Recepten Taart & Gebak

Gevulde speculaas (glutenvrij)

Weer zo’n lekker sinterklaasrecept om je vingers bij op te eten: gevulde speculaas. Kijk mee hoe ik deze lekkere koek glutenvrij maak.

Voordat ik voor het eerst gevulde speculaas maakte, leek het me een heel gedoe om te maken. Maar het valt best mee. Met vrij weinig ingrediënten maak je super lekkere gevulde speculaas. Lekker bij een kop koffie of thee, of een beker warme chocomel met slagroom. Ik ben er net als de pepernoten, dol op.

Ingrediënten glutenvrije gevulde speculaas

 • 75 gram boter (margarine)
 • 150 gram glutenvrij bloem (bijvoorbeeld mix C van Schär)*
 • 75 gram gele/lichte basterdsuiker
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
 • half zakje vanillesuiker
 • 3 theelepels speculaaskruiden
 • half ei
 • 200 gram amandelspijs (Dr. Oetker is glutenvrij)**
 • naar smaak amandelen

*In plaats van glutenvrije bloem kan je ook 75 gram rijstmeel en 75 gram boekweitmeel gebruiken.
** Op de verpakking van amandelspijs van Dr. Oetker staat ‘kan sporen bevatten van gluten’. Lees even dit artikel om te weten hoe ik hiermee omga.

Werkwijze glutenvrije gevulde speculaas

 1. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze;
 2. Snij de boter in kleine stukjes en doe in de kom;
 3. Doe het ei erbij en kneed dit tot er een bal ontstaat. Verpak de deegbal in huishoudfolie en leg dit minimaal een uur in de koelkast om het op te laten stijven;
 4. Verwarm  de oven op 175 graden (boven en onder)
 5. Leg bakpapier in een ovenschaal en rol de deegbal uit tot ongeveer tweemaal de vorm van je ovenschaal. Als je niet genoeg hebt om de hele ovenschaal te bekleden (zoals ik), dan leg je wat minder er in. Het gaat erom dat je twee even grote stukken deeg uitrolt die je gebruikt. Leg het eerste deel op het bakpapier in de ovenschaal;
 6. IMG_0057Leg hierop de amandelspijs. De spijs krijg je zacht door het even in handen te draaien, je kunt het dan gemakkelijker uitrollen.
 7. IMG_0059Leg hierop weer de rest van het uitgerolde deeg. Druk de zijkanten goed aan elkaar zodat het een geheel wordt.IMG_0066
 8. Bestrijk de bovenkant met ei en druk de amandelen zachtjes in in het deeg. Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven.

En klaar is ie. Laat de gevulde speculaas afkoelen en snij het in stukken. Bewaar het in een afgesloten bakje zo blijft ie lekker. Je kunt de speculaas goed invriezen. Haal de koek er dan zo’n twee uur van te voren uit voordat je het wilt eten. Vind je dit te lang duren dan kun je de koek ook een paar seconden in de magnetron doen. Eet smakelijk!

36 Comments Add New Comment

 1. Isa says:

  Hoi Harmke, vandaag voor de eerste keer gemaakt en super goed gelukt! Heel erg bedankt voor het recept :) mijn heele familie vond de speculaas heeeeel erg lekker. Groetjes, Isa

 2. Brenda says:

  Kun je voor dit recept ook bambix rijstebloem gebruiken? Ik heb namelijk geen toko in de buurt en las dat rijstemeel en rijstebloem vrijwel hetzelfde is, klopt dit? Dan kan ik bij de ah om de hoek nl gewoon deze rijstebloem kopen!

  Alvast dank voor je antwoord!

 3. Paula Onink says:

  Hoi Harmke, bedankt voor de inspiratie! Ik heb een iets ander recept gebruikt en de amandelspijs zelf gemaakt. Oh, was was het toch heerlijk om op een herfstige zondagmiddag bij een kop thee de speculaas te eten. Lekker!

 4. Hoi Harmke, gisterenavond voor het eerst in m’n leven heerlijke gevulde speculaas gebakken! Wat een super recept! Hartelijke dank daarvoor.
  Alleen heb ik een vraagje,waarom moet het deeg een uurtje in de koelkast?
  Heb je daar een rede voor?
  Graag hoor ik die van jou.
  Groetjes Joke Hanselman.

 5. Paula Onink says:

  Hoi Joke, ik ben zo vrij om hierop antwoord te geven. Bovenstaand recept is een zanddeeg (technische term). Door het te koelen krijgt het meer samenhang en kan je het makkelijker verwerken. Bij speculaasdeeg wordt de smaak beter als je het wat langer laat rusten. Ik laat het minimaal een dag in de koelkast liggen, soms nog wat langer. Beter voor de smaak ;)

  Groetjes Paula Onink (Gebaksjuwelier.nl)

 6. Paula en natuurlijk ook Miss Glutenvrij,hartelijke dank voor jullie antwoord/ reactie!
  Ik ga kijken of ik dat vol kan houden een dag…pfffff ik wil het dan zo graag proeven ;-)

 7. Kriszta Vakula says:

  Hoi Harmke,
  Dank je voor deze recept! Heerlijk!!! Ik heb een opmerking: amandelspijs van Dr. Oetker kan sporen gluten bevatten. (zag ik toen ik al van de koek heb gegeten…) Volgende keer amandelspijs zelf maken…
  Groetjes,
  Kriszta

 8. Ik eet zelf wel producten die ‘sporen kunnen bevatten van gluten’. Er zitten immers geen gluten in de ingrediënten en mochten die per ongeluk er toch in zitten dan is dit sowieso ruim onder de codex. Maar de extreem gevoeligen kunnen beter zelf amandelspijs maken :).

 9. Tim says:

  Mijn deeg blijft heel plakkerig, wat kan ik hier aan doen. Ik heb het ongeveer 2uur in de koeling gehad

 10. Renalda says:

  ik heb hem gemaakt. heerlijk was hij. nu heb ik nog universele bak mix van paek s free from staan zou het hiermee ook lukken?
  groetjes renalda

 11. Mathilde says:

  Hoi, de rijstebloem van Bambix is geen optie, te vlokkerig, de bal viel zo uit elkaar, nu alleen boekweitmeel gebruikt, hij ziet er iig superlekker uit, morgen aansnijden voor mijn dochtertje met Coeliakie op het heerlijke avondje.

 12. Corrie Naumann says:

  Ik vind het een goed recept, allen vindt ik het deeg iets te droog. Wat kan ik daar aan doen? Of voortaan amandelmeel gebruiken ofzo?

 13. Lavina says:

  Beste Harmke,

  Vandaag dit recept voor het eerst gemaakt nadat ik van de week op zoek ging naar een heerlijk glutenvrij recept.
  Ik ben nog niet zo lang in de glutenvrije wereld. Maar ben gediagnosticeerd met een gluten intolerantie. Gelukkig niet een allergie want dat brengt veel meer met zich mee.
  Gezien de december maanden en ik toch pokert lekkers wil kunnen eten net als anderen ben ik aan het uitproberen geslagen. En wat was het lekker!!!!! Heb wel iets meer ei gebruikt, vond het deeg iets te droog en was bang dat het dan niet voldoende samenhangend deeg zou worden. En iets meer speculaas kruiden maar dat is omdat ik het gewoon heel lekker vind. Dank eb ik ga zeker meer van je recepten uitproberen!!!

  Groetjes Lavina

 14. Truus Schreijer says:

  Miss Glutenvrij, even een paar opmerkingen. De omschrijving van het recept vind ik niet super. Ik zou de vermelding van de oven later in het recept opnemen omdat het deeg nog ruim een uur in de koelkast moet staan. Dan de opmerking dat de amandelspijs van dr. Oetker glutenvrij is. Op de verpakking staat dat het gluten kan bevatten. Mijn zus is zo gevoelig voor de gluten dat zij hier dus last van heeft gehad.
  De smaak was overigens voor mij (hoef niet glutenvrij) voortreffelijk!
  Groet Truus

  3 december 2017

 15. Miss Glutenvrij says:

  Dank je wel voor je feedback, ik heb de zin over de oven naar achteren verplaatst. Ook heb ik wat info over ‘kan sporen van gluten’ toegevoegd. Fijn dat de speculaas goed smaakte!

 16. Vita van Harten says:

  Hi! Ik heb eivervanger gebruikt maar het deeg is heel droog. Een klein beetje melk toegevoegd anders werd het geen bal. Nu uit de oven: speculaas is zacht. Klopt dat wel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *