Glutenvrij in Milaan

IMG_0312Met heel weinig ‘glutenvrije bagage’ vloog ik naar Milaan. Ik had vooral zin de stad te zien en een fijne tijd te hebben met mijn vriendin. Mijn glutenvrije dieet zou wel goed komen dacht ik en dat gebeurde ook. Soms met enige teleurstelling, maar vooral met hoogtepunten. Want wat was die glutenvrije pizza lekker!

Donderdagavond vertrok ik met vriendin Enid naar Milaan voor een driedaagse stedentrip, we vlogen met Ryanair. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, nam ik alleen een handbagagekoffertje mee. Ik had alleen wat kleding en toiletartikelen bij me en helemaal geen glutenvrije producten. Ik wist dat Italië een prima land is als je glutenvrij moet eten en ik ging vrij onvoorbereid (qua glutenvrij) op reis. Er is altijd wel iets te eten en ik was wel benieuwd hoe ik me zou redden zonder ook maar iets van glutenvrije producten of adressen van restaurants bij me te hebben.

We hadden een hostel geboekt zo’n tien minuten met de tram vanaf het centrum. Milaan is prima met het openbaar vervoer (tram, metro, bus) te bereizen en je bent overal zo. Vrijdagochtend stapten we rond 11 uur een koffiebarretje/bakkerij om de hoek van ons hostel binnen voor een ontbijt. Ik bestelde cappuccino voor slechts één euro en wat was ie lekker. Omdat er geen glutenvrij brood werd verkocht, ontbeet ik met een sinaasappel die er wel te koop was. Rond lunchtijd kreeg ik trek en kocht ik wat pinda’s en een Snickers bij een kraampje. In de middag kocht ik nog een zakje chips (op de verpakking stond dat het glutenvrij is) en tegen zessen hadden we wel trek gekregen in een pizza.

IMG_0002Domper
Eerder die dag hadden we bij een toeristeninformatiepunt geïnformeerd waar een restaurant zat waar ik glutenvrij zou kunnen eten. We kregen netjes een kaart mee met daarop aangekruist waar het restaurant zit. Wat bleek: Ristorante Le Specialità (klik) maakt glutenvrije gerechten; pasta, pizza enz. Die avond rond 18.00 uur stonden we voor het restaurant. Een flinke domper; hij zat dicht. We besloten op zoek te gaan naar een ander restaurant, dan maar een salade met friet dacht ik, maar we konden er geen één vinden die open is. De Italianen eten ‘s middags warm en daar hadden wij Hollanders niet aan gedacht. Onze grootste verbazing van het weekend was dan ook dat de restaurants ‘s avonds dicht zijn.

Hongerig schoven we na langs tientallen dichte restaurants te zijn gelopen rond 18.30 uur aan bij de MacDonalds tegenover de Duomo (dé kerk van Milaan). De friet, mayonaise, milkshake en salade met kip zijn glutenvrij. Ik kwam hier achter door dit (klik) kaartje te laten zien aan de Mac medewerker. Dit kaartje had ik thuis uitgeprint en meegenomen.

IMG_0252Ontbijt
Ik kocht in een klein supermarktje rijstwafels en aardbeien zodat ik wat fatsoenlijker zou kunnen ontbijten. Ook kocht ik babykoekjes, die ik door het ‘glutenvrijlogo’ op de rijstwafelverpakking te laten zien, aangewezen kreeg. De Italianen spreken naar mijn ervaring slecht Engels, maar op z’n steenkolenengels en met handen en voeten kwam ik een heel eind.

IMG_0242

IMG_0315Zaterdagmiddag stonden we voor de tweede keer voor Ristorante Le Specialità, yes ze waren open. Op de kaart stond dat ze heel veel ook glutenvrij kunnen serveren en ik bestelde een pizza met ham en rauwe ham. Hij smaakte heerlijk en ik kreeg ‘m op wat korstjes na  helemaal op. Als toetje nam ik een cappuccino en kreeg daarbij een lekker chocolaatje. De rest van de dag zat ik vol en ‘s avonds heb ik amper wat gegeten. Ik snap nu wel waarom die Italianen ‘s middags eten, ik kon de hele dag op mijn maaltijd teren.

Zondag stonden we rond lunchtijd weer bij Le Specialità en bestelde ik opnieuw een pizza, dit keer met mozzarella en champignons. Het restaurant zat gezellig vol met Italiaanse gezinnen, erg leuk om daar tussen te zitten eten. Ik zag op de kaart ook glutenvrije pastagerechten, maar nu ik toch in Italië was, wilde ik een pizza! Bij de ingang van het restaurant zag ik een sticker van DS, het restaurant gebruikte de bodems van DS, maar vers belegd. Een prima combinatie. ‘s Avonds vlogen we alweer naar huis en we bestelden bij de McDonald’s op het vliegveld nog een frietje en een milkshake.

Glutenvrij in Milaanse supermarkt
In Milaan zit in vrijwel elk deel van de stad een Supermercato. Deze supermarkt heeft een schapje met glutenvrije producten: crackers, koekjes en ze verkopen ook meel. Ook heb ik één soort voorverpakt glutenvrij broodje gezien, maar niet gekocht. Ander eten dat we kochten waren fruit en nootjes.

