Can I get a glutenfree meal?!

tumblr_llatotoTTf1qavpvpo1_500_large De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent voor velen op reis en dus uit eten gaan. Blijf je binnen Nederland dan kun je in je eigen taal uitleggen dat je glutenvrij moet eten. Maar hoe doe je dit in het Grieks, Turks of Arabisch? Ik deel graag wat tips met jullie.

In een vreemde taal uitleggen dat ik geen gluten mag eten, is geen hobby van me. In het Engels weet ik me nog wel uit te drukken, maar als het gezicht van de persoon waar ik tegen praat zich een steeds groter vraagteken vormt, raak ik geïrriteerd en gefrustreerd. Met handen en voeten uit leggen wat gluten zijn, vind ik geen doen. Wat als ze me toch niet hebben begrepen? Van één kruimel kan ik al ziek worden, en dat wil ik niet. Gelukkig zijn er handige hulpjes die je kunnen helpen om op reis glutenvrij uit eten te gaan.

Natuurlijk kun je in een all inclusive hotel je vakantie doorbrengen en daar iedere dag eten. Helemaal safe als de kok volledig op de hoogte is en elke maaltijd blind glutenvrij voor je kan bereiden. Maar ik vind het juist leuk om buiten de deur te eten en op die manier iets van de cultuur van het vreemde land waar ik ben te ‘proeven’. De volgende tips kunnen je hopelijk helpen bij het eten buiten je hotel/appartement.

Dieetvertaling
Via de online winkel van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) kun een dieetvertaling downloaden. Op de vertaling staat welke voeding wel en niet is toegestaan en tips voor ontbijt, lunch en diner. https://www.glutenvrij.nl/page/Winkel (v00r leden gratis).

Dieetpasje
Ook heeft de online winkel van de NCV dieetpasjes in creditcardformaat te koop. Er staat op wat iemand die glutenvrij moet eten wel en niet mag hebben, makkelijk voor in je portemonnee. https://www.glutenvrij.nl/page/Winkel

travel

Wat vinden jullie van de Dutch Gluten Free Restaurant Card? Ik vind ‘m heel duidelijk. Via deze link (klik) vind je 54 vertalingen van de restaurant card. Je klikt op de naam van de taal en er opent een pagina waar je de kaart ziet in de juiste vertaling. Vervolgens klik je op een link voor het pdf bestand en kun je ‘m printen.

Marokko
Zelf ga ik binnenkort op vakantie naar Marokko. Ik heb de Arabische vertaling van de Restaurant Card uitgeprint en aan een Marokkaans collegaatje gegeven. Zij heeft de vertaling zonder te vertellen wat er in moet staan aan haar vader gegeven en die begreep precies wat ik wel en niet mag eten. Hij zei zelfs dat iemand wel heel dom moest zijn om dit niet kunnen begrijpen. Prima vertaling dus. Ik heb rondgevraagd wat ik in Marokko zou kunnen eten;  Tajine was het antwoord. Een stoommaaltijd met groente, vlees en kruiden. Mm, lijkt me lekker. Ook kan ik vis en paella (salade) eten. Als ontbijt kan ik verse sap, muntthee en gebakken ei nemen.

IMG_0009Als het warm is, eet ik een stuk minder dan normaal. Maar ik móet iedere dag ontbijten, zonder deze maaltijd voel ik me zo ontzettend flauw. Ik neem bovenstaande producten mee. De crunch schijnt lekker te zijn met yoghurt, wat bijna elk hotel wel bij zijn ontbijt serveert. En anders is het sowieso te koop in een supermarkt. Ik kocht de crunch op aanraden van een vrouw die ik toevallig tegenkwam in reformwinkel Van Voorst & Hardeman in Ede. De verpakking is stevig, wel zo prettig op reis. Ook ken ik deze crackers nog niet, maar ze lijken me vrij basic. Lekker met (veel gezond) beleg.

Ik neem niet teveel eten mee omdat ik hier geen ruimte voor heb in mijn koffer (ik mag van mijn vliegmaatschappij (Ryanair) helaas geen 15 kilo extra meenemen) en Marokko schijnt een prima land te zijn voor personen die geen gluten mogen. Ik kreeg ook nog als tip supermarkt Marjane, hier verkopen ze glutenvrije producten. Zodra ik terug ben, zal ik mijn glutenvrije ervaring met Marokko online zetten.

vakantiePas op!
Al die kaartjes en vertalingen zijn natuurlijk leuk, maar blijf zelf goed opletten. Vertrouw je een restaurant niet, ga dan weg. Het heeft geen zin je vakantie te laten verpesten door een maaltijd met gluten. Let goed op of het restaurant er schoon uitziet. Begrijpt een serveerster je niet vraag dan of je met de kok mag spreken. Volg je gevoel en neem geen risico.

Ik weet dat het soms vermoeiend is om voor de zoveelste keer over je dieet te beginnen, maar ziek zijn, is het niet waard. Ga voor safe ook al is je maaltijd daardoor saai. In Nederland haal je al het lekkere eten wel weer in. Als een restaurant of maaltijd je bevalt, kun je er natuurlijk een tweede of derde keer gaan eten. Neem eventueel zelf wat eten mee om je (saaie) maaltijd aan te vullen.

Heb je geen zin in al het gedoe of durf je het niet aan dan is het all inclusive hotel ook altijd nog een optie. Toch wil ik je aanmoedigen wél buiten het hotel te gaan eten, en de sfeer te proeven van de cultuur waarin je je bevindt. Laat je vakantie niet ‘lijden’ door je dieet, er valt zoveel te genieten van een land dat niets met eten te maken heeft.

Turkije
Vorig jaar ging ik naar Turkije. Toen mocht ik wel 15 kilo extra meenemen, hier maakte ik dan ook gebruik van. Mijn verslag lees je hier: http://missglutenvrij.nl/glutenvrij-eten-in-turkije/

Ik hoop dat jullie iets aan mijn glutenvrije reistips hebben. Een hele fijne vakantie gewenst.

Waar gaat jullie vakantie dit jaar heen en hoe bereid jij je voor?

Ook leuk om te lezen

23 Comments

 1. Hoi Harmke,
  afgelopen week was ik met mijn man en dochter op vakantie in Het Meerdal (CenterParcs). Omdat ik van tevoren wist dat er een toaster klaar zou staan had ik niet echt zin er in om mijn eigen toaster ook mee te nemen. Op internet kwam ik een super leuk product tegen: “toastabags”… Dat zijn zakjes die gemaakt zijn van een Teflon achtig materiaal warin je heel gemakkelijk je brood in iedere toaster glutenvrij kan bereiden. Het is zelfs mogelijk om er een tosti in te maken! Ik vond het een super idee voor op vakantie dus heb ik ze gelijk besteld en getest. De zakjes waren heel eenvoudig in gebruik en het resultaat was prima :) Ik ga dus voorlopig geen extra toaster meer meennemen op vakantie (je kunt de zakjes namelijk heel vaak herbruiken). Heb jij al gehoord van de toastabags? Wat vind jij ervan?
  Groetjes, Isa

 2. Ik huur altijd een vakantiehuis met een goede keuken. Ik kook dus meestal zelf op vakantie. En koop op markten de lokale producten. Ik probeer regelmatig uit eten te gaan. Ben nu in Frankrijk en moet zeggen dat het me meevalt! Iedere supermarkt heeft wel glutenvrije artikelen zoals de crackers en pasta. En het is me al gelukt om een keer uit eten te gaan voor de lunch. En heb ook al een gegrillde kip gekocht op de markt (eerst gekeken hoe ze die maakten en wat erop zat) en sushi. Allemaal prima gegaan. Helaas is het wel veel salade en een omelet wat ze aan kunnen bieden. Daar heb ik niet altijd zin in, dus dan eten we toch maar gewoon in het huis.
  Ik heb voor het eerst mijn broodrooster en brood mee genomen omdat ik niet verwachtte dat veel te kunnen krijgen hier in Frankrijk. Maar dat had niet gehoeven. :) Zelf cruesli meenemen ook niet perse, maar ben toch blij met mijn eigen merk wat ik lekker vind.

 3. Het dieetkaartje: Ik vind dat er niet duidelijk genoeg op staat dat wij heel ziek kunnen worden van gluten, ook al is het maar 1 kruimeltje.

  Marokko: Ik ben 2000 in Marocco geweest, voor de bruiloft van vrienden. Dus voordat ik wist dat ik coeliakie heb. Fantastische ervaring, fantastisch land. Ik wil er zeker nog een keer heen. Maar mijn dieet houd me in deze een beetje tegen. (En kleine kinderen)
  In Marokko is bijna alles met gluten: Heel veel zoete broodjes en gebak, couscous, brood bij elke maaltijd….
  Vorig jaar sprak ik een Marokaanse op de glutenvrijemarkt. Zij zei dat er in Marakesh slechts 1 schap met glutenvrije artikelen te vinden is.
  Aan de andere kant: Als je je er op instelt dat je deze lekkere dingen niet kan eten, dat je weinig variatie zal vinden en dat je het soms gewoon moet doen met (heerlijke!) verse vruchtensappen, kom je een heel eind. En, de Marokanen zijn heel gastvrij en meewerkend. Dus wellicht word je nog zeer positief verrast!
  Ik ben erg benieuwd naar jouw reisverslag. Misschien een duwtje in de goede richting om bv komende lente toch naar Marocco te gaan ;-)

  Waar gaan wij heen? Wij gaan dit jaar kamperen in Duitsland. In Duitsland verkoopt vrijwel elke supermarkt glutenvrije artikelen.
  De enige echte voorbereiding op ons dieet is een smartphone (waar is de dichtsbijzijnde Edeka?) en 2 kampeertafeltjes: 1 voor manlief en oudste dochter (met gluten) en 1 voor jongste dochter en ikzelf (zonder gluten). En natuurlijk het dieetkaartje. Maar er zit standaard een stapel dieetkaartjes in mijn portemonnee, in verschillende talen ;-)

  Ik wens jou alvast een hele fijne vakantie!

  • Die dieetkaartjes vond ik ook niet zo duidelijk. In Essaouira, Marokko werd de dieetvertaling van de NCV (A4 formaat) in het Marokaans er steeds uitgepikt, daar staan veel meer voorbeelden op. Had er de uitgeprinte pasjes van NCV in Frans en Engels bij op geniet.

   @Mirjam, als je het mij vraag hoeft iig het eten in Marokko je niet tegen te houden. Ik ben vorig jaar geweest, mijn eerste glutenvrije vakantie. Als couscous land had ik me er ook niet veel van voorgesteld. Maar Marokko is ook het land van de heerlijke tajines, verse zoete munt thee, puur eten, noten, gedroogde vruchten, heerlijk vers fruit en Chervbijntjes (amandelkoekjes, helaas niet tegengekomen maar wel thuis gebakken). Ik vond het heerlijk dat ik op elke hoek van de straat cactusvruchten kon kopen en vooral gewoon overal uit eten kon, met ±5 heerlijke tajine keuzes die altijd goed gingen, dat gevoel heb ik nog nooit in nl gehad! Ik heb daar vooral vers eten op de markt gekocht, een keer notenpasta en jam. Zoals overal geldt met gv: focus op de mogelijkheden. Ik zou zo weer gaan ;)

   @Harmke ken/houd je de broodjes van Schnitzer? Als je weinig ruimte hebt zou ik zeggen zijn die echt een uitkomst: ze vullen goed, zijn compact, gaan niet zo snel kapot en blijven lang goed. Je vervoert dan de minder lucht. ;) Ik houd ook altijd van goed ontbijt, verder had ik boekweitcrackers mee.

   Plan voor dit jaar is met de trein naar Berlijn, daar ergens kamperen. Ik heb me dit keer nog niet verder voorbereid dan mogelijke treinkaartjes. :)

 4. Leuk om te lezen! Ik ga zelf backpacken, ben net terug uit Roemenie en dat is goed gegaan. Met een vertaling en behulpzame mensen heb ik telkens goed kunnen eten! Ik had wel veel eten mee voor de zekerheid (ook omdat ik de reis organiseerde en weinig vrije tijd had): crackers, muesli, rijstewafels kaas en chocolade, koekjes, notenrepen, brood en een pot chocpasta! Achteraf was het niert nodig, in de supermarkt hadden ze gewoon een glutenvrije afdeling!

 5. Marianne

  Ik ben net een week in Frankrijk geweest, vroeger gingen we er elk jaar heen met de kinderen, dus ik ken de menu’s wel.
  De streek waar we waren kende weinig restaurantjes, het was erg Frans, dus het uit eten gaan heb ik aan me voorbij laten gaan..
  Zoals Sanne schrijft..een gegrild kippetje op de markt en de verse producten daar kopen en zelf koken.

  Ik heb de energie niet meer om uit te leggen, wat ik wel en niet mag eten, sinds ik weet dat ik zo gevoelig ben voor de minste gluten. Ben je dat niet, dan is er heel veel te koop in de supermartkt.
  Naast de Schar producten gewoon ook heel veel lekkere delicatessen…
  en wat goed dat er dextrose van tarwe op de etiketten staat.

  Ik ga eerlijk gezegd liever naar de slager voor vleeswaren, maar dit jaar heb ik dat niet gedaan.

  Harmke, ik wens je een hele fijne tijd in Marokko.

  • Hoi Stefania,

   Dank je wel voor je berichtje, erg lief om me er op te attenderen. Heb inmiddels screenshots gemaakt, maar kan geen contact adres van de site vinden. Wat voor actie heb jij ondernomen? Vind dit gedrag echt stijlloos.

 6. Stefania

  usatechnologies1@gmail.com dit is het email adres wat ik via de adverteerder van hotelweek heb gekregen. De advertentie is inmiddels op mijn verzoek ongeldig gemaakt, zodat ze er in ieder geval geen geld meer aan verdienen. Verder heb ik mijn link uit de google resultaten laten verwijderen. Maar dat heeft weinig zin want ze gaan toch door.Ik heb hun provider aangeschreven die niet reageert. en henzelf die ook niet reageren.

  • Dank je wel. Heb inmiddels hetzelfde als jij gedaan. Ik hoop dat ze hun lesje leren en snel onze gestolen artikelen verwijderen.

 7. Pingback: Glutenvrij in Marokko | Miss Glutenvrij

 8. Ik mis op het Nederlandse dieetkaartje iets over kruisbesmetting. Hier in Nederland heb ik al vaak gehad dat ze zeiden dat glutenvrij wel mogelijk was en als ik dan begon over kruisbesmetting, dan bleek dat ze niet eens wisten wat het was. Hoe benadruk je de kruisbesmetting als je de taal niet spreekt? Heeft iemand tips?

  Ik houd van reizen, maar dit houd mij dus tegen.

  • Miss Glutenvrij

   Dat is een hele goede vraag. Ik heb hier geen antwoord op. Je zou deze vraag aan de Nederlandse Coeliakie Vereniging kunnen stellen, dan kunnen zij een passend antwoord geven. Misschien heeft Marjolein van http://glutenvrijreizen.blogspot.nl/ hier ook een antwoord op?

   • Dank je wel,

    Ik ga het aan de Vereniging en aan Marjolein vragen.

 9. Pieternel

  Superhandig die kaartjes in alle vertalingen!
  Morgen ga ik naar Marrakech en ik ga zeker op zoek naar die winkel marjane!

 10. Fabienne

  Hoi! Bedankt Harmke voor je blog :) helaas kon jij destijds met Ryanair geen extra kgs meenemen.

  Wilde graag even laten weten dat ik over 1 maand naar Kreta vlieg met Ryanair en het mij is gelukt om extra bagage bij te boeken wegens mijn gluten intolerantie! Ik heb het bijgeboekt als “medische bagage”, hiervoor heeft Ryanair een aparte klantenservice. Zeker de moeite waard vind ik om als je met reis gaat te bellen met je vliegmaatschappij (welke dan ook) om te vragen of je wegens medisch dieet extra bagage mag claimen.

 11. Pingback: Glutenvrij op vakantie in 2015 | Miss Glutenvrij

 12. Van Laere Katrien

  Hallo miss glutenvrij.
  Waar kan ik glutenvrije adressenlijst van restaurant, taverne,… in Thailand vinden?
  Ik ga naar Bangkok, river kwai, chiang mai, koh samed reizen van 2 tot 16 augustus.

  Mvg,

  Katrien VL

  • Miss Glutenvrij

   Lees even het artikel van Wouter (zoek via zoekfuctie). Ik ga zelf in november naar Thailand dus ben ook op zoek naar goede tips.

Comments are closed.