Reizen: Glutenvrij in Marokko

IMG_0188

Dinsdagnacht kwam ik terug van mijn vakantie in Marokko. Graag deel ik mijn glutenvrije ervaringen en tips met jullie.

Elk jaar reis ik naar een vreemd land om daar vakantie te vieren. Dit jaar vloog ik voor twee weken naar Marrakech, Marokko. Het liefste laat ik tijdens mijn vakanties mijn glutenvrije dieet thuis, maar ook dit jaar ging ie gewoon mee. Lastig, maar ik laat me er absoluut niet door tegen houden op vakantie te gaan naar een vreemd (exotisch) land.

Nog geen vier uur vliegen van Weeze Duitsland ligt Marrakech. Om de kosten laag te houden vlogen we met budgetvliegmaatschappij Ryanair. Helaas mocht ik van hen geen 15 kilo extra bagage meenemen, wat bij andere maatschappijen vaak wel (gratis) mogelijk is met een doktersverklaring. Achteraf had ik dit extra gewicht niet nodig. Mijn vriend (niet glutenvrij) en ik hadden samen een totaalgewicht van 30 kilo, erg netjes vind ik zelf.

Voorbereiding
Zoals ik al in dit artikel (klik) schreef, nam ik een dieetvertaling in het Arabisch mee. Iedere keer als ik wil weten of een maaltijd glutenvrij is zou ik mijn Arabische vertaling laten zien. Ook informeerde ik bij anderen die bekend waren met het eten in Marokko.

Ik  nam wat glutenvrije ontbijtproducten mee omdat a: mijn ervaring is dat dit het lastigste glutenvrij te verkrijgen is op vakantie, b: ik zonder een goed ontbijt mijn dag niet fris en fruitig kan beginnen en c: ik verschrikkelijk chagrijnig word als mijn trek niet snel gestild wordt met een goede maaltijd. Genoeg redenen dus om niet op zoek te gaan naar glutenvrije ontbijtproducten op plaats van bestemming.

Om een overzichtelijk beeld te geven van mijn ervaring met glutenvrij eten in Marokko zal ik over elke maaltijd iets vertellen.

IMG_0009

IMG_0112Ontbijt

Om te ontbijten, had ik twee pakken crackers bij me en crunch van Finax. Tijdens mijn eerste week (zonder ontbijt inbegrepen) kocht ik iedere ochtend een bakje met yoghurt bij het koffietentje tegenover onze Riad. Het was zoete yoghurt en in combinatie met de crunch een verrassend lekkere combinatie. Ook bestelde ik iedere dag bij mijn ontbijt één (of twee) café au lait (ik ben dol op koffie) en soms ook een verse jus d’orange (écht vers en kost nog geen €0,40 per glas). Voor mij was dit een prima ontbijt waar ik de ochtend op kon teren. De crunch bevat havervlokken, een goede vulling en ook nog goed voor de stoelgang.

De tweede week bracht ik door in een hotel met ontbijt inbegrepen. Ik heb (wegens omstandigheden) geen moeite gedaan om glutenvrij brood o.i.d. te regelen. Ik nam iedere dag mijn eigen ontbijtproducten mee, inmiddels aangevuld met een pot Duo Penotti die ik scoorde bij de supermarkt om de hoek, en vulde dit aan met producten van het buffet die glutenvrij waren: gekookt eitje (soms twee), kleine bakjes vanille yoghurt (dit mixte ik in een ander kommetje met mijn crunch), koffie, thee en limonade.

Als beleg lag er jam, boter en honing, maar ik nam liever Duo Penotti. Ook was er rauwkost: komkommer, sla tomaten, wortel en zelfs warme tomaten met kaas. Hier staat mijn maag ‘s ochtends niet naar dus dit heb ik laten staan.

In Marokko eet men veel pannenkoekjes (oh wat houd ik daar van), in het hotel, op straat overal vind je deze lekkernij. Helaas kon ik dit niet eten, dat heb ik wel gemist. Ook de verse (zoete) broodjes gingen aan mijn neus voorbij. Met mijn zelfmeegebrachtte ontbijtproducten redde ik me prima. De eitjes waren goed voor een vol gevoel, hier heb ik dus lekker veel van gegeten. Ook op straat verkoopt men gekookte eieren. Handig voor als je trek hebt.

IMG_0306

Tonijnsalade uit supermarkt Aswak Assalam met sla, tomaat, mais, tonijn en olijven.

IMG_0416

Salade op z’n Marokkaans, maar dan zonder rauwe wortel en olijven (daar houd ik niet van).

e33ac65529e53134b830eb2eed415ba9

Een heerlijke gevarieerde salade uit een wat luxer restaurant, dit proefde je ook meteen.

Lunch
Soms lunchte ik met mijn zelf meegebrachte crackers, andere dagen at ik ‘s middags warm, iets wat heel normaal is voor Marokkanen (en ik het liefst ook iedere dag doe). Dan at ik tajine een maaltijd waar ik bij het kopje ‘diner’ op terug zal komen. Soms at ik een salade. Deze bestaat uit voornamelijk tomaat met (rode) ui en komkommer of groene paprika. Lekker met een beetje zout (en peper). Je kunt ook de uitgebreide variant bestellen dan krijg je er sla, koude rijst, koude aardappeltjes, bietjes en wortel bij.

In de supermarkt kocht ik tonijnsalade, aan glutenvrije salades in Marokko geen gebrek. Let wel op dat je zonder saus besteld. Vooral bij de wat uitgebreidere salade, willen ze er nog wel eens wat saus overheen doen. Dit vertrouwde ik niet, dus at ik het ook niet.

IMG_0188

Tajine

3f7fe4dad6a5c2363c44db00319586e3

Heel lekker lamsvlees van de grill, maar hier konden onze Hollandse darmen helaas niet tegen.

IMG_0315

Diner in het restaurant in ons hotel.

Diner
Het bekende couscous is helaas niet glutenvrij, maar een ander vaak gegeten gerecht in Marokko is tajine. Een soort stoofpotje in een speciale (stenen) schaal verwarmd op vuur. De tajine eet je met kip, rund of vegetarisch. Er zitten groenten in en 52 verschillende kruiden, die voor die heerlijke typische ‘tajinesmaak’ zorgen.

Mijn vriend en ik hebben meerdere keren op het bekende plein Djemaa el Fna in Marrakech gegeten. Iedere avond worden er rond 18.00 uur allemaal eettentjes opgebouwd waar je voor een prikkie kunt eten. Het eten is meegebracht in koelboxen en ligt open en bloot klaar om bereid te worden. Kom vroeg dan is alles nog zo vers mogelijk (de warmte temperaturen in Marrakech laten het eten snel bederven) en ga ergens naar toe waar veel mensen zitten. Daar is het eten vaak goed en het ligt niet te lang zodat het bederft.

Ik bestelde bij de eetkraampjes meerdere soorten salades, gegrilde groenten aan een spies en vegetarische tajine (het vlees vertrouwde ik niet). Ik heb één keer lamsvlees van de gril besteld (wat glutenvrij was, werd mij verteld na het laten zien van mijn Arabische dieetvertaling), maar dit vonden mijn darmen niet leuk. Dit lag niet aan dat er gluten in zaten, want mijn vriend (niet glutenvrij) die meerdere keren het vlees bestelde, had iedere keer last van zijn darmen. Ook heb ik kebab van een restaurantje gegeten, maar hier konden mijn darmen ook niet tegen. Conclusie: het vlees is niet aan ons besteed.

