Gezonde chocola

Gezonde chocola! Wat zeg je?! Chocola gezond? Dat is toch dat zoetige goedje waar je pukkels en een dikke kont van krijgt? Niet wanneer je de échte onbewerkte pure chocola eet. Gezondechocola.nl wil mij en jullie graag kennis laten maken met chocola die wél gezond is.

Door Klaziena Waerts van gezondechocola.nl werd ik enige tijd geleden benaderd of ik naar de lancering wilde komen van een nieuw product: XoBiotic, dit is een chocola met toegevoegde probiotica (ook wel goede bacteriën genoemd). Ik als chocolade addict was meteen enthousiast, maar de dag van de lancering kon ik niet aanwezig zijn. Klaziena wilde mij wel een pakketje met informatie en de (gezonde) chocola toesturen.

De gezonde chocola die gezondechocola.nl verkoopt, zijn pure producten met veel cacao die zo min mogelijk is bewerkt. De chocola is koud geperst in plaats van verhit, hierdoor gaan belangrijke voedingsstoffen niet verloren. Er zitten geen geraffineerde suikers in de chocola, geen slechte vetten geen conserveermiddelen en ook zijn geen kleur-geur- en smaakstoffen toegevoegd. Zoals jullie misschien weten, probeer ik zo min mogelijk slechte E-nummers te eten en deze chocola bevat al die rotzooi die ik wil vermijden niet.

Naast koper en magnesium (die helpen om de bloeddruk en hartslag te stabiliseren), bevat cacao vitamine P, het goedje dat ook in antioxiderende groene thee zit. Antioxidanten zijn goed voor de gezondheid, ze zorgen namelijk voor een reeds voordelen, zoals:
* Lagere bloeddruk
* Stimuleert de nieren en verbetert de vertering
* Helpt patiënten met geen eetlust, nierstenen of bloedarmoede
* Verbetert de functies van de huid
* Beschermt tegen vrije radicalen en andere vernietigende moleculen, die bekend staan beroertes en hartziekten te veroorzaken
* Gaat vermoeidheid tegen

Dat klinkt als een hoop gezonde voordelen en dat door chocola! Ik ontving van het merk Xocai drie verschillende soorten chocolaatjes. Xocai  dat je uitspreekt als sjoo-saj is een rijke donkere Belgische chocolade, gemaakt van cacao die onbewerkt, ongegist én koudgeperst is. Hierdoor schijnen alle gezondheidsbevorderende antioxidanten, vitamines en mineralen in chocola bewaard te blijven. Xocai is een puur natuur product en bevat géén kunstmatige suiker of zoetstoffen, vulstoffen, geur-kleur- en smaakstoffen

Xocai X Powder Squares
Bevat 72,6 % cacao en is in verhouding tot de andere Xocai producten het rijkst aan antioxidanten.

Mijn smaak: Je proeft de cacao duidelijk. Het deed mij meteen denken aan de repen chocola met meer dan zoveel procent cacao. De chocola is vrij hard en smelt zachtjes op je tong waarbij de cacao smaak je mond binnendringt.

Xocai Omega Squares
Dit chocolaatje bevat sinaasappelsnippers en lijnzaad en is daardoor rijk aan essentiële (plantaardige) Omega 3 vetzuren.

Mijn smaak: De sinaasappelsmaak proef je duidelijk. Ik houd niet van sinaasappel in chocola dus dit chocolaatje is niet aan mij besteed. Na het eten van Xocai Omega Squares had ik eerder het idee een sinaasappel gegeten te hebben dan chocola.

Xocai Nuggets
Bevat 67,5 % cacao en er zijn acai en blauwe bessen aan toegevoegd.

Mijn smaak: Dit chocolaatje in bonbonvorm proeft wat minder bitter dan de X Powder Squares en is daarom mijn favoriet. Ook de lange cacao nasmaak vind ik erg lekker.

Naast de drie bovengenoemde chocolaatjes van Xocai stuurde Klaziena mij haar nieuwste chocolaatje de Xobiotic.

Xobiotic
De XoBiotic is chocolade met toegevoegde probiotica (zogenaamde goede bacteriën). Deze goede bacteriën zorgen voor een goede darmflora, wat weer van belang is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. Mensen met darmziekten zoals Crohn, Colitis Ulcerosa en Candida schijnen veel baat te hebben bij dit product.

Mijn smaak: Ik proef een extra puur chocolaatje dat ik het liefste samen met een kopje koffie drink. De cacao nasmaak zit nog lang in mijn mond wat ik erg lekker vind. De structuur van de chocola is hard en hij smelt langzaam in je mond en heeft dan een zachte smaak zoals goede chocola volgens mij hoort te hebben.

Alle bovenstaande chocolaatjes zijn natuurlijk glutenvrij!

Door één keer deze chocolaatjes te proeven, kan ik je niet vertellen wat ze doen voor mijn gezondheid. Daarvoor zou ik de chocola langere tijd moeten eten. Toch ben ik enthousiast over gezonde chocola. De smaak is goed en de structuur ook. Als deze chocola doet wat zijn makers zeggen dan is het een gezond en lekker alternatief voor de ongezonde tussendoortjes. Ik neem in ieder geval vaker een stukje pure chocolade in plaats van de melk- of witte variant.

Ik bedank Klaziena voor het kennis mogen maken met gezonde chocola, voor meer informatie en de chocola ga je naar www.gezondechocola.nl.