Haverkokoskoekjes

koekHaver, ik had het nog nooit gegeten, maar daar is nu verandering in gekomen. Ik maakte met de 100 % glutenvrije variant van Semper haverkokoskoekjes met cranberry’s en extra pure chocola, een heerlijk combinatie. Ik deel het recept graag met jullie.

Mij is vroeger altijd geleerd dat ik geen gluten mag eten; dus geen tarwe, rogge, haver en gerst. Maarrr enkele jaren geleden, kwam ik er achter dat haver van nature wel glutenvrij is, maar door de teelt, oogst, opslag en verwerking van dit graan wordt het besmet met gluten door andere graansoorten zoals tarwe. Maar gelukkig wordt er tegenwoordig haver verkocht dat wel volledig glutenvrij is. Ik sloeg mijn slag bij biologische supermarkt Eko Plaza en nam een pak havervlokken mee van het Zweedse merk Semper. Ik maakte heerlijke koekjes met kokos, cranberry’s en chocola. Een perfecte combi om het van nature misschien wat ‘muffe’ haver in te verwerken.

Het recept voor haverkoekjes vond ik in een Aller Hande van Albert Heijn. In het recept staat havermout van Euro Shopper, maar dit is dus niet glutenvrij. Ik paste het recept naar mijn wensen aan met de havervlokken van Semper.

Ingrediënten

 • 200 gram havervlokken (Semper)
 • 25 gram gesmolten boter
 • 4 el honing
 • 55 gram geraspte/gemalen kokos
 • 1 tl bakpoeder (dr. Oetker)
 • 3 el gedroogde cranberry’s
 • 50 gram extra pure chocolade

IMG_0014

haverVerwarm de oven voor op 190 graden. De havervlokken woog ik af en bewerkte ik met de staafmixer. Er vloog aardig wat door de lucht en op grond, de volgende keer pak ik de keukenmachine, maar de vlokken zijn klein en dit was de bedoeling.

IMG_0017Bij de haver doe je de boter, honing, het kokos en de bakpoeder. (Je kunt eventueel nog een mespunt zout in de kom doen, maar persoonlijk vind ik dit niet nodig. Ik eet al genoeg zout.) Voeg 125 ml heet water toe en kneed tot een soepel deeg.

IMG_0019Het deeg kneden ging erg soepel en er plakten weinig resten aan mijn handen. Vervolgens kneed je de cranberry’s door het deeg.

IMG_0020Bekleed een bakplaat met bakpapier. Ik ben nog steeds blij met mijn uitschuifbare bakplaat van Action (klik). In het oorspronkelijke recept van Aller Hande stond dat je 24 balletjes ter grootte van een walnoot moet draaien en deze plat drukt op de bakplaat. Mijn ‘denkbeeldige walnoten’ zijn denk ik wat groter, ik maakte 18 koekjes. De balletjes draaien ging ook vrij gemakkelijk, alleen de cranberry’s vielen er soms uit. Die drukte ik er dan later weer in. Bak de koekjes in 25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

IMG_0021Laat de koekjes 1 uur afkoelen.

IMG_0022-2Smelt de chocola. Het beste is om dit au bain marie te doen, maar ik was lui en deed de chocola in de magnetron. Met een lepel zigzag je de chocola over de koekjes. Mijn chocola was wat dik (waarschijnlijk door de magnetron) dus het zigzaggen ging moeilijk. Ik heb nu wat chocola op de koekjes ‘geflatst’. Even goed laten afkoelen zodat de chocola hard wordt (zo’n 2 uur) en smullen maar! Je kunt de koekjes nog een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje.

De combinatie tussen haver, kokos, cranberry en chocola is erg lekker. Door de kokos vallen de koekjes niet uit elkaar en zijn ze niet droog. Na twee koekjes begon mijn buik te rommelen. Ik schrok; o jee, er zou toch niet gluten in de haver zitten?! Gelukkig werd ik gerustgesteld, de vezels in de haver deden zijn werk. Mijn darmen zijn zoveel vezels niet gewend. Gelukkig geen buikpijn en ander drama, ik heb kunnen genieten van deze heerlijke koekjes. Juist door de vezels in haver is dit een welkome aanvulling op mijn glutenvrije dieet. Voor mij daarom een reden om meer met haver te gaan doen. Eet smakelijk!