Eén keer aten we in het restaurant in ons hotel. Dit was een buffet en kostte 200 dirham (zo’n €18,-) per persoon exclusief drinken, vrij duur vonden wij. Het eten op het plein kostte dit nog niet eens met zijn tweeën en dan zaten de drankjes er bij in. Het eten was ook niet heel lekker. De rijst stonk zo erg dat ik dit niet eens heb gegeten. De salades waren lekker (vers en smaakvol) en het vlees was best ok, maar de maaltijd was absoluut z’n geld niet waard. Ook hebben we McDonald’s bezocht waar ik frietjes met fritessaus at. Salades hadden ze niet toen ik er om vroeg.

IMG_0322

Mm pindarepen.

IMG_0254

Glutenvrije chocolate chips cookies van het merk gullón gekocht bij supermarkt Aswak Assalam.

IMG_0300

Tussendoortjes
Qua tussendoortjes heb ik vooral genoten van de pinda- en amandelrepen met honing die je overal op straat kunt kopen. Ook kocht ik naturel chips, een magnum, snoepjes van Haribo, glutenvrije chocokoekjes van Gullón of nam ik een glas verse sinaasappelsap.

Ik heb me gelukkig niet ziek gevoeld van gluten tijdens mijn vakantie. Mijn darmen zijn altijd wat onrustiger op vakantie, maar dankzij de goede vezels (haver, sinaasappelsap en salade) heb ik nergens echt last van gehad. Ik ben vrij voorzichtig gebleven omdat ik geen zin had ziek te worden. Hierdoor was mijn eten soms wat eentonig (weer salade, weer tajine), maar heb ik alles kunnen zien en doen wat ik van plan was.

Laat je niet tegenhouden als je glutenvrij moet eten en naar Marokko wil gaan. De bevolking is gastvrij en hulpvaardig en je kunt van genoeg lekker eten genieten.

Gaan jullie nog op vakantie en hoe pakken jullie het aan met je dieet?

Ook leuk om te lezen

16 Comments

 1. Fijn dat je het zo leuk hebt gehad en dat het uiteindelijk meeviel qua eten.

  Ik ben naar Frankrijk geweest en dat is echt enorm mee gevallen! Ik durf zelfs te zeggen dat het bekender is dan in Nederland. Ik werd nergens raar aangekeken als we vroegen om eten zonder gluten. En overal kon wel wat. Soms wel saai eten zoals een salade met een omelet, maar het kon wel. Bij de betere restaurants heb ik zelfs geweldig gegeten. We gingen wel altijd tussen de middag uit eten, omdat we niet zulke grote eters zijn en omdat we dan niet helemaal terug hoefden te rijden naar ons huis in the middle of nowhere. Bij alle grote supermarkten hebben ze een rek met glutenvrij. Het is wel handig om de Franse woorden voor tarwemeel etc uit je hoofd te leren of op een briefje mee te nemen. Bij de Carrefoure staat alles ook in het Nederlands/Vlaams op de verpakking. Ik heb alleen geen muesli gezien en meestal ook geen cornflakes. Dus voor zo’n soort ontbijt zou ik je eigen merk meenemen.
  Op de markt kochten we een paar keer een vers gegrillde kip. Die zijn ook zonder gluten. En er stond een paar keer een Duitser met glutenvrije quiche en muffins. Quiche was erg lekker, wel beetje flauw, maar met peper prima te eten. En ook iemand met glutenvrije muesli, maar die had ik zelf bij me.

 2. Ik heb je blog sinds gisteren ontdekt. Ik heb geen gluten allergie, maar heb wel iedere dag buikpijn, dus wil eens een tijdje stuk minder gluten gaan eten en kijken of dat werkt.
  Waar koop jij die ontbijtproducten? Gewoon in de supermarkt of ergens anders?
  Leuke blog heb je, ik heb al aantal lekkere recepten gevonden!M

 3. McDonald’s bezocht waar ik frietjes met fritessaus :zit daar geen gluten in ?Frietjes in hetzelfde vet gebakken als hamburgers mss en fritessaus kan ook gluten bevatten dacht ik?
  Groetjes

  • In NL wordt de frites bij mac. donalds apart gebakken van vlees. Fritessaus is gv en je kunt ook prima een hamburger zonder brood bestellen. Wel alles erop en eraan, maar geen brood. Ze kijken er niet raar van op.
   Op hun website kun je ook zien welke ijsjes en shakes gv zijn!

