Mijn zelfgebakken brood

semper broodDe meeste vragen die ik krijg, gaan denk ik wel over glutenvrij brood. Eén van mijn eerste artikelen ging over mijn zelfgebakken brood van Semper. Graag geef ik een update, beantwoord ik vragen en vertel ik duidelijk stap voor stap hoe ik dit brood bereid.

Al een aantal jaren eet ik het brood van Semper, ik gebruik daarvoor de Jauhoseos mix. Ik schreef er destijds een blog over KLIK. Met deze mix maak ik elke keer weer een heerlijk zacht smaakvol glutenvrij brood. In dit artikel geef ik antwoord op alle vragen over mijn favoriete zelfgebakken glutenvrije brood.

Welke ingrediënten zitten er in het meel dat jij gebruikt?
Glutenvrij tarwezetmeel, magere melkpoeder, suiker, verdikkingsmiddel ( E412, E464), zout, bakpoeder ( E500, E575), ijzer, vitaminen (tiamin, riboflavin, niacin, B6).

Zit er tarwezetmeel in de mix?
Ja, maar wel glutenvrij tarwezetmeel. Ik heb hier geen last van terwijl ik erg gevoelig ben, maar als je extreem gevoelig bent, kan je deze mix misschien beter niet gebruiken.

Waar koop jij jouw meel?
Ik koop mijn mix bij reformwinkel Van Voorst & Hardeman in Ede. Als mijn mix op is, maak ik weer een bezoekje aan deze fijne glutenvrije winkel.

Kan ik de mix ook online kopen?
Ja dat kan: www.glutenvrijewebshop.nl/bakmix.html

Wat kost jouw meel?
Een pak kost €2,95 daar maak je één brood mee. Ik koop altijd een doos met negen pakken, dan krijg je 10% korting.

Hoe snijd jij jouw brood?
Met een broodmes gekocht bij HEMA.

Wat voor bakblik gebruik jij?
Een zwart cakeblik gekocht bij Action, ik heb er twee zodat ik twee broden tegelijk kan bakken.

In wat voor oven bak jij jouw brood?
In een ‘gewone oven’, dus geen combi-magnetron. Ik gebruik de stand ‘boven en onder verwarmen’.

Hoe lang kan je dit brood bewaren?
Het brood blijft zo’n twee dagen vers, maar ik vries het altijd direct in. Nadat ik mijn brood heb gebakken, laat ik het afkoelen en snijd ik het in plakken. Dit doe ik in een zip zakje, zo één die je makkelijk kan openmaken en weer sluiten. Dan doe ik het brood in de diepvries, als ik brood wil eten, haal ik het aantal plakken waar ik zin in heb er uit.

Hoeveel sneetjes haal je uit één brood?
Ongeveer 15 plakken zonder kapjes. Het ligt er ook aan hoe dikke sneeën je snijdt.

Hoe lang doe jij met één brood?
Ongeveer een week.

Hoe ontdooi jij jouw brood?
Meestal in de magnetron als ik het meteen wil eten, ik houd 20 seconden aan per snee op de hoogste stand.

Waarom eet jij dit brood?
Omdat ik het heel lekker vind, het is zacht, buigzaam en heeft een basic smaak voor alle soorten beleg, daarnaast is het een betaalbare mix. Ook is het heel fijn brood om mee te nemen. Het valt niet uit elkaar en blijft de hele dag lekker vers. Ik heb andere soorten meel gebruikt, maar ik blijf terugvallen op de Jauhoseos van Semper.

Wat heb ik nodig om dit brood te maken?
Ingrediënten (voor 1 brood)

 • 1 pak meel Jauhoseos van Semper (500 gram)
 • 400 ml warm water (37 graden Celcius)
 • 50 ml olie (zonnebloem)
 • 1 zakje gedroogd gist (Dr. Oetker 7 gram)

img_0058

Daarbij heb je een mixer nodig met deeghaken.

Hoe maak je jouw brood?
Zet de mixer met de deeghaken aan. Doe het warme water in de kom, doe hier de gist bij, dan de olie en daarna het meel. Goed laten mixen tot alle klontjes er uit zijn.

IMG_0014Tegenwoordig maak ik twee broden tegelijk, daarvoor gebruik ik twee pakken meel en ook twee bakblikken. De oven hoeft wel maar één keer aan. Die verwarm ik op 200 graden Celsius.

IMG_0018Ik gebruik mijn oven die voorverwarmd om mijn broodjes te laten rijzen. Ik zet mijn bakblikken dus op het warme fornuis die boven de oven zit. Als je alle klontjes er uit heb gemixt, doe je het beslag in een bakblik die je NIET hoeft in te smeren met olie. Door de olie in het beslag, plakt je brood niet aan het bakblik. Ik leg hier overheen huishoudfolie zodat het broodje goed kan rijzen.

IMG_0019Een half uurtje rijzen is voldoende, dan komt je beslag net boven het bakblik uit. 25 minuten bakken in een op 200 graden voorverwarmde oven.

IMG_0021Jeehj! Mooi zelfgebakken glutenvrij brood.

IMG_0022Haal de broodjes zo snel mogelijk uit het bakblik anders wordt de onderkant nat en klef. Het beste kun je het brood op een rooster zetten, die had ik hier nog niet. Je kan het broodje ook even op de zijkant leggen zodat de onderkant kan luchten.

IMG_0024Goed laten afkoelen en dan in plakken snijden. Oefening baart kunst.

Ik hoop dat ik alle vragen heb kunnen beantwoorden en dat het helemaal duidelijk is hoe ik mijn zelfgebakken brood bak.

Mocht je nog vragen hebben, stel ze bij de comments.

Ook leuk om te lezen

58 Comments

 1. Hoi, hebben ze deze mix ook zonder melk producten? Zodat het lactose vrij is.
  Groetjes renalda

 2. Deze mix heb ik afgelopen week voor het eerst gemaakt. Heerlijk!
  Samen met de rimboemix mijn favoriet!
  Komt waarschijnlijk doordat bij beide het gv tarwezetmeel het brood zo lekker zacht en soepel maakt.

  Heb je ook al eens geprobeerd om zaden of appelvezels of iets dergelijks toe te voegen? Zou het dan nog steeds lekker zijn? De voedingswaarde/vezelgehalte is volgens mij niet echt hoog met dit brood. Al eens geprobeerd?

 3. Hier dezelfde ervaring! Ik bak dit brood voor mijn dochter en voor mijn zoon de rimboe variant. Ik denk ook dat het aan het glutenvrije tarwezetmeel ligt. Want beide broden blijven heerlijk zacht, ook na 1 dag en ook na het ontdooien. De dame in de reformwinkel vertelde dat ze steeds meer Semper verkopen! Overigens vind ik het brood zelf wel een beetje flauw, heb jij een idee op welk moment in het proces ik een beetje zout zou kunnen toevoegen?

 4. Annemarieke

  hai Harmke
  ik las elders op je site dat je vond dat dit brood een nogal dikke korst kreeg…
  wat je zou kunnen proberen is een klein bakje met water in de oven erbij te zetten…
  lukt dit niet, dan zou je eventueel nog kunnen proberen om de bovenkant van je brood met wat water te bestrijken…

  succes ermee.
  Annemarieke

  • Miss Glutenvrij

   Dank je voor de tip! Ga ik zeker proberen, korst is inderdaad best dik dus als daar een oplossing voor is is dat fijn.

 5. Joh Harmke, vanmiddag deze vorm van brood gebakken. Jeetje wat een verademing joh. Eerste brood (was ander recept) compleet verknalt. Toen op zoek gegaan naar deze mix. En gemaakt. Nou ik kan jou vertellen dat ik vanavond heerlijk van een glutenvrij soepje met een heerlijk vers sneetje brood heb genoten.
  Wat ben ik blij dat ik jouw blog gevonden heb.
  Dank je wel!

  Groet, Astrid

 6. Ik Wilde dit brood ook graag proberen maar helaas is het al een poosje niet leverbaar bij van voorst en hardeman in ede dus we wachten af tot het weer leverbaar is

  • Miss Glutenvrij

   Wat jammer! Volgens mij verkopen andere glutenvrije webshops de mix ook, moet je even Googlen.

 7. hoi Harmke,
  Ik kan het brood niet op mijn oven zetten die aan het voorverwarmen is… heb je een andere tip om het goed te laten rijzen?
  Groetjes!

 8. Bedankt voor de tips!! Brood staat nu in de oven… ik ben heel benieuwd!

  • Miss Glutenvrij

   Er zitten geen vezels in, het is helemaal wit. Je kunt natuurlijk wel zelf vezels toevoegen.

