelt weer afwas.

Bakkwastje
Een bakkwastje is geen pure noodzaak, maar wel heel erg makkelijk om je ovenschaal of bakvormen mee in te vetten. Ik kocht de mijne bij Hema. Ik raad je een siliconen kwastje aan. Koop geen kwast met haren, want die smelten als ze in aanraking komen met te hete voorwerpen.

Bakpapier
Het is niet per se nodig, maar ik zweer erbij! Wat is bakpapier heerlijk makkelijk. Voor bijvoorbeeld brownies is dit papier super handig, want je kan je baksel er in één keer uittillen.

En dan ligt het er nog aan wat je gaat maken…

Vormpjes
Maak je muffins /  cupcakes, dan koop je papieren muffinvormpjes. Met die van Hema heb ik erg goede ervaringen. Let er op dat ze wel anti-kleef zijn, anders krijg je je muffin nooit meer van het papiertje af. Je kunt ook siliconenvormpjes kopen. Ik kocht de mijne in hartvormpjes bij Action. Ook heb ik een siliconenvorm van Action waar je de papieren vormpjes in zet. In de grote vorm van Tupperware (destijds gekregen van mijn moeder) met zes gaten maak ik grote muffins zonder vormpjes. Dan vet ik de vormpjes goed in met olie.

Bakvorm/ -blik
Maak je een brood of cake dan heb je een (siliconen) bakvorm/  -blik nodig. Ik kocht al mijn vormen bij Action.

Springvorm
Maak je een taart dan heb je een springvorm nodig, een standaardmaat is 28 cm doorsnee. Mijn springvorm kocht ik (00k) bij Action. Bedek de bodem wel altijd met bakpapier en vet de zijkanten goed in met een bakkwastje met olie of boter.

Dit waren mijn absolute musthaves als je wilt gaan bakken. Natuurlijk hoef je niet alles in één keer aan te schaffen en misschien heb je sommige of alle benodigdheden al of vind je iets totaal overbodig. Dit is hoe ik er over denk en ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien welke producten ik gebruik.

Wat is volgens jou een echte must have om te kunnen bakken?