   • Hoi Esther ben je zeker dat die hamburger (zonder brood)glutenvrij is ? Als gebakken in zelfde vet waar vlees met paneermeel in w gebakken dan heb je het zitten :o(
    grten

   • Jos,
    Kipnuggets ed met paneermeel gaan in frituur (en dan niet die waar de frites in gaan) Onze dochter met coeliaki heeft er nog nooit last van gehad! Ga een in gesprek met de manager van het filiaal het dichtste bij jou in de buurt en laat je uitleggen waarom zij beweren dat het gv is.

   • Esther,
    Dus de hamburgers gaan niet in dezelfde frituur als waar kipnuggets in gaan?
    grtjes

   • Jos,
    Burgers van puur vlees gaan op de grillplaat, gepaneerd vlees in de frituur. Echt waar stap een willekeurige mac binnen en laat je informeren, er gaat een wereld open. Als wij met het gezin onderweg zijn weten we dat we altijd kunnen uitwijken naar een mac bij trek….. Dochter (13) weet zelf precies wat ze daar mag hebben en als puber zinde is het in restaurants vaak lastiger….tijdje geleden ergens in overleg met de kok afgesproken dat ze de saté kon nemen, hij zou het gv serveren. kreeg ze dus een kale hap zonder saus…..broer had een lekkere complete portie sate..

 4. Wat super fijn om te lezen dat je juist extra geniet! Dag geeft de wat ‘bangere’ coeliakie-ers(zoals ik haha) wel hoop. Ik word al dagen ziek van n spettertje of kruimel, dus voor mij is t nog geen doen, maar wie weet in de toekomst… Ik vind t in ieder geval echt heel fijn om jouw positieve ervaring te lezen.
  Zelf ben ik vorig jaar naar spanje gegaan(torremolinos) en ging er n wereld voor me open, het is daar veel beter bekend en veel begrip en eerlijkheid waardoor ik met n gerust hart kon genieten. Ook meer producten in de supermarkt dus zelfs thuis kon ik ervan nagenieten. Een aanrader :)

 5. Esther Heikamp

  Hoi! Wat een prachtig informatieve site heb je gemaakt. Fijn te lezen dat er mensen zijn die zich inzetten om coeliakie steeds bekender te maken.
  Ik weet sinds twee jaar dat ik coeliakie heb. Dit jaar voor het eerst op vakantie naar het buitenland met een glutenvrij dieet. Onze bestemming was fuerteventura in costa calma. Het was geweldig. We hadden een vier sterren hotel rio calma geboekt bij neckermann via d reizen. Onze reiscoach van d reizen deed er alles aan om geregeld te krijgen dat ik in het hotel glutenvrij kon eten. Elke ochtend netjes ontbijt en savonds werd er door de chefkok iets in elkaar gezet wat ik mocht hebben. Fantastisch! Met name complimenten ook aan d reizen. Ik ben zondag thuisgekomen. Ze belden me net om te controleren of alles goed was gegaan. Mij viel op dat het in spanje meer bekend is dan bij ons in nederland. Volgend jaar dus weer met een gerust hart lekker naar het buitenland

  Groeten. Esther Heikamp uit veenendaal

 6. Hans Dijkstra

  Hoi Harmke,

  Bedankt voor je tips!
  Gaan zondag voor enkele dagen naar Marakech.
  Houdt je op de hoogte.

  Groetjes, Hans

 7. Pingback: Romige zomer smoothie (lactosevrij) | Miss Glutenvrij

 8. Pingback: Glutenvrij in Boedapest | Miss Glutenvrij

 9. Pingback: Recept: Heerlijke frisse avocado shake | Miss Glutenvrij

Comments are closed.