Haverbrood van FreeOf

IMG_0003
Brood, het is denk ik het meest besproken onderwerp als het om glutenvrij gaat. Gisteren kocht ik een voor mij nieuw glutenvrij brood waar ik graag mijn mening over geef: Het haverbrood van FreeOf.

Gisteren was ik in Ede bij glutenvrij specialist Van Voorst & Hardeman. Het is voor mij vanuit Veenendaal maar een klein stukje rijden met de auto en iedere keer als ik daar ben (ik kom er al jaren), zie ik hun assortiment groeien. Ik kwam er voor mijn standaard producten, maar werd door de eigenaresse getipt op het haverbood van FreeOf. De naam van dit merk had ik wel eens ergens gelezen en gehoord, maar hun haverbrood kende ik nog niet. Dit product scheen te verkopen als een trein omdat het zo lekker is, dus ik werd enthousiast.

Iedere dinsdag en vrijdag levert FreeOf verse broden. Omdat het vrijdag was en ik het liefst een zo vers mogelijk product koop, besloot ik het haverbrood mee te nemen. Het broodje kost €4,35, niet heel goedkoop vind ik, maar als je nagaat dat je voor 5 droge sneeën voorverpakt brood van Schär, die alleen lekker zijn als je ze roostert, ruim €3,50 betaalt dan valt de prijs voor het haverboord mee. Het broodje is nog niet gesneden, dit moet je zelf doen, je kunt de plakken dus zo dik of dun maken als je zelf wilt. Ik denk dat je er maximaal twaalf sneeën uit kunt snijden, de kapjes niet meegerekend. Dit zijn de ingrediënten:

IMG_0002
Haver staat bekend om zijn voedzame stoffen, het geeft je na het eten ervan een vol gevoel en het helpt ook nog eens je stoelgang op gang te houden. Haver is van nature glutenvrij, maar tijdens de verwerking ervan komt het vaak in aanraking met andere graansoorten waardoor het besmet raakt met gluten. Dit brood is volledig glutenvrij, het is gemaakt in een glutenvrije bakkerij en er zitten naast haver geen glutenbevattende ingrediënten in.

Het brood is écht verpakt als een vers brood. Er zit een ijzeren sluitstrip op zodat je het brood weer luchtdicht kunt verpakken na het open maken. Dit vind ik veel leuker dan vacuümverpakt, dit is écht brood!

Het haverbrood voelde in de verpakking al zacht aan, maar na het er uit te hebben gehaald zie ik hoe vers het is.

IMG_0004Ik snij twee dunne plakken van het brood en voel de structuur. Geen gaten of niet-gare stukken, maar luchtige, zachte sneeën met een normale korst. De korst van mijn zelfgemaakte brood zijn vaak ietwat aan de harde kant, maar deze zijn heel goed gelukt.

IMG_0005Ik beleg één snee met zoet beleg: roomboter en pure vlokken van De Ruyter en één met hartig beleg: roomboter en peper cervelaat van Aldi (echt een aanrader als je van vleeswaren houdt).

Wat is dit brood lekker! Ik was bang dat het al wat oud zou proeven omdat het gisteren gemaakt en geleverd is, maar de sneeën proeven zacht, smaakvol en het brood vult mijn maag. Ik kan niet kiezen of ik met zoet of met hartig het brood het lekkerst vindt. Dit brood smaakt gewoon heel erg goed! Je kunt het brood qua structuur vergelijken met Rimboe brood van Le Poole, misschien nog wel wat beter. Alleen de smaak is anders, wat neutraler, maar wel heel smaakvol.

