Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije kwark ontbijtkoek

Ontbijtkoek is een product dat ik net als brood, blijf maken. Het gaat mij niet vervelen en je kan er heerlijk mee  variëren. Ik maakte nu een glutenvrije ontbijtkoek met kwark.

Ik had nog een bak kwark in de koelkast staan. Omdat ik eten weggooien zonde vind, zocht ik naar een makkelijk recept waarin ik dit kon verwerken. Bij glutenvrijemama vond ik een recept voor ontbijtkoek met volle yoghurt. In paste ‘m iets aan, want in plaats van yoghurt gebruikte ik kwark.

Ingrediënten

 • 250 gram glutenvrij meel
 • Half zakje bakpoeder
 • 175 gram bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel koekkruiden
 • Kwart liter kwark

IMG_0025Voor het maken van de ontbijtkoek kon ik mooi de bakmix van Peak’s free from testen. Ook had ik nieuwe speculaaskruiden bij Eko Plaza gekocht.

IMG_0026Ik deed alles in een mengkom en liet de deeghaken hun werk doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de substantie erg dik en plakkerig vond en m’n bedenkingen had of de ontbijtkoek zou lukken. Ook miste ik de eieren, maar ik deed precies wat er in het recept stond van glutenvrijemama, het zou vast wel goed komen.

IMG_0027Ik deed het deeg in een ingevette cakeblik.

IMG_0028Dekte het bakblik af met bakpapier en schoof dit in een koude oven. Ik zette de oven aan op 170 graden en liet de koek 1,5 uur in de oven voor ik ‘m er uit haalde.

IMG_0029Het kwam helemaal goed. De koek was gerezen en kwam zo uit de oven.

IMG_0030Ik sneed de ontbijtkoek in plakjes en die smaakten erg goed. Lekker luchtig maar ook smeuïg zoals dat bij ontbijtkoek hoort. De plakjes die ik niet op at, vroor ik in. Die neem ik mee naar mijn werk, zodra ik ze wil eten, zijn ze ontdooid. Ze zijn dan ietsje droger dan vers, maar proeven nog steeds smaakvol en smeuïg.

Ik wil de tips van glutenvrijemama om er rozijnen, nootjes en chocola in te doen de volgende keer gebruiken, dan is ie vast nog lekkerder. Eet smakelijk.

Mijn andere ontbijtkoekrecepten:
Super makkelijke kruidkoek recept (klik)
Gezonde ontbijtkoek recept (klik)

14 Comments Add New Comment

 1. Inge says:

  Hoi Harmke,

  Je beide links naar de andere recepten werken helaas niet…

  Ik ga dit recept zeker een x proberen!

  Groetjes Inge

 2. Cheyenne says:

  Vandaag gemaakt > PERFECT! Heb hem uit eindelijk 120 min. in de oven gezet omdat ik tussendoor checkte met de prikker en hij was al droog (gaar is gaar). Voor de zekerheid had ik wel een grote ovenschaal met water onderin gezet. Heerlijke smaak en luchtige structuur. Zeker voor herhaling vatbaar! Gelijk ook de helft in plakken ingevroren. Iedereen is fan.

 3. Cheyenne says:

  Oops, en zo enthousiast dat ik iets verkeerd typte. Ik bedoelde geen 120 min., maar 75 min. in plaats van 90 min.

 4. charity says:

  mijn zoontje kan niet goed tefen koekkruiden jan dit ook zonder en nmdan met een smaakjeskwark bijv. aardbei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *