Recepten Taart & Gebak

Kerst cupcakes

Morgen is het Nationale Cupcake Dag en omdat ik een groot cupcakelover ben, kan ik deze dag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Omdat ik ook al helemaal in kerstsferen zit, maakte ik kerst cupcakes. Kijk mee hoe ik dat deed.

Hoe schattig zijn deze cupcakes? Het resultaat is nog beter dan ik van te voren dacht. Omdat ik geen bijpassende papiertjes had om de cupcakes in te doen, gebruikte ik die niet. Dit vind ik ook prettiger eten, geen papier dat aan je cupcake blijft plakken. Mijn kerst cupcakes zijn dus meer kerstcakejes ;).

Ingrediënten

 • 125 gram rijstebloem
 • 50 gram ketanmeel
 • 150 gram suiker
 • 150 gram margarine
 • 3 eieren
 • 1 grote koffielepel glutenvrij bakpoeder

Doe de boter in een kom en mix dit, voeg hierbij de suiker. Klop dan één voor één de eieren erdoor en doe dan de beide bloemsoorten en de bakpoeder erbij. Nog even goed kloppen tot je een romig beslag hebt. Verwarm de oven vast voor op 160 graden. In plaats van rijst- en ketanmeel kun je ook één bloemsoort gebruiken.

Ik gebruikte voor mijn cupcakes de siliconenvorm van Action. Vet deze goed in met (zonnebloem)olie en schep je beslag in de vormpjes. Voor mijn verjaardag (31 december) vraag ik een ijsschep, dit schept makkelijker en mooier dan met lepels. Zet je siliconenvorm op een ovenplaat in 20 minuten in de oven.

Je kunt je cupcakes natuurlijk zo op eten, maar ze versieren is leuker! Om de cupcakes te versieren, gebruikte ik kerstsuiker dat ik bij Xenos kocht. De schrijfstiften van Dr. Oetker kocht ik bij Albert Heijn. Van de stiften gebruikte ik alleen de kerstkleuren: rood, groen en wit. Beide producten zijn natuurlijk glutenvrij.

IMG_0030Mijn zusje Esther hielp me met versieren en ik vind dat we ons van onze creatieve kant hebben laten zien. Wat zijn ze schattig. De kerstsuiker plakten we vast aan het vloeibare suiker en dat bleef goed zitten. We hadden de cupcakes binnen no time op, want ze smaakten heerlijk. Eetsmakelijk!

Gaan jullie cupcakes maken op Nationale Cupcake Dag?

0 Comments Add New Comment

 1. Danielle says:

  Ik zie je in bijna alle gerechten werken met rijstbloem en ketanmeel. Waar haal je je rijstbloem en ketanmeel vandaan? Uit een toko of kun je dit ook bij de supermarkt kopen? Online bestellen is zeker goedkoper in grote hoeveelheden?

 2. Bij de toko en biologische supermarkt Eko Plaza koop ik rijst- en ketanmeel. Ik heb geen ervaring met dit meel online kopen. Ik zou je willen aanraden eerst naar de toko te gaan.

 3. Je vraag over rijststroop kan ik helaas niet beantwoorden, dat weet ik niet, je zou het kunnen proberen. Dan ben ik ook wel heel benieuwd hoe de cupcakes worden. De ketan zou ik niet weglaten, dit is kleefmeel en zorgt voor een soepele structuur van je cupcake.

 4. Rose says:

  Ze zijn inderdaad super cute geworden! Ik moet vandaag eigenlijk ook aan de slag, gewoon omdat het zo leuk en lekker is!

 5. Bianka says:

  Wij hebben rijstemeel in ons assortiment en zoeken steeds naar nieuwe recepten en producten om te gebruiken met een voedselallergie en tolerantie.

 6. Daan says:

  Dag dag,
  Mijn dochter van 2 blijkt coeliakie te hebben, dus ik ben bezig met een stoomcursus ‘glutenvrij’ koken en bakken. We wonen in Amsterdam, dus toko’s en reformzaken genoeg. Maar een andere vraag: Kan je deze ook goed invriezen, of worden ze dan minder lekker? Ik kan het natuurlijk ook gewoon eens uitproberen. Dank voor je blog! We waren nogal verrast door de diagnose, en dit soort dingen geven hoop! (En zin om te gaan bakken).
  Hartelijke groet!

 7. Paula Onink says:

  Hoi Harmke,

  zijn jouw kerstdecoraties glutenvrij? Bij mijn weten zit er tarwezetmeel in musketzaad (die kleine gekleurde balletjes). Zou je kunnen checken, als je ze nog hebt? Ik heb nog geen glutenvrije musketzaad gevonden.
  Dank je.

 8. Daan says:

  Dag Harmke,

  Het mixen van ketanmeel en rijstmeel is de beste tip die ik tot nu toe gehad heb! Wat een goede textuur krijg je dan, en dat voor een mooi prijsje. Heel geslaagd, ik ga je andere recepten ook proberen. Mijn dochter glunderde toen ze de muffin kreeg (ik deed er gedroogde cranberries doorheen, vindt ze lekker, en drupjes vanille-essence) en ze waren zo verdwenen.

  Heb je trouwens wel eens de glutenvrije witte chocolade cheesecake van Hofje zonder Zorgen (Haarlem) gegeten? Met een bodem van walnoten, echt waanzinnig lekker, en een geweldige locatie. Je kunt er ook glutenvrij lunchen.

  Veel dank nogmaals!

 9. Roos says:

  Hoi! Ik heb vandaag deze cakejes gemaakt (zonder kerstversiering dan) en ze zijn hééél erg lekker geworden! Dankjewel voor het recept, het was al een paar keer een beetje mislukt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *