Braziliaanse Kaas Pizza

IMG_0023Ik ben dol op pizza. Meestal gebruik ik de kant-en-klare glutenvrije bodems van Schär die ik dan beleg, maar ik kwam een recept tegen voor een complete glutenvrije homemade pizza; de Braziliaanse Kaas Pizza. Dat moest ik uitproberen en graag deel ik mijn ervaring met jullie.

Al eerder schreef ik over Livaad (klik). Deze website heeft een grote database aan glutenvrije producten opgeslagen en werkt met een zoekfunctie. Ideaal om te zoeken of iets glutenvrij is. Ik gebruik de site regelmatig en mijn familie en vrienden zijn er inmiddels ook mee bekend. Naast de glutenvrije database heeft de site een pagina die gaat over het BKB (Braziliaans Kaas Broodje). Ik kende deze pagina  niet maar Miss Glutenvrij lezeres Mirjam attendeerde me er op. Het BKB  wordt gemaakt met… kaas. De naam doet het al vermoeden. Klik hier voor de link naar de pagina van het Braziliaanse Kaas Broodje.

Het broodje ga ik binnenkort maken, maar op diezelfde pagina staat de BKP, de Braziliaanse Kaas Pizza (ik noem ‘m maar even zo voor het gemak, want een officiële naam kan ik niet vinden). Dit is een pizza bodem gemaakt met dezelfde hoofdingrediënten als het BKB; tapiocameel en kaas. Tapiocameel kocht ik bij de Toko aan de Prins Bernhardlaan in Veenendaal en de overige ingrediënten haalde ik bij de supermarkt.

Ingrediënten voor twee personen

 • 100 gram tapiocameel
 • 100 gram kaas
 • 330 ml (halfvolle) melk
 • 110 ml olijfolie (iets minder kan ook)
 • 1 ei
 • snufje zout
 • eventueel oregano naar smaak (ik lust dit ingrediënt niet dus heb dit weggelaten)

Verwarm de oven vast voor op 200 graden, ik gebruikte de hete lucht stand.

IMG_0004

IMG_0005Doe alle ingrediënten in een kom.

IMG_0006Mix dit in de mixer met de deeghaken, met de hand kan natuurlijk ook.

IMG_0008Neem een grote ovenschaal en knip bakpapier op maat. Giet hierin je beslag en zet je schaal in de oven.

IMG_0016Haal de schaal uit de oven als je bodem lichtbruin is. Dit is ongeveer na zo’n 15 minuten. Laat de bodem afkoelen.

De volgende keer doe ik de bodem iets langer in de oven in zodat ie krokanter wordt en gebruik ik iets minder olijfolie. Dit was voor mij de eerste keer dat ik deze bodem maakte en ik vind een knapperige bodem lekkerder, nu was ie best wel flubberig. Nadat ie afgekoeld is, moet ie natuurlijk belegd worden.

Ik deed dat met de volgende ingrediënten:

 • Een dun laagje gepelde tomaten
 • Ui
 • Rode paprika
 • Champignons
 • Plakjes schouderham in kleine stukje
 • Plakken jonge kaas
 • Mozarella
 • Geraspte kaas

IMG_0019Beleg je afgekoelde bodem met de ingrediënten die jij lekker vindt. Verwarm de oven weer voor op 200/220 graden op de hete lucht stand. Zet je pizza in de oven. Omdat de bodem wat flubberig was, deed ik dit zo’n 25 minuten. De volgende keer als de bodem langer voorgebakken is, doe ik de pizza een kwartiertje in de oven.

IMG_0023Ik at de pizza samen met mijn vriend. Wat was ie lekker. Mijn vriend vond ‘m ook heerlijk. De smaak is echt super en de pizza vulde goed, we zaten allebei echt vol. Dit recept ga ik zeker vaker maken, maar dan met de aanpassingen die ik noemde. Dit is de lekkerste glutenvrije bodem die ik heb gegeten. Je kunt de pizza bodem van tevoren maken en bewaren in de koelkast of vriezer. Zo heb je je eigen kant-en-klare bodem die je alleen nog hoeft te beleggen. Eet smakelijk!

Ook leuk om te lezen

13 Comments

 1. Fijn dat je h’m lekker vindt!
  Ik heb ook vaak een paar kleine pizzaatjes in de vriezer liggen, om te beleggen als we pizza willen eten. Klein, omdat we dan verschillend kunnen beleggen. En klein omdat die beter in de vriezer passen.
  Goed idee, ga ik binnenkort weer maken!

 2. Hoi Miriam! zou j mij kunnen vertellen wat voor vormen je gebruikt voor de kleine pizzaatjes? groetjes Ginette

 3. ziet er echt super lekker uit! Ik ben zelf vegetarier en heb waarschijnlijk ook glutenallergie dus ik wil je bij deze even bedanken met alle recepten die op je blog staan. Heb er super veel aan en erg leuk om te lezen!

 4. Hoi! Ik heb de pizza bodem nu in de oven staan, maar klopt het dat het beslag super vloeibaar is? Kan me niet voorstellen dat dit goed gaat komen en een harde bodem wordt :S Ben benieuwd of hij straks hard uit de oven komt haha, spannend!

 5. Hoi hoi,

  Ik zag de pizza en deze is inderdaad erg lekker zelf maak ik hem met 33 ml melk en 11 ml olijfolie verder alles precies hetzelfde, neem dan wel een groot ei (L). Wordt denk ik dan wat knapperiger, wel moet je het dan heel goed uitstrijken over een bakplaat bekleed met folie.

 6. Het originele recept van Livaad is met 33 ml melk en 11 ml olijfolie. Dit wordt een ‘normaal deeg’. Waar heb jij die extra nullen vandaan gehaald? ;)

  • Dank je wel voor je reactie! Ik kreeg dit recept van iemand toegestuurd. Het is dus ergens fout gegaan ;). Toch was ie lekker haha!

Comments are closed.