Ik hoop dat het brood morgen ook nog zo lekker is en ben benieuwd hoe het proeft met een gebakken eitje. Na het eten van de twee sneeën (en een kapje) zat ik vol. Op de verpakking staat dat het brood houdbaar is tot 2 september. Ik zal het morgen eten en probeer het maandag nog mee te nemen naar mijn werk, ik hoop dan ook nog zo positief te zijn. Natuurlijk zal het iets droger zijn, logisch het wordt ouder, maar ik voeg me bij deze al bij de groep met enthousiastelingen over dit haverbrood van FreeOf.

www.freeof.nl
Dit brood is te bestellen via broodpakket.nl

Ook leuk om te lezen

16 Comments

 1. Lekker hè! Ik koop dit brood sinds een tijdje bij de Ekoplaza in A’dam (Waterlooplein). Het blijft 3 dagen echt lekker, op maandag rooster ik het meestal, of iets dikker beleggen :). Maar heb het geld er idd ook echt voor over!

 2. Bedankt voor de tip en je uitgebreide uitleg. Is het een idee om het hele brood meteen in dunne plakken te snijden en dan per 2 á 3 sneetjes in te vriezen? Ik weet niet of de smaak dan achteruitgaat.

 3. Ik snijdt hem meteen na aankoop en vries de plakken dan in. Overigens heeft dit merk ook lekker krentenbrood op dit formaat. Zowel de haver als krentenbroodjes waren op de GV beurs in Vianen ook in handig meeneemformaat te koop. Volgens mij 4 in een zakje.

 4. Ja, het is echt lekker brood, het enige glutenvrije brood dat ik niet rooster. Ik bestel het bij http://www.broodpakket.nl/ dat is de internetwinkel van FreeOf, het is daar ook een stuk voordeliger: 3,49€. Daar komen dan wel bezorgkosten (€ 5,75) bij maar als je 19 broden in een keer bestelt valt dat best mee (je kunt per bestelling 9 of 19 artikelen bestellen)

  • Ja, dat heb ik ook gedaan! Ze bezorgen op dinsdags en vrijdags. En wat een heerlijk brood!! :) :) Ook het haverstokbrood is errug goed! Vol van smaak en het vult goed!

 5. Bij de Natuurwinkel en winkelcentrum Emiclaer Amersfoort hebben ze het ook en het is inderdaad heerlijk. Ik had het weer besteld voor afgelopen vrijdag, maar kreeg een telefoontje dat de bakker al het brood had laten verbranden. Oef….. hoe kom ik nu de dagen door t/m maandag? Gelijk weer besteld hoor voor dinsdag en nu maar hopen dat de bakker de oven in de gaten houdt.

 6. Jammer dat er Maltodextrose in zit! Dit is een ander woord voor MSG (Monosodium glutamate). Toen ik de betreffende bakkerij (free of) daarover een mailtje stuurde met de vraag waarom dit in een biologisch brood wordt verwerkt, heb ik daarop geen enkel antwoord gekregen. Ik ga toch maar weer zelf bakken…..

 7. Martine Vallé

  Hallo, mijn man heeft ook een glutenintolerantie. Voor hem koop ik Eenkorn Speltbrood 100% van Le Fournil Biologisch brood. Zuurdesem brood. 450gr. Is vacuum verpakt en moet nog 15 min. In de oven op 200°C. Kost wel 4,89€.
  Maar dit brood is zo lekker dat je geen ander meer wilt. Dit broodje komt vanuit Frankrijk.
  Het wordt verdeeld door de firma Hygiena NV , OOstjachtpark 3, 9100 Sint-Niklaas in België Tel: 0032 780 53 00
  Website: http://www.hygiena.be
  Misschien verdelen zij dit ook in Nederland maar dat weet ik niet.
  Mijn man verdraagd dit brood perfect. Veel glutenvrij brood is echt niet te eten.

 8. Eenkoren en oeroude spelt zijn voor zover ik weet wel glutenvrijnhoor, alleen het moderne spelt niet maar eenkoren is een oergraan waar de mens zich nog niet mee had bemoeid. Verder vind ik het heel jammer dat er maltodextrine in zit, dit is een product om echt te vermijden. Zonde dat de fabrikant van het brood daar geen andere oplossing voor had.. verder geniet ik erg van je artikelen en recepten. Bedankt daarvoor.

Comments are closed.