NRC artikel: Het raadsel van de glutenangst

Afgelopen weekend stond in NRCWEEKEND een artikel met de titel ‘Het raadsel van de glutenangst’. Graag deel ik dit artikel met jullie omdat ik ‘m enorm interessant vind om te lezen, maar ook omdat er haarfijn wordt uitgelegd wat coeliakie is en wat gluten met coeliakiepatiënten doen.

Ik weet niet of het jullie ook is opgevallen, maar het glutenvrije dieet wordt steeds meer als een ‘modedieet’ gezien of een dieet waarmee je zou afvallen. Steeds vaker hoor/lees ik dat mensen tarwe uit hun voeding bannen omdat zij denken dat dit beter voor hen is, terwijl zij geen coeliakie of glutenintolerantie hebben. Ik word hier lichtelijke geïrriteerd van. Natuurlijk moet iedereen zelf weten wat ie doet, maar ik volg een glutenvrij dieet omdat ik COELIAKIE heb. Niks geen keuze, maar een verplichting omdat ik dood en doodziek word van gluten.

Via de mail kreeg ik dit artikel toegestuurd. Ik heb het met veel interesse gelezen en deel ‘m graag met jullie.

Artikel-NRC-20131109

Ik hoop dat jullie het artikel interessant vonden om te lezen. Ook ben ik benieuwd naar wat jullie vinden van de ‘glutenangst-hype’.

Ook leuk om te lezen

10 Comments

 1. Ik denk dat er ook nog iets tussenin zit. Ik liep jarenlang met klachten rond en heb heel veel met voeding kunnen oplossen, maar niet alles. Vaak last van darmen, depressies, spierpijnen en soms ook gewrichtsontstekingen. Bij ons komt reuma in de familie voor en ik zag mezelf daar al achteraan gaan. Ook heb ik ASS (Autisme Spectrum Stoornis) en het is bekend dat veel mensen met ASS minder ‘last’ hebben van hun handicap als ze gluten en suiker uit hun dieet weren. Dat was de reden waarom ik dat ging proberen. Niet minderen, maar weren. En tot mijn grote verbazing kon ik niet alleen meer prikkels verwerken, maar verdwenen de darmproblemen, depressies, spierpijnen èn de gewrichtspijnen ook. Als ik nu al eens iets van gluten binnenkrijg word ik niet doodziek zoals jij met Coeliakie, maar ik voel het direct in mijn lijf zitten. Ik ben eerst weer gluten gaan eten om bloedonderzoek te laten doen en daaruit kwam duidelijk naar voren dat ik antistoffen had die wijzen op glutenintolerantie. Maar het woord coeliakie is niet gevallen en ik ben dan ook erg dankbaar dat ik dat niet heb. Ik kan me voorstellen dat het je irriteert dat het ook een mode-dieet is geworden. Ik weet niet goed wat ik daarvan moet denken… Ik ben er trouwens ook niet van afgevallen, maar dat was dan ook mijn doel niet.

  Ik denk (ook vanuit mijn studie natuurgeneeskunde) dat er veel meer mensen rondlopen die gluten echt niet goed verdragen. Misschien komt dat ook op latere leeftijd (ik ben 48 en weet het nu 1,5 jaar, dus dan gaat dat 50 jaar bijna op). Die mensen weten dat niet en hebben reuma of fybromialgie of wat dan ook. Geen coeliakie maar wel een heftige reactie van hun lichaam.

  Het heeft mijn leven veranderd, glutenvrij eten en ik neem het dan ook heel erg serieus. In het begin keek ik steeds naar wat ik miste, maar sites zoals die van jou hebben me zeker geholpen er anders tegenaan te kijken en te kijken naar wat wel kan. Het is me zoveel waard!

  Ik denk dus dat er nog een middenweg is tussen ‘mode-dieet’ en werkelijke coeliakie. Dat blijft een beetje vaag in dat artikel.

  Groetjes, Marjon.

  • Dank je voor je reactie Marjon! Ben blij dat jij zoveel baat hebt bij het dieet. Nu je het zo schrijft, denk ik ook wel dat er wat tussenin zit, maar het steekt me soms dat mensen een soort van ‘cool’ (ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen) met het dieet…

   • Ja, ik begrijp jou heel goed! Zo moet ik wel eens iets laten of reageer ik ergens ‘anders’ op omdat ik ASS heb. En ik loop dan ook vaak tegen onbegrip op of mensen vergelijken het dan ‘goed bedoeld’ met hoe ze zelf in het leven staan. Maar ASS is een handicap en in wezen is coeliakie dat ook! Je kan niet anders dan je daarnaar voegen en het kan steken als mensen het doen om alleen maar af te vallen of omdat het ‘in’ is of wat dan ook.

    Ik weet nog dat ik jouw verhaal las over dat hotel in (ik dacht) Antwerpen waar ze zo slordig omgingen met glutenvrij eten en waardoor je zo ziek werd. Het is heel zwaar als je dan zo afhankelijk bent van de inspanningen van de ander, daar maar op moet vertrouwen en dat dan blijkt dat iemand jou helemaal niet serieus genomen heeft. Als mij dat al zou overkomem, merk ik daar niet zo heel veel van (al voel ik dan wel een soort ‘mist’ in mijn hoofd).

    Máár het feit dat het een mode-dieet is, heeft misschien ook zijn voordelen: er komen steeds meer glutenvrije artikelen omdat er markt voor is. Misschien moeten we het zo maar bekijken!

    • Ja, Antwerpen was dat. Pff dat was echt niet leuk. Ik begrijp heel goed wat je bedoeld.

     Ik ben blij dat jij het positieve hier uit haalt: hopelijk veel nieuwe lekkere en goedkopere producten.

