Tip: Siliconen bakmat Action

Ik houd van bakken, ik houd van koopjes en als ik een goedkoop artikel tegenkom dat ik fijn kan gebruiken bij het bakken dan deel ik dat graag met jullie. Ik heb het over de siliconen bakmat van Action voor €2,49.

Misschien heb je de siliconen bakmat al jaren in huis, maar ik had ‘m nog niet. Ik zag ‘m voorbij komen op een blog die ik volg en dacht meteen: Die móet ik hebben. Ik struinde wat op het internet en zag dat onder meer Dr. Oetker een siliconen bakmat heeft voor €8.99. Maar toen zag ik dat mijn geliefde Action ze verkoopt voor slechts €2,49 en dat vind ik een mooiere prijs. Ik nam er meteen twee mee naar huis.

IMG_1952Vergeet bakpapier, want hier is de siliconen bakmat!

IMG_1943De siliconen bakmatten liggen opgerold in het schap. In de Action waar ik was (de kleine in Veenendaal), lagen alleen de kleuren groen en blauw, maar volgens mij zijn ze er in meer kleuren. Op de verpakking staat dat de bakmat geschikt is voor de vaatwasser en dat ie in de oven kan tot 230 graden Celcius.

bakmat

IMG_1950De bakmat past precies op een ovenplaat.

Ik vind de bakmat ideaal, je gebruikt ‘m, wast ‘m af en klaar is kees. Hij is milieuvriendelijker dan papier wat je weggooit en je loopt er nooit tegenaan dat je bakpapier op is.

Ik weet dat niet iedereen die glutenvrij is dit doet wegens kruisbesmetting, maar ik schuif nog wel eens een een glutenvrije pizza en een glutenvolle (voor mijn vriend) tegelijk in de oven. De glutenvrije bovenin en die met gluten er onder. Ik gebruikte hier altijd bakpapier voor op een rooster, maar dit wilde nog wel eens opkrullen, het zou in theorie dan kunnen dat er gluten bij mijn glutenvrij pizza komen (al heb ik hier nooit last van gehad). Nu kan ik mooi de siliconen bakmatten gebruiken en kunnen de gluten absoluut niet in de buurt komen van mijn glutenvrije eten. Voor broodjes of iets anders dat je afbakt, geldt dit ook. Vergeet niet je oven schoon te maken na er iets met gluten in gemaakt te hebben!

Kennen jullie de siliconen bakmat al?

Ook leuk om te lezen

26 Comments

 1. Willeke Verhoeven

  Hoi Miss Glutenvrij,

  Het is misschien verstandiger om jouw pizza bovenin de oven te doen dan kan er nooit iets opvallen.

  Groetjes, Willeke.

 2. Eerlijk is eerlijk, doe mij maarr bakpapier. Vind dat het heel moeilijk is iets prettig te bakken wat knapperig wordt, denk aan koekjes oid. En bakpapier gebruik ik zelf wel meerdere keren. En ik bak best veel.
  Maar wie weet bevalt het jou goed!
  Veel bakplezier ermee. Voor het geld is het altijd leuk proberen.

 3. Dank je wel voor de tip. Ik ga ze vanmiddag meteen halen.
  Ik denk dat ze ook handig zijn voor het uitrollen van deeg. Want dat lukt mij nog steeds niet goed…

  • Hoi! Voor het uitrollen van deeg gebruik ik altijd deze mat. Ik leg het deeg erop en op het deeg leg ik huishoudfolie.. en rollen maar! Ideaal!

   Succes!

 4. Als de bakmat net zo goed werkt als de muffin en andere bakvormen ga ik er vandaag zeker 2 halen !

 5. Heb zelf ook een zo’n bakmat. Maar ben toch weer overgegaan op papier. Gewoon omdat bakpapier altijd ‘schoon’ uit de verpakking komen. Daarbij vind ik de mat te klein, en te stroef. Van het bakpapier glijdt alles lekker af wanneer je het uit de oven wil schuiven.

  Maar inderdaad, voor het geld is het zeker het proberen waard. En door jouw artikel ga ik wel weer kijken of ik de bakmat ook kan gebruiken.

  Groetjes,
  Yfke (Harmke = mijn 2e naam)

 6. Ik gebruik hem al jaren, ideaal, ik gebruik hem ook op de aanrecht om iets uit te rollen of als de kinderen met marsepein de taart willen versieren. Daarnaast heb ik ook al jaren, een teflon “matje” je zag dat jaren geleden ook voor in een koekenpan. Het heeft dezelfde maat, maar is veel dunner, ook heel handig, toen gekocht bij Blokker geen idee of ze dat nog hebben. Je ziet ze wel in grote ronde vellen in campingzaken voor op de “skottel braai”. Misschien heb je iets aan deze tip.

  • Miss Glutenvrij

   Dank je Kitty voor de tip, mijn mama had vroeger inderdaad zo’n teflon matje in de koekenpan.

 7. Die teflon vellen zijn ook af en toe te koop bij de Aldi in het zwart of zilverkleurig, die gebruik is en zijn net zo “glad” als bakpapier.

 8. We hebben de siliconen bakmat van de Action geprobeerd.
  Heel handig, maar als we dat ding gebruiken, gaat bij ons meteen het brandalarm af. Niet zo fijn dus ;-).
  Voor ons is dit niet de oplossing.

 9. Vriendlief heeft net aardappelkoekjes onder de grill gelegd op de bakmat. Geen succes, er begonnen bubbels te ontstaan in de mat! Nou weet ik niet tot welke temperatuur de grill in onze oven gaat maar volgende keer maar weer beter de hetelucht-stand!

  • Miss Glutenvrij

   Oh klinkt slecht. Ik gebruikte ‘m alleen in de oven, grill is natuurlijk warmer. Dan maar beter bakpapier gebruiken.

 10. PS wij hebben ook de blauwe siliconen bakmat van Action van 2,50€.

 11. een bak mat mag ook niet onder een grill gebruikt worden aleen hete lucht oven

 12. Annick de roeck

  Gisteren pizza’s gebakken op 200 graden en deze bakmat van Action onderin de oven gelegd zodat druppels van kaas ofzo niet op de bodem kunnen aanbranden….ik wil zonet de oven schoonmaken en de bakmat kleeft helemaal aan de bodem en ik krijg ze er niet af :-(. Ze scheurt helemaal en er blijven heel wat resten op de bodem kleven. Iemand een tip hoe ik dit weer goed kan krijgen?

 13. Net eierekoekem gebakken op een bakmat.., kreeg ze er amper af , geef mij maar bakpapier klote dingen die bakmatten haha

 14. Kun je zo n siliconen bakmat ook op maat knippen voor in de koekenpan??. De teflon laag gaat aanbakken????

 15. Ik heb mijn bakmattan al meerderemalen gebruikt, maar ze worden steeds vetter, zelfs nadat ik ze heb afgewassen met soda en ze beginnen ook te smaken, wat kan ik daaraan doen? En is dat niet gevaarlijk voor de gezo dheid?

 16. Hoi, in je eerste foto zie ik bedrukt bakpapier. Welk merk is dat? Of waar heb je dat gekocht?

Comments are closed.