Glutenvrij tussendoortje Recepten

Super makkelijke glutenvrije kruidkoek

Kruidkoek vind ik één van de lekkerste tussendoortje. Helaas zijn de glutenvrije koeken uit de winkel vaak lang niet zo lekker als een zelfgemaakte en bovendien zijn ze een stuk droger dan als ie net uit de oven komt. In dit artikel laat ik je zien hoe ik mijn kruidkoek maak en hoe je ‘m lang lekker houdt.

De ingrediënten stellen weinig voor en ik doe dit recept dan ook altijd uit mijn hoofd. Naast de ingrediënten heb je een mixer nodig en een bakvorm, ik kies voor een harde vorm in plaats van siliconen omdat deze zijn vorm behoudt. In ongeveer een uurtje kun je genieten van je makkelijke maar o zo lekkere kruidkoek.

Ingrediënten

 • 200 gram (glutenvrije) bloem (ik gebruikte Mix B van Schär)
 • 250 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 4 (flinke) eetlepels koek en speculaas kruiden (Verstegen)
 • 4 eieren
 • 8 gram bakpoeder, dit is een half zakje van Dr. Oetker

Ik ben al mijn restjes meel aan het opmaken dus daarom koos ik voor Mix B van Schär. Je kunt de kruidkoek natuurlijk ook met ander meel maken. Ook kun je er van alles aan toevoegen zoals rozijnen en stukjes noot, maar ik laat zien hoe je heel makkelijk met weinig ingrediënten een kruidkoek kunt maken.

IMG_0019Doe alle ingrediënten in je kom en zet de mixer aan. Mix goed tot alle klontjes zijn verdwenen. Ik vind veel kruiden er in lekker dan wordt ie meer spicy. Mijn familie en vriend vinden mijn koek altijd lekkerder gekruid dan die uit de winkel, die vinden ze wat flauw qua smaak in vergelijking tot de mijne. Dat komt dus omdat ik er veel koek en speculaas kruiden in doe

IMG_0021Vet je bakblik in of doe er zoals ik bakpapier in, knip dit wel goed op maat, want je wilt geen verfrommelde kruidkoek omdat je papier er ingepropt ligt. Ik zweer echt bij bakpapier, je haalt je baksel er in één keer uit als ie klaar is. Ook scheelt het afwassen omdat je geen kruidkoek uit de hoekjes aan het pulken bent. Schenk je kruidkoekmengsel er in en zet ‘m zo’n 40 minuten in een op 175 graden voorverwarmde oven. Door met een (grote) saté prikker in je koek te prikken kom je er achter of ie gaar is. Blijft er na het prikken niks aan je prikker hangen dan is ie gaar.


Haal je kruidkoek uit het bakblik en leg ‘m op een snijplank. Wikkel de kruidkoek meteen nadat ie uit de oven komt in aluminiumfolie, dit zorgt ervoor dat je koek een plakkerige buitenkant krijgt. Nadat ie is afgekoeld haal je ‘m weer uit het folie.

IMG_0009Snij de kruidkoek in plakken en doe ze meteen in een zakje of een bakje in de diepvries. Als je een plakje wilt eten haal je er één uit de vriezer. Zo heb je altijd verse ontbijtkoek zonder dat ie droog wordt. Ik neem kruidkoek het liefste mee naar mijn werk. Ik haal om 08.00 uur twee plakjes uit de vriezer en rond 10.30 uur zijn de koeken ontdooit en heb ik een lekker stuk kruidkoek bij de koffie.

Binnenkort laat ik zien hoe je een wat uitgebreidere kruidkoek maakt waar meer voeding in zit, maar voor nu: Eetsmakelijk!

28 Comments Add New Comment

 1. Marjon says:

  Wat een heerlijk recept! Dank je wel!

  Fijne dag!

  Groetjes, Marjon.

  ps en off topic… Afgelopen vrijdag gegeten bij ‘t Pannekoekhuis in Hoenderloo. Ze hebben daar glutenvrije pannenkoeken en al hun ijs is glutenvrij. Ik heb genoten!

