McDonald’s: het fotoverslag

7Afgelopen dinsdag werd officieel aan mij het eerste glutenvrije broodje van McDonald’s aangeboden en ik mocht ‘m natuurlijk ook proeven! Klik verder voor het verslag met veel foto’s.

Sommigen van jullie hadden de moed al (bijna) opgegeven. Zou ie nog wel komen, zijn ze het vergeten of gaat het toch niet door? Afgelopen 21 februari (klik) en 1 maart (klik) schreef ik er al over: het glutenvrije broodje van McDonald’s. De fast service keten beloofde toen in hun mail naar mij dat ze dit jaar nog met een pilot zouden komen en die pilot is afgelopen dinsdag gestart!

Vorige week kreeg ik een ontzettend leuk mailtje van McDonalds’s met daarin de vraag of zij mij op 22 oktober officieel hun eerste Nederlandse glutenvrije broodje mogen aanbieden. Natuurlijk mag dat! Super gaaf dat de Mac mij hier voor vraagt. Door mij te vragen wil McDonald’s aandacht besteden aan coeliakie en welke beperkingen en uitdagingen deze chronische ziekte met zich meebrengt. Ik heb mijn hele leven al coeliakie en leef sinds mijn eerste levensjaar glutenvrij, een broodje van McDonald’s heb ik nooit kunnen eten. Daarom vind ik het extra leuk dat ik de eerste mocht zijn aan wie het glutenvrije broodje werd aangeboden.

1.0Na een warm welkom met cappuccino kreeg ik van manager Erik een rondleiding door het restaurant. Hier liet hij me zien hoe het glutenvrije broodje wordt aangeslagen in de kassa. Je kan een glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder bestellen. Goed nieuws: voor het glutenvrije broodje betaal je geen cent meer. Echt gaaf dat McDonald’s hier geen onderscheid in maakt, want het maken van zo’n glutenvrije burger is wel veel duurder is. Het broodje wordt speciaal in Finland gemaakt en het heeft een jaar gekost om het perfecte glutenvrije broodje te ontwikkelen. McDonald’s neemt glutenvrij serieus.

1.1Erik leidt ons door het magazijn en vertelt waar de voorraad wordt opgeslagen ook laat hij me zien hoe het restaurant zijn afval verwerkt. Zelfs de oude frietjes worden apart gescheiden, wat een duurzaam bedrijf is McDonald’s. Ook raakte ik erg geïnspireerd door Erik’s enthousiaste manier van vertellen.

2We staan in de keuken, dus ik moest een haarnetje op, wel zo hygiënisch. Erik laat me hier zien hoe het glutenvrije broodje wordt bereidt. Om het broodje komt een speciaal teflon zakje en dan gaat ie in de toaster. Er kan zo geen kruimel gluten bij het glutenvrije broodje komen. Ik moet goed opletten, want hierna mag ik mijn eigen Quarter Pounder maken.

3Over alles bij McDonald’s is nagedacht, mocht ik even kwijt zijn wat de volgorde of hoeveelheden zijn dan kan ik dit aflezen op de borden boven mij. Ik vind dit wel zo prettig om te weten. Op deze manier kunnen er geen fouten gemaakt worden met het glutenvrije broodje.

4

5Tadaa, mijn zelfgemaakte glutenvrije Quarter Pounder. Leuk feitje: er is één glutenvrij broodje voor de drie verschillende burgers. Bestel je een glutenvrije Hamburger of Cheeseburger dan zitten daar ook sesamzaadjes op net als bij de Quarter Pounder terwijl dit bij de reguliere Ham- en Cheeseburger niet is.

6Het persmoment: hier wordt de foto voor bij het officiële persbericht van McDonald’s gemaakt.

7Dit is de foto die bij het persbericht is verspreid. KLIK voor het persbericht.

8En toen mocht ik de Quarter Pounder proeven. Wat was ie lekker. Een lekker zacht, luchtig en krokant broodje met een goede bite en heel belangrijk: goede smaak. Ik ben echt enthousiast en wat zat ik vol na deze burger. Normaal bestelde ik een hamburger zonder broodje die ik na twee happen op had. Nu at ik een héle burger en die vulde ontzettend goed. Dat smaakt naar meer.

NCV gecertificeerd
Het glutenvrije broodje is door de Nederlandse Coeliakie Vereniging gecertificeerd en is vrij van andere allergenen zoals lactose (melk), tarwezetmeel, soja, noten en pinda’s (met uitzondering van sesam vanwege de aanwezigheid van sesamzaadjes op het broodje). Het glutenvrije broodje bestaat voornamelijk uit rijst, maïs en tapioca en bevat na productie minder dan 5 ppm (0,0005%) gluten. McDonald’s heeft een folder gemaakt waarin precies wordt uitgelegd hoe het broodje is ontwikkeld en tot stand gekomen, de folders liggen in de restaurants waar de glutenvrije burgers worden aangeboden. De link naar de informatie in deze folder vind je hier:

>KLIK HIER VOOR DE ONLINE INFORMATIEFOLDER  VAN MCDONALD’S. <

Binnenkort heel Nederland?
Op dit moment is het broodje alleen verkrijgbaar in Hoorn, Purmerend, Zaandam Koningin Julianaweg en Rotterdam Zuidplein. Dit komt omdat zij op een nieuwe manier werken. Ik hoop van harte dat we binnenkort in heel Nederland het glutenvrije broodje kunnen bestellen, maar het begin is er. Ik maak binnenkort in ieder geval een ritje naar één van de restaurants voor nog zo’n lekkere glutenvrije burger.

