Gluten(angst) in DWDD

gluten dwddGisteren besteedde ‘De Wereld Draait Door’ aandacht aan gluten. Ik kijk dit programma niet, maar Jeroen was zo aardig me te tippen via mijn Facebookpagina. Ik vond het stukje over gluten interessant om naar te kijken en deel het graag met jullie. 

Bekijk het fragment van gisteren via deze link:

>>Gluten(angst) in DWDD<<

Twee weken geleden plaatste ik NRC artikel: ‘Het raadsel van de glutenangst’ (klik), waarin uitgebreid over coeliakie en glutenintolerantie werd geschreven en wat gluten met mensen die die ziekte hebben, doen. In het stukje televisie van DWDD wordt niet dieper ingegaan op coeliakie, maar wél aandacht besteed aan gluten. Ik heb gelachen om het stukje uit de film ‘This Is The End’ dat gluten overal de schuld van krijgt. Ik ben het er natuurlijk absoluut niet mee eens, het is ook onzin, maar ik kan me voorstellen dat mensen gluten zo zijn gaan zien als ze zich niet verdiepen in wat gluten zijn. Maar ook door alle heisa over het ‘modedieet glutenvrij’, niet te verwarren met verplicht glutenvrij eten omdat je doodziek wordt van gluten.

gluten dwdd2

FAIL!!!

Bij het NRC artikel schreef ik dat ik lichtelijke geïrriteerd werd van mensen die gluten bannen uit hun dieet om af te vallen of omdat ze denken dat dit beter voor hen is. Maar na jullie reacties en hier dieper over nagedacht te hebben, moet ik mijn mening bijstellen. Ik geloof wel echt dat er mensen zijn die geen gluten kunnen verdragen, maar geen coeliakie of officieel vastgestelde intolerantie hebben, dan is het fijn dat je baat hebt bij het glutenvrije dieet.

‘Glutenvrij-trend’
Door de ‘glutenvrij-trend’ komen er meer glutenvrije producten op de markt omdat er meer vraag naar is. Ook wordt glutenvrij bekender onder het grote publiek, door onder meer media-aandacht en komt er hoop ik meer begrip voor mensen met coeliakie en glutenintolerantie. Wel hoop ik écht dat men serieus met het glutenvrije dieet blijft omgegaan. Iemand die voor glutenvrij kiest wordt niet ziek van een kruimel, ik kan me geen foutje permitteren.

Ik blijf de ‘gluten discussie’ volgen. Wat is jullie mening?

Ik vind het heel leuk als jullie artikelen/ fragmenten uit de media of andere dingen die met glutenvrij te maken hebben met mij delen. Dit mag via Facebook www.facebook.com/missglutenvrij of info@missglutenvrij.nl. 

Ook leuk om te lezen

25 Comments

 1. Jacqueline

  Ik word ook een beetje gek van alle mensen die glutenvrij gaan eten om af te vallen. Oke, als je het niet kunt verdragen of je wilt iets gezonder leven, dan kun je inderdaad maar beter glutenvrij eten. Maar je valt er echt niet vanaf als je lekkere glutenvrije dingen blijft eten (zoals ik ;)).
  Ik ben blij dat er nu meer aandacht voor gluten(vrij) is, maar ik ben wel bang dat mensen met coeliakie niet meer serieus genomen worden. Anderen denken misschien al snel van: ‘Daar is weer zo eentje die met de hype wilt meedoen!’. Ik blijf de discussie ook zeker volgen!

 2. Titia dijkgraaf

  Ik ben heelb ang dat wij, coeliakiepatienten, niet meer serieus worden genomen, je ziet al vaak het wantrouwen op gezichten. Hoop dat modeverschijnsel, glutenvrij, snel weer verdwijnt.

 3. Ik vind het ook zo jammer dat het in de discussie weinig gaat over a) de échte coeliakie/glutenallergie-patienten en b) de mensen die oprecht zicht echt significant beter voelen zonder gluten, zonder medisch bewijs. Het gaat nu vooral over hoe waar of onwaar dat is, en dat is iets dat verdomd moeilijk te onderzoeken is. Zelfs de eerste tests voor coeliakie geven niet bij iedereen een terechte uitslag, waardoor ze niet naar de juiste mensen worden doorverwezen etc etc. Zelf heb ik een half jaar geleden ontdekt dat ik lactose-intolerant ben, maar de reguliere medische tests daarvoor doen om het voor de huisarts ook te bewijzen (ben bij een mesoloog geweest)? Daarbij krijgt 20% (!!!!!) een vals-negatieve uitslag… Dus om nu uren in een ziekenhuis te hangen voor een uitslag die ik inmiddels al weet (verschil met dieet is bijzonder groot), mwah, laat maar… Maar dan heb je altijd die sceptici… Het blijft gewoon lastig, alles met voedsel. Ze (kranten en media) gaan vooral uit van reguliere medische wetenschap, en die weet helaas nog maar bar weinig over de effecten van voedsel (wat ook heel lastig te onderzoeken is). Dan krijg je al direct een ongelijke discussie.
  Overigens zag ik via facebook wel een mooi linkje over ‘gezond eten’ en uit willen zoeken wat dat dan precies is. Geeft denk ik mooi aan op welk punt we nu zijn beland in de hele discussie over gluten, maar ook over voedsel in het algemeen. Hier de link: http://www.nwedible.com/2012/08/tragedy-healthy-eater.html
  Maar laten we vooral ook positief blijven, en hopen dat door dergelijke ‘hypes’ er juist alleen maar meer variëteit in het voedselaanbod komt, en blijft! :) Ik ben in ieder geval erg blij met het groeiend aantal lactosevrije producten :)

  • Naar je lichaam (blijven) luisteren, is denk ik één van de belangrijkste dingen. Zelf voel je het beste wat goed voor je is, ook al kan de medische wetenschap het niet vaststellen. Maar het is wel belangrijk je bloedwaarden in de gaten te houden en te blijven checken of je niet onnodig bouwstoffen mist. Een van de redenen waarom ik elk jaar naar de MDL-arts ga.
   Die link die je stuurt is zo waar, het is NOOIT goed. Ga je rechts, is links boos en andersom. Iedereen moet doen waar ie zich goed bij voelt en laten we iedereen in z’n waarde laten. Leven en laten leven.

   • Absoluut! :) Overigens, wat die bloedwaarden/bouwstoffen betreft: wat mij betreft mag er best een x-jaarlijke controle komen bij iedereen om de basis vast te stellen: hoeveel mensen er wel niet met tekorten leven, waar ze weinig van merken, totdat het tekort zo ernstig is dat het lichaam het niet meer aan kan… Zelf ben ik nog onder controle bij de mesoloog, die alles doormeet, voor mij een prima moment om te horen hoe het gaat. Zeker een geruststelling als blijkt dat je steeds meer in balans komt :)

 4. Sorry voor m’n lange reactie ;-) Op de een of andere manier lukt het me zelden om het kort te houden ;-)

 5. Diëtist Monique Benhaddou

  Waar ik me zorgen om maak is om mensen die uit gezondheidsredenen glutenvrij gaan eten zonder na te gaan of hun klachten wellicht veroorzaakt worden door coeliakie. Er is dus helemaal geen duidelijkheid of de klachten misschien komen door atrofie van de darmen, want in dat geval zijn veel striktere (dieet)maatregelen nodig om bijvoorbeeld ijzertekort en vitaminetekorten tegen te gaan. En dat is veel meer dan alleen gluten weglaten uit je voeding. Deze mensen lopen dan ongediagnosticeerd rond en zullen waarschijnlijk wel klachten houden als zij niet heel secuur zijn met hun voeding en contaminatie.
  Daarnaast is het voor degenen met gediagnosticeerde coeliakie al heel lastig om het glutenvrije dieet goed te volgen, al dan niet met behulp van een gespecialiseerde diëtist, laat staan voor degenen die helemaal op eigen houtje ‘glutenvrij’ gaan eten. Hoe zorg je dat je met glutenvrij voldoende vitamines, mineralen, vezels en bouwstoffen binnenkrijgt? Da’s echt wel een flinke puzzel.
  Wat ook zorgelijk is van de ‘glutenvrije trend’ is dat er steeds meer voedingsmiddelen op de markt komen met een eigen glutenvrij logo, die niet gecontroleerd zijn op hoeveelheden gluten en dus niet betrouwbaar zijn.
  Gelukkig worden mensen met coeliakie in sommige opzichten zeker wel serieuzer genomen, zo heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging het diëtistennetwerk van gespecialiseerde diëtisten opgezet (Goed Glutenvrij) waar je daar terecht kunt voor goede informatie over en begeleiding bij het glutenvrije dieet bij coeliakie.

  • Ben ik helemaal met je eens Monique, maar omdat het nu een hype is en een dieet om af te vallen, denk ik dat veel mensen ook wel weer stoppen met glutenvrij eten. Mochten ze hierna toch klachten houden dan hoop ik dat een arts hen kan helpen. Op eigen houtje zoveel bouwstoffen uit je eetpatroon weren, is denk ik ook niet goed. En laten we ons niet blind staren op zelfbedachte logo’s, etiketten lezen, blijft toch iets wat bij glutenvrij zijn hoort ;).

 6. Fatime de Boer

  Wat een ontzettende beperkte, ignorante uitspraak – dat bewijst alleen dat ze een hype oppervlakke hebben belicht. Ik vind het wel ontzettend nadelig voor ons allen, die wel genoodzaakt niet eens een kruimeltje van gluten mogen en kunnen veroorloven. Ik heb de programma niet zelf gezien, maar ga proberen terug te kijken…:(…. Jammer… dat het zo belicht wordt, terwijl een groeiende epidemie, en zeker gezien de laatste wetenschappelijke onderzoeken naar mais – dat het misschien ook niet GV is… zou het zeer belangrijk zijn, dat men de feiten over deze ziekte weet!!! Ik ben 4 jaar geleden bijna eraan doodgegaan voordat het gediagnosticeerd werd…. dus… keuze? Nee… helaas niet….

 7. Mijn zoontje (met Coeliakie) en ik hebben ons zitten ergeren aan de bagataliserende manier waarop er over gluten werd gesproken. Misschien moeten wij ook meer ‘Coeliakie’ gaan gebruiken ipv ‘gluten’. Het viel mij op dat in Italie echt iedereen begreep wat er aan de hand was als we ‘Celiachi’ zeiden. Coeliakie is een officiele ziekte en geen vrijwillig
  mode-dieet.

 8. Mijn mening?
  Ik raad iedereen die glutenvrij wil gaan eten, eerst een coeliakie-test aan. Je denkt immers niet voor niets dat gluten niet goed voor je zijn. En als je ‘zomaar’ glutenvrij gaat eten, krijg je nog wel eens een kruimeltje binnen. En een kruimeltje betekend voor iemand met coeliakie darmschade (met alle gevolgen van dien).
  Daarnaast adviseer ik om wel goed naar je eetpatroon te kijken. Door het weglaten van gluten, kan je essentiele voedingstekorten krijgen.
  Tenslotte zou ik persoonlijk blij zijn als de glutenvrije hype afgelopen is. Ik was in het verleden nooit (ernstig) ziek door een glutenfout. Dit jaar was ik 3 keer een week onder de pannen, omdat iemand dacht dat hij/zij verstand had van glutenvrij…

  Lees ook mijn blogs hierover:
  Glutenvrij gaan eten? http://ikbenglutenvrij.nl/?p=7351
  Gluten beperken, de basis: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=7356
  De voor- en nadelen van de glutenvrije hype: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=7507

 9. Wat een slecht item zeg!
  Totaal geen research gedaan blijkbaar daar.
  En die Inge was trouwens verschrikkelijk irritant!
  Het is erg jammer dat er niet in werd gegaan op het “allergie” stuk en wat gluten eigenlijk zijn..
  Ik heb zelf ook gemerkt dat mensen het als een afval dieet gaan zien helaas,
  stond laatst bij de Eko plaza bij de gluten vrije producten, vraagt een vrouw me zo..
  oh ja dit is toch allemaal koolhydraten vrij?! Ja want ik wil afvallen…

  Ik keek haar echt stomverbaasd aan… waarom zou je vrijwillig glutenvrij gaan eten??
  Ik zelf moet wel, want ik word er ziek van… maar anders had ik het nooit gedaan..

  Om af te vallen kan je ook gewoon maar 1 of 2 boterhammen per dag eten en de rest verse groente en fruit..
  kan prima.. dan val je ook af..
  Ik heb haar dit ook verteld.. en haar als ontbijt wel de 100% cornflakes laten zien,
  die mij altijd goed bevallen en die mijn man die niet glutenvrij hoeft te eten, ook eet..

  Maar gluten vrij brood gaan eten ipv gewoon brood is larie..

  Hoop echt dat ze nog eens aandacht gaan besteden aan “gluten” en dan een expert aan het woord laten ;)

  • Nee, helaas niet. Misschien komt het nog… Ik ga de discussie graag aan met Matthijs. Heb nog even over zijn opmerking nagedacht en daar word ik gek van. Wij worden letterlijk gek van gluten, gek van de pijn en het beroerd zijn. Daarnaast vind ik het ook slechte journalistiek van hem.

 10. Lisette van Zeijl

  Je ziet dat DWDD ff snel aandacht (lees oppervlakkig) besteedt aan een onderwerp dat door meerdere media is opgepakt. Er wordt de vrouw van een bakker uitgenodigd, die niet eens zelf bakt. Wij, mensen die glutenvrij moeten eten, worden op een bepaalde manier neergezet. Dat terwijl wij er echt ziek van worden. Wij kijken regelmatig DWDD maar het degenererend taalgebruik van Matthijs van Nieuwkerk siert hem niet. Heb ik eindelijk begrip voor mijn beperkingen met eten, moet ik het overal weer gaan uitleggen.

 11. Ik heb de uitzending ook gezien en me ook wezenloos geërgerd
  fijn, dat jullie gereageerd hebben..
  en wie weet, antwoord hij nog… ;-)
  ..

 12. Beste Lezers van MissGlutenvrij,
  tja, idd zijn er steeds meer mensen die het gewoonweg niet snappen of het onder de hype schuiven. Maar heb een paar keer gezegd, prima, jullie denken dat het tussen de oren zit? Heb iets gegeten (1x frietje en 1x appelpuntje), nog niet halverwege, nog niet lang erna, daar ging ik! En dan zien ze dat je er echt flink ziek van kan worden en dan is het een paar dagen ziek en bijkomen, niet leuk, maar ze wilden het eerst niet geloven, nu wordt het langzaamaan, door schade&schande om zo maar te zeggen, toch langzaamaan aangenomen dat het ook echt zo is… als ze je hebben zien ziek worden in no time!
  Vind het niet prettig, het is vaak zelfs lastiger, zoals met uiteten, maar zelf kan je gelukkig thuis enzo veel met je voeding doen zoals het het zelf wil en het goed voor je is zonder ziek te worden. Het is geen pretje om met het minste geringste ziek te worden. Het voordeel is wel dat deze hype dan ook wel weer meer in de markt brengt :) maar in Duitsland en in veel toko’s hebben ze t al veel langer en veel meer. En de p*nnenkoekenb*kker heeft tegenwoordig zelfs (al hele poos eigenlijk) glutenvrije pancakes (Teffff!!!) :D
  Dank, groetjes

  • Miss Glutenvrij

   Wat naar dat je gluten hebt moeten eten om te bewijzen dat je er ziek van wordt. Dat zou ik nooit meer doen als ik jou was. Mensen hebben het maar accepteren, jij hebt hier ook niet om gevraagd. Ik hoop niet dat dit ‘vrienden’ waren… Doe waar jij je goed bij voelt, je gezondheid is het belangrijkste.

   En het is zeker fijn dat er steeds meer glutenvrije producten op de markt komen.

 13. Mattijs v Nieuwkerk is mediageil, hij is zo ijdel dat hij alleen zorgt dat zijn haar goed zit en dan leest hij de autocue, hij kan goed autocue-en, that’s all, dus hij doet zelf weinig aan t onderwerp. Zelfde als met Mulder erbij, zo vet links en oogkleppen op. Dit hebben ze met meer dingen. Valt mee dat ze niet in de eindfilmpjes de draak ermee hebben gestoken. DWDD is echt niet zo hoogstaand iets, al vaker verbaasd over geweest, en dat op een publieke zender! En kijk zijn salaris maar eens! Zo goede (ahum) journalistiek EN veel geld over de balk, wat je al niet kan met autocue. Maar glutenvrije producten ga je niet zomaar eten, wel als iemand in je gezin er ziek van wordt, want ik weet nog heel goed hoe een tosti smaakte van gewoon brood, hmmm, heerlijk, maar dat kan gewoonweg niet. Kan wel van glutenvrij brood, maar vaak is t stukken droger en valt t uit elkaar, en voor zelf bakken heb ik niet veel ruimte en tijd helaas. De crackers en cornflakes smaken wel heel goed. Pasta’s vind ik altijd beetje klef, maar het is wel een verademing om er niet ziek van te worden! :) Blij dat het in ieder geval toch wordt erkend, al is het niet door iedereen, dat zal altijd blijven. Roze gips om je hoofd zie je, dit zie je niet altijd aan iemand.

  • Miss Glutenvrij

   Probeer eens de pan Carré sneetjes van Schär voor je tosti, te koop bij Albert Heijn. Die zijn daar echt perfect voor, mijn vriend vindt die zelfs lekker dan glutenvolle tosti’s. Deze met kipfilet is echt super lekker en niet droog. http://missglutenvrij.nl/2012/04/21/tosti-mosterd-kipfilet/

   Ik vind dat er steeds meer goede glutenvrije producten op de markt komen. De lasagnebladen van Peak’s Free From zijn super lekker. http://missglutenvrij.nl/2013/11/20/mijn-eerste-lasagne/

   Ook vind ik de meergranen pasta van Lieke is Vrij en die van 3Pauly lekker en ook koud goed te eten.

   Kijk eens rond op mijn site en je vindt genoeg lekkers waar je niet lang voor in de keuken hoeft te staan. En Mathijs van Nieuwkerk, tsja… Laten we maar denken: Hij weet niet beter. Gelukkig is er van anderen wel de positieve aandacht voor glutenvrij!

 14. Ik heb zelf coeliakie en kan hier best verdrietig om worden. Ik ben nu sinds 2 maanden weer aan me dieet ik heb het jaren niet gedaan omdat ik het niet wilde en geen verschil voelde. Nu voel ik me het afgelopen jaar zo beroerd dat ik het maar weer ben gaan doen. Ik heb er heel erg moeite mee en dan doen mensen er zo makkelijk over. Ze zouden eens moeten weten hoe mensen met coeliakie zich voelen op en verjaardag waar iedereen taart eet.

Comments are closed.