Glutenvrije Vanille cake mix Jumbo

12Kant-en-klare mixen voor glutenvrije producten zie ik steeds vaker. En dan niet alleen in de reform- of natuurwinkel, maar ook gewoon in de supermarkt. Mijn moeder nam een pak glutenvrije vanille cake mix mee van  supermarkt Jumbo en maakte een cake voor mij. Graag deel ik haar ervaring met jullie. 

In de afgelopen Photo Diary (klik) liet ik zien dat mijn moeder voor mij als verrassing omdat ik ben verhuisd een glutenvrije vanille cake had gemaakt. Die cake smaakte super goed en ik was erg benieuwd hoe ze ‘m had gemaakt.

IMG_4755Over de benodigdheden volgens de verpakking zei mijn moeder: “Het viel me tegen dat ik nog zoveel ingrediënten waaronder ei en olie moest toevoegen. In een cake mix verwacht ik dit er al bij in, vooral voor het geld dat ik er aan uitgaf.” (Dit was tussen de €3,- en €4,- bij Supermarkt Jumbo.)

IMG_4758Volgens de verpakking moest mijn moeder 8 minuten mixen.

IMG_4762Maar toen gebeurde er dit: “Het beslag werd stopverfachtig en verdween in de mixer. Ik moest iedere keer stoppen en heb in totaal zo’n 3 à 4 minuten kunnen mixen, toen gaf ik het op.”

Mijn moeder vette een naadloze cakeblik in met roomboter en de cake ging in de oven. Ze zei hierover: “De cake ging gelijk heel erg rijzen, ik was bang dat ie over de randen van het blik zou gaan dus zette mijn man een braadslee onder het blik. Maar de cake bleef er mooi binnen en was precies goed omhoog gekomen. Ik heb de cake 5 minuten langer in de oven gehad dan op de verpakking stond. Ik heb ‘m halverwege wel afgedekt met aluminiumfolie omdat ik ‘m te donker vond worden. De cake oogde droog toen ie uit de oven kwam en ik was bang dat ie ook zo zou smaken.”

12Maar droog was ie absoluut niet kan ik jullie vertellen! Ik vond ‘m heel erg lekker en heb ‘m gezellig met familie en vrienden opgegeten en nam de twee dagen erna nog wat plakjes mee naar mijn werk. De cake viel goed in de smaak, totaal niet droog en hij viel ook niet uit elkaar.

Als laatste wil mijn moeder dit kwijt: “De cake mix is vooral prettig voor familie en vrienden die incidenteel een glutenvrije cake willen maken, mits ze schoon (dus zonder gluten) bakken en een schone bakblik hebben waar geen glutenbevattende producten in gebakken worden. Mensen die permanent een glutenvrij dieet moeten volgen, kunnen beter een cake maken met rijst- en ketanmeel. Dit is net zo lekker, maar een stuk goedkoper.”

En daar ben ik het helemaal mee eens. Een glutenvrij dieet volgen vraagt meer van je portemonnee. Een cake mix is fijn, maar zo kan-en-klaar was ie niet. Voor de smaak moet je ‘m zeker eens proberen, maar ik maak de volgende keer weer een cake met rijst- en ketanmeel, dan doe ik er een zakje vanillesuiker door en tadaa hetzelfde resultaat maar dan voor minder geld.

Hebben jullie wel eens een glutenvrije cake mix o.i.d. gebruikt tijdens het bakken?