???????????????????????????????Senza glutine
Glutenvrij is in het Italiaans ‘senza glutine’. Soms begrijpen ze ‘gluten free’ ook. Al dacht een ijsverkoper dat ik gratis een ijsje wilde haha, gelukkig schoten Italianen me te hulp en kon ik genieten van een ijsje. Ik kocht glutenvrij ijs bij het ijskraampje op de hoek van het centraal station van Milaan waar ook de bussen naar het vliegveld vertrekken. Ik ben gelukkig nergens ziek van geworden, ik lette dan ook goed op en ging voor safe.

‘s Middags warm eten, was voor mij een uitkomst, na een licht ontbijt at ik een flinke pizza en zonder trek hield ik het vol tot de avond. Als ik trek had, at ik fruit, wat nootjes of babykoekjes en zo hoefde ik nooit ‘honger’ te lijden. Het onvoorbereid naar Milaan gaan is me meegevallen. Wel had ik graag van tevoren geweten dat de restaurants ‘s avonds dicht waren, anders had ik drie keer bij Le Specialità gegeten. Dit restaurant is echt een aanrader als je in Milaan bent. Je komt er door tram 27 vanaf de halte bij de Duomo te  nemen en uit te stappen bij Vittoria. Loop dan rechtdoor, bij de Mac Donalds ga je naar links en aan je rechterhand zie je het restaurant. Kom wel voor 14:00 uur, want om 15.00 uur gaan ze dicht.

De volgende keer als ik een stedentrip maak, ga ik denk ik weer zonder glutenvrije producten op reis. Wel bereid ik me dan iets beter voor qua restaurants die glutenvrij zijn. Via deze link vind je glutenvrije restaurants, bars en hotels klik in Italië, Le Specialità staat er ook tussen.

Hoe zijn jullie glutenvrije ervaringen in Milaan/Italië?

Ook leuk om te lezen

12 Comments

 1. Yes ik zie mijn favorieten glutenvrije koekjes :) Over 2 weken gaan wij naat toscane dus dan zal ook ik er weer volop van kunnen genieten.

 2. Rianne Keeler

  grappig, ik was afgelopen jaar in Milaan en ik vond het super makkelijk maar misschien dat er meer engelsprekenden zijn in het hoogseizoen. ik heb vooral gelunchd met crackers en lekkere parmaham en sapjes en dan ‘s avonds hadden we restaurants via de concierge geregeld die wisten van te voren dat ik kwam.

 3. Hihihihi ik lees net je van achternaam Schippers heet,
  Moet je weten dat ik zo van meisjesnaam heet…………………en ja ik heb ook Coeliakie
  Je zou haast denken dat het aan de naam ligt. (in de verte familie?????)
  groetjes van Linda

 4. Marjon (Uitgelezen)

  Geweldig hoe het gegaan is in Milaan. Toch dapper dat je zo onvoorbereid op stap bent gegaan. Ik heb er geen ervaring mee in Italië, ben benieuwd hoe het straks in Oostenrijk gaat. Ik weet wel dat de supermarktproducten glutenvrij (veel van Schär) in Duitsland en Oostenrijk goedkoper zijn dan hier.

  Fijn weekend en leuk dat er weer een log van jou is!
  Groetjes, Marjon.

 5. Shelly

  Een tip voor de volgende keer Milaan (of Italië). In Milaan zijn er verschillende bio/reformzaken die inspelen op glutenvrij en daar kun je aardig wat producten krijgen. Verder liggen de dieetproducten in Italië bij de apotheek.

  Voor de reizigers, Spanje is helemaal top qua glutenvrij. Bijna iedereen weet wat glutenvrij is en ze passen met alle liefde gerechten aan of maken iets speciaal voor je klaar.
  Voor glutenvrije producten is de Mercadona, supermarktketen door het hele land, is een waar paradijs. En als laatste de McDonald’s heeft een volledig glutenvrij hamburgermenu incl. broodje.
  Veel reisplezier!

  Groetjes Shelly

 6. Coeliakie is een volksziekte in Italië. Kinderen worden daar standaard op getest! Ik ben half Italiaans en helaas ook de genen en coeliakie. In juni naar scicilie, trapani. Ben benieuwd. Neem alleen ontbijt havermout mee.

 7. Inmiddels ben ik ook naar Italië geweest: naar Bologna, Florence en Rome, en ik heb elke avond ergens anders glutenvrij gegeten. Het valt me op dat Italië toch echt een stuk verder is dan Nederland op het gebied van glutenvrije restaurants. Wij hadden een laptop mee en hebben dan ook elke avond van tevoren een glutenvrije pizzeria opgezocht, en het was elke avond echt superlekker! Glutenvrij eten is daar best wel normaal, het staat vaak al op de deur aangegeven, en het staat meestal ook speciaal op de kaart, en soms hebben ze gewoon een glutenvrije kaart. Zo chill!

 8. hoi , ik ben net naar milaan geweest, gv ontbijt in hotel was top, alles van schar, verder ook naar jouw aangerade restaurant geweest! Geweldig wat een warm ontvangst! Bodems waren nu niet meer van ds maar zelfgemaakt van rijstmeel! Echt top! Gv hamburger van de mac d ook heel lekker, verder weinig te krijgen maar had genoeg bij! Oja 1 keer gv spaghetti in restaurant maar die deden dat vast niet vaak , leek wel plastic bah en met alleen tomatensaus… Zelfs geen kaas….

 9. Italie is een paradijs voor glutenallegiemensen ;-) Elke keer als wij in Italie zijn eten we ons vol met pizza’s en weet ik veel…

 10. Pingback: Glutenvrij op vakantie in 2015 | MissGlutenvrij.nl

 11. Pingback: Glutenvrij reisverslag Italië (door Stephanie) - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.