  • Hoi Marjon,
   Ik wil niet veel zeggen maar als je de antistoffen hebt is er een grote kans dat je ook echt coeliakie hebt. Of heb ik het verkeerd gelezen?
   Mijn broertje heeft ook ASS, coeliakie en diabetes type1. Nu hij zich weer beter voelt lichamelijk heeft hij ook meer energie om beter om te gaan met zijn gedachtes en zich aanpassen.
   Succes met alles!
   Sanne

 2. Als darmfloratherapeut werk ik veel met ontlastingonderzoeken, ook glutenintolerantieonderzoeken. Mijn ervaring is dat er wel degelijk ‘nog iets tussenin zit’. Puur coeliakie (verhoogde Anti-t-transglutaminasewaarde) kom ik maar heel, heel weinig tegen. Maar andere vormen van glutenintolerantie (verhoogde antigliadinewaarde) des te meer.

  Deze vorm is veel minder onderkend en veel minder ‘hip’ onder zowel regulier als alternatieve artsen, maar hij bestaat wel degelijk en kan net zulke vervelende klachten geven: vreselijke buikpijn, heftige verstoppingen maar ook chronische diarree tot aan ontlastingincontinentie aan toe – of juist helemaal geen buikklachten maar wel vreselijke vermoeidheid.

  Juist omdat het zo divers is denk ik dat het belangrijk is om niet symptomen als leidraad te nemen, maar onderzoek. En daarbij dus niet alleen bloed en darmbiopten (die alleen naar coeliakie speuren), maar juist ook de ontlastingonderzoeken en antigliadinewaarden. Ik dacht dat glutenintolerantie een hype was – maar ik zie echt veel meer mensen die er last van hebben dan ik ooit had kunnen denken.

  En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die wel tegen gluten kunnen, maar een individuele overgevoeligheid hebben voor tarwe, of rogge, of spelt… of de mensen die helemaal niets meetbaars ‘hebben’, maar zich wel veel beter voelen als ze niet zoveel tarwe eten. Meten is weten. Ik schreef er toevallig laatst ook over:

  http://www.groenevrouw.nl/brood-gluten-gezondheid/
  http://www.groenevrouw.nl/eet-nog-maar-een-boterham/

 3. Hallo Harmke,

  ik heb al mijn hele leven buikklachten, vanaf mijn babytijd tot nu. Maar geen diaree, dus geen coeliakie was de conclusie. Ik eet sinds 3 jaar geen tarwe meer. In de eerste tijd at ik nog spelt, maar nu ik de tarwe, spelt, rogge enz laat staan ben ik van heel veel klachten af. Glutenvrij leek de oplossing, maar ook glutenvrij tarwezetmeel valt af voor mij. Het hele tarwekorreltje irriteert, niet alleen de gluten. Ook met boekweit moet ik voorzichtig zijn.

  Ik ben mij nu aan het verdiepen in de smoothies, zuiver voedsel en rawfood. Uit alle informatie haal ik wat bij mij past. Rawfood verdraag ik meestal goed, maar tomaten juist alleen weer als ze verwarmd zijn. Ik ben blij met de hype, zodat er veel over voedsel wordt nagedacht en gepraat/geblogd. Ik doe leuke voedselworkshops en geniet van alle recepten en verhalen van oa jou blog. De recepten pas ik waar nodig aan of ik lees het alleen maar en verzin er mijn eigen variatie op.

  Ik snap dat je een irritatie voelt tegen de gewone eters, die nu ineens vanalles over gluten denken te weten. Maar de grote groep zorgt wel voor de omschakeling van fabrikanten, die nu gaan vermelden op de verpakking of er gluten inzitten.

  groetjes Sonja

 4. Als ik geen coeliakie zou hebben zou ik het echt niet in mijn hoofd halen om vrijwillig glutenvrij te eten. Ik was altijd een enorme broodliefhebber, at het liefst de hele dag door lekker volkorenbrood. Ik had nooit echt veel (darm)klachten, ging de mallemolen in doordat ik onverklaarbaar en langdurig ferritine-tekort had. Toen bleek dat ik behoorlijk wat antistoffen in mijn bloed had, waardoor een darmbiopt volgde –> coeliakie. Vanaf die tijd, nu bijna 6 jaar geleden, hou ik me goed tot zeer goed aan het dieet. Ben er helemaal aan gewend, weet gewoon niet beter. En ach, dat lekkere brood …..Mijn gezondheid is veel belangrijker. Geen hype dus voor mij maar bittere en levenslange noodzaak.

 5. Pingback: Gluten(angst) in DWDD | Miss Glutenvrij

 6. Gelukkig kan ik nog wel geluten verdragen. Maar tarwe dat is een ander verhaal. Een keer een klein beetje is niet erg. Maar ga ik weer over op tarwe brood krijg ik zeker weten buikklachten. Ik maak nu speltbrood met een broodbakmachine en dat gaat goed. Al kan ik daar ook niet onbeperkt van eten. Wanneer ik geen spelt of rijst pasta kan krijgen, koop ik glutenvrije mais pasta. Nadeel daarvan is dat de suikergehalte daarin hoger is. Ook een intollerantie waar ik last van heb. Daarnaast ook nog lactose intollerantie. Afgelopen week ben ik in Nederland geweest bij mijn ouders (woon in Zweden) en heb toen voor het gemak maar gedaan; Eten wat de pot schaft! Nu kan ik de gevolgen daarvan wel merken. MIjn buik doet weer pijn alsof er continu speltjes ingestoken worden. Dus geen allergie, maar een intollerantie. Een keer wat eten beland ik niet voor in het ziekenhuis, maar de producten niet nemen is wel aan te raden.

Comments are closed.