 2. Lena says:

  Net gemaakt voor mijn zoon, maar al stiekem zelf ervan gesnoept. Wat is ie lekker! Ik heb al andere ontbijtkoekrecepten uitgeprobeerd. Maar deze is echt vele malen lekkerder en makkelijk in bereiding. Gaat in mijn receptenboek. Bedankt!
  Wij eten eigenlijk met het hele gezin glutenvrij (behalve incidenteel een broodje voor ons dan) en het bevalt ons prima. Ik kan met zekerheid zeggen, dat we veeeel gezonder eten, dan we anders zouden eten.

 3. Ik merk ook dat ik doordat ik glutenvrij ben gezonder eet en bewuster voor producten kies. Dat zie ik als iets positiefs omdat ik goed voor mijn lichaam wil zorgen.

 4. Lena says:

  Zeker weten. Geen “pakjeseten” hier :)
  Ik vind die additieven nu ook niet meer lekker. Smaakt “nep”, niet zoals het hoort :)

 5. bernice says:

  Heerlijk recept. In plaats van bruine basterd suiker is palmsuiker ook erg lekker.
  Dank je wel….

 6. Jenine says:

  Vandaag dit kruidkoek recept gemaakt met universal bak mix van peak’s free from waar je laatst een filmpje over plaatste.
  Alleen bakpoeder achterwege laten (zit al in de mix).
  Makkelijk en heerlijk!
  Groet,
  Jenine

 7. Joke Hanselman says:

  Hoi Harmke,
  Wat een super lekker en makkelijk recept !!!! Ik heb de koek al meerdere keren gemaakt.
  Ik geniet er elke dag weer van ,ik eet twee plakken per dag heerlijk met wat boter erop mmmm….
  Wel doe ik door het beslag rozijntjes en cranberries ,wat een heerlijkheid.
  Deze koek zal ik hopelijk nog heel lang eten !
  Groetjes Joke Hanselman

 8. Marianne says:

  Net gelijk naar de super gegaan voor de bruine basterdsuiker! Vanavond gelijk maar eens maken!

  Sinds een week zit ook ik aan een glutenvrij dieet!

 9. Miranda says:

  Ik vind het erg fijn om je recepten te lezen en uit te proberen. En ook met de foto’s erbij. Alleen ik kan van de oudere recepten niet altijd meer de foto’s zien zoals bij deze kruidkoek. Kan je hier iets aan doen?
  Alvast bedankt!

 10. Miss Glutenvrij says:

  Dat klopt Miranda. Ik ben hier mee bezig. Mijn site werd eerst ergens anders gehost en is toen gekopieerd later is die oude site verwijderd met helaas ook de foto’s. Ik probeer langzaamaan dit weer te fixen maar dit is erg tijdrovend. Ben er dus mee bezig :). Gelukkig staat de tekst er nog wel.

 11. Lucie Venrooij says:

  Ik liep altijd maar wat aan te modderen met recepten voor ontbijtkoek, maar deze is veel makkelijker én lekkerder! Omdat mijn koek- en speculaaskruiden na 1 eetlepel op waren, heb ik dit verder aangevuld met kaneel en nootmuskaat, smaakte ook erg goed!

 12. Suzanne says:

  Zelf kan ik gluten niet verdragen. Dus je heerlijke kruidkoek gemaakt. Inmiddels al meerdere malen.
  En wie eet er het meest van? Idd mijn man die gewoon alles mag eten.
  Hij is hier echt verslaafd aan hahahaha
  Zijn dus heel blij met je recept! !!!!!!
  Bedankt!!
  ( je website inmiddels ook al geadviseerd aan een nichtje van mijn man in Australië)

 13. Johanna Beek says:

  Lieve Harmke wat geniet ik enorm van je geweldige recepten!!!!! Ik kook en bak graag maar heb niet zoveel fantasie, zoals jij. Ik ga nu ontbijtkoek maken, omdat ik deze week een keer limburgs zuurvlees wil maken.
  Nogmaals dank voor de fijne recepten en hartelijke groeten.

Leave a Reply