Ik heb een hele leuke dag gehad en vind het gaaf McDonald’s glutenvrij zo serieus neemt en bespreekbaar maakt. Doordat zo’n grote organisatie de stap zet om met een glutenvrij broodje te komen, hoop ik dat meer bedrijven dit goede voorbeeld volgen.

Welk broodje ga jij als eerste bestellen? Wordt het de Hamburger, Cheeseburger of de Quarter Pounder?

Ook leuk om te lezen

28 Comments

 1. Wat ontzettend leuk! Maar aan de andere kant ook bizar dat ze zeggen dat het een jaar heeft gekost om het perfecte broodje te maken terwijl je bij de Mac in Spanje al 3 jaar geleden glutenvrije broodjes kon krijgen

  • Dat dacht ik ook, maar de Nederlandse McDonald´s is niet te vergelijken met die in het buitenland, werd mij verteld. Elk land doet het weer op een andere manier en bied andere producten aan. Dit broodje is dus speciaal ontwikkeld voor Nederland.

  • Ja die ervaring heb ik ook heel fijn,een hamburger in spanje
   Rotterdam in de stad echt in verschillende mc donald nergens te krijgen
   Maar bij ons in spijkenisse wel al een hele tijd

 2. Tja, er staat heel duidelijk in dat het productie-proces van de hamburger zelf niet gegarandeerd vrij van contaminatie met gluten is, kan je dit risico nemen ???

  • Dat komt omdat de glutenvrije burgers in dezelfde ruimte worden gemaakt als de gluten burgers. Alleen als de burgers in een compleet andere ruimte worden gemaakt (zoals de broodjes) kan je dit garanderen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe de glutenvrije burger wordt gemaakt en McDonald’s is heel secuur.

 3. Wow! Echt gaaf dat er nu eindelijk glutenvrije burgers zijn! ff langs de mc donalds hoorn voor een cheeseburger met frietjes :)

 4. hoe zit het met de sausjes en de kaas en komkommer bevatten deze geen gluten? en worden deze wel gescheiden van het glutenbrood?

  • De ketchup en mosterd (de sausjes die op de drie glutenvrije burgers zitten) zijn glutenvrij. Ook is de kaas en groente glutenvrij. Deze ingrediënten zitten in bakjes die in de keuken staan en zijn gescheiden van het gluten brood.

 5. Wel heel erg jammer dat het allemaal in het westen is… Is een heel eind rijden vanaf Duiven.

 6. jammer weer alleen in westen dus niet iedereen mag mee genieten :(

 7. waarom alleen in het westen? De rest van nederland wil er ook eentje! Heel jammer van mc. Donald’s dat ze het niet verspreid hebben over nederland. Gemiste kans denk ik zo.

 8. Ik denk de cheeseburger :-P

  Geweldig dit hè! Helaas niet bij mij in de buurt, dus ik hoop echt dat dat gauw wel het geval is. Fantastisch verslag en ook fantastisch dat ze jou er voor vroegen!

 9. Pingback: Ik sta op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad! | Miss Glutenvrij

 10. Vandaag de hamburger getest bij een van de eerste vier filialen, Rotterdam-Zuidplein, wat een genot na al die jaren weer eens junkfood! De smaak was zoals in mijn herinnering heel dichtbij de ouderwetse glutenvolle hamburger.

 11. Vandaag de cheeseburger genomen heerlijk ,niet droog zoals de meeste broodjes en dat voor die prijs.

  Gewoon lekker.

 12. Dit is op Dion glutenvrij herblogden reageerde:
  Fijn dat er in Nederland nu een glutenvrij broodje te verkrijgen is. Weliswaar bij 4 vestigingen en al helemaal niet in onze buurt, maar het begin is er!

  Miss Glutenvrij had de eer om het eerste broodje in ontvangst te nemen. Onderstaande blog is ook van haar afkomstig.

  Gerda Hobert heeft zich enorm ingezet om een glutenvrij broodje bij de McDonald’s krijgen. Dankzij onder andere haar geweldige inzet is het nu ook mogelijk om bij 4 vestigingen van McDonald’s een broodje hamburger te eten voor mensen met Coeliakie.

  Hopelijk komt het ook in de rest van Nederland.

 13. Pingback: Courgettesoep | Miss Glutenvrij

 14. Pingback: Glutenvrije hamburger! | Ik ben glutenvrij

 15. hai hai ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het afgelopen is met de pilot glutenvrij broodje bij de Mc? Kun je me daar wat meer over vertellen??

  Groetjes Helene

 16. Pingback: Win: 6x burger met glutenvrij broodje van McDonald’s | Miss Glutenvrij

 17. Pingback: Glutenvrije Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder in 50 McDonald’s restaurants | Miss Glutenvrij

 18. beste allemaal, heb het broodje 2x in mcdonalds barneveld geprobeerd..1x gewone glutenvrije hamburger en 1x met kaas maar ik vind het broodje zo droog! als ik jullie verhalen lees lijkt het wel of ik de enige ben…maar het broodje vind ik zo niet lekker…iemand anders die mijn mening deelt?

Comments are closed.