Eten jullie haver en hoe verwerk je het in je eten? (Recepten zijn welkom)

Ook leuk om te lezen

25 Comments

 1. Ik eet graag producten met gv haver. Heb je het haverbrood van MamsMikske al eens geprobeerd? Heerlijk! En muesli is ook zoveel lekkerder als er haverzemelen in zitten.

 2. Wat dacht je van haverkoeken om mee te ontbijten?!

  1 banaan prakken
  1/2 potje appelmoes
  Kaneel en handje rozijnen toevoegen
  150 gr havermout
  Evt. Noten, gedroogd fruit( ik vind abrikozen lekker!) of chocolade stukjes

  Dit alles in een kom door elkaar roeren, 5 gelijke hoopjes op een bakplaat leggen en plat en rond maken en op 180 graden voor een half uurtje bakken!

  Lekker en gezond, voor 5 dagen een snel ontbijt! :)

  • Hoi Barbara,
   Gisteren maakte ik voor de eerste keer jou ontbijt koekjes… Helaas zijn ze best zacht gebleven. Hoort dat zo? Kwa smaak vond ik ze wel heel lekker :) Hoe veel ml is 1/2 glas appelmoes? Misschien dat ik er te veel heb gebruikt en dat ze darom zo zacht waren.
   Groetjes, Isa

   • Barbara

    Hoi isa,

    Ze worden niet echt krokant ofzo, maar ze horen wel een samenhangend geheel te worden dat je gewoon kan vastpakken zonder dat het breekt of te nat is.
    Het betreft een klein potje appelmoes van iets van 350 gram ofzo? En daar dus dan weer de helft van gebruiken!
    Had je zo’n grote pot gebruikt?

 3. Hoi, ik schenk ´ s ochtends kokend water in een bakje met havervlokken. Dit laat ik 3 à 4 minuten wellen. Soms eet ik het zo op, maar meestal doe ik er een smaakmaker door. Bijvoorbeeld kaneel en geraspte appel. Of geraspte kokos met banaan. Afgelopen winter heb ik er regelmatig kardemom en rozijnen door gedaan. Erg lekker. Als ik haver eet voor het ontbijt, heb ik niet zo snel trek. Voor mij een ideaal graan. Goede tip om de vlokken te malen! Dank!

   • Eerst deed ik altijd melk met havervlokken in de magnetron, gaat sneller. Maar sinds een paar maanden met kokend water. Het geeft een andere smaak, maar ik vind het lekker. Zeker met alle toevoegingen die mogelijk zijn. Gedroogde abrikozen er door, mmm.

 4. Marjon (Uitgelezen)

  Oh jammie! Wat lijkt me dit heerlijk! En simpel om te maken ook, niet al te dure ingrediënten. Ik heb ook (glutenvrije) havervlokken in huis (van Provena), ik voeg ook wel eens wat toe aan een brood dat ik ga bakken. En soms heb ik trek in havermoutpap.

  Groetjes, Marjon.

 5. Haver van Rosies is sowieso al kleiner.
  En ik heb nu haver van Lieke is vrij. Is een stuk groter dan die van Provena, die ik meestal heb.
  Goed idee om ze te malen!
  Grappig: Toen ik begon met haver eten, was alleen van Provena te krijgen. Nu zijn er veel meer merken!

 6. Ik heb dit nog nooit op, sowieso geen haver! Ben eigenlijk wel benieuwd
  xx

  Sorry de reacties is denk ik verkeerd geplaatst!

 7. Ik heb de koekjes 1 keer gemaakt, maar vond ze echt gort droog. Ook nog eens wat anders gemaakt met haver, maar het is mijn ding niet. Helaas.

 8. Uhm ..ik dacht dat haver ook bij gluten hoorde …..

  • Van nature is haver glutenvrij, maar omdat het vaak verwerkt is in dezelfde ruimte als tarwe is het besmet met gluten.

 9. Het zijn echt heerlijke koekjes. Fijn dat een recept gewoon eens lukt. Ik ben super blij met je blog. Ik heb al 4 jaar coeliakie en tot ik het recept van de haverkoekjes maakte mislukte bijna alles. Ook je kerstcakejes en het recept over het witte brood smaakte heerlijk. Fijn om eindelijk brood te eten dat niet uit elkaar valt en naar echt brood smaakt.

 10. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can’t wait to
  take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even
  using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic blog!

 11. Pingback: Rosies Food - glutenvrije ontbijtgranen - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.