 9. Heeft iemand ervaring met Semper mix in een broodmachine. Ik heb namelijk een hete lucht oven en weet niet of dat wil lukken. Mijn dochter is een hele slechte broodeter en ik sinds 1,5 jaar op zoek naar het goede brood bij haar is pas op latere leeftijd (14) geconstateerd dat ze een glutenallergie had

  • Margreet

   Hetelucht is nog beter dan onder en boven verwarming en in gebruik het zelf in de broodbakmachine, heerlijk!!!! In volgorde ingooien: 2 el olie, 280 ml water, 350 gram meel en 4,5 gram gist!! Je kunt naar hartelust zaden en pitten toevoegen en bijv 10 gram teffmeeltoevoegen! Ze verkopen Semper ook in 25 kilozakken bij LePoole, dit scheelt veel geld!!

 10. Vandaag voor het eerst geprobeerd en gelukt! Bedankt. Heb jij het Genius witbrood al geprobeerd? Ik lees dat het meerzadenbrood lekker is, maar is het witbrood ook lekker?

  • Miss Glutenvrij

   Heb alleen het meerzaden geproefd, dus geen idee. Leuk te lezen dat het brood is gelukt.

 11. Heeft u misschien een recept ,voor de broodbak machine .Liefst voor de snelle versie .58 minuten is het snelste progamma.Bij voorbaat vriendelijk bedankt.G.B.Rodenburg.

  • Margreet

   Hetelucht is nog beter dan onder en boven verwarming en in gebruik het zelf in de broodbakmachine, heerlijk!!!! In volgorde ingooien: 2 el olie, 280 ml water, 350 gram meel en 4,5 gram gist!! Je kunt naar hartelust zaden en pitten toevoegen en bijv 10 gram teffmeeltoevoegen! Ze verkopen Semper ook in 25 kilozakken bij LePoole, dit scheelt veel geld!!

 12. Sinds kort te koop bij C1000en Jumbo glutenvrij brood Yam. Heel erg lekker middel en donkerbruin brood. Helaas ook erg duur € 4.25 voor 12 sneetjes inc. 2 kapjes.

 13. saskia

  Je hebt dus geen broodbak machine nodig?

 14. annelies

  Hallo Harmke,
  ik deel je voorkeur voor Semper en voor haver!
  ik bak al jaren brood met Semper. Ik voeg per 500 gr semper 50 gr haver en 25 gr appelvezel en een ei toe en 420 ml water. Dit gaat goed in de oven maar ook in de bb. Sinds kort vervang ik een deel van de olie door vloeibare margarine. Dan is het deeg wat minder kleverig. Dit wordt heerlijk bruin brood met volop vezels. Succes met je blog!

 15. Pingback: Shoplog + verslag glutenvrije markt 2014 | Miss Glutenvrij

 16. hoi, ik heb vanmiddag dit brood gemaakt (wel met een andere mix). Hij is goed gelukt, maar de volgende keer wel met wat aanpassingen (zaden en pitten). Het smaakte en rook te veel naar gist ofzo. Het is wel heel licht en luchtig. Ik heb er ook wat ‘broodjes’van gemaakt door een muffinvorm te vullen. Voor herhaling vatbaar. De volgende keer probeer ik na het rijzen er kaneelsuiker/botervulling op te doen om kaneelbroodjes te maken.

 17. ik heb glutafin (la farina) gehaald bij de reformwinkel (ze hadden geen semper). Is gewoon glutenvrij witbroodmeel.Maakt lekker luchtig brood, vanmiddag voor het eerst gemaakt in een combi-magnetron. Heel makkelijk, pak van 500 g kostte 3,99.

 18. Hallo Anne-Marie,
  Zout mag niet in aanraking komen met gist, anders gaat dit dood. De veilige volgorde die je kunt aanhouden is: water, gist hierin oplossen, meel, eventueel zout en dan boter/olie/margarine. Hoeveelheid zout wordt in de bakkerswereld naar droog meelgewicht bepaald en is maximaal 2%, in dit geval max 10gr. Op onze website staan veel tips vanuit onze eigen ervaring met brood bakken: http://www.allergento.com/index.php?action=extra&extra=A_baktips&lang=NL

 19. De dikte van de korst wordt vooral bepaald door baktemperatuur en baktijd. Hoge baktemperatuur en korte baktijd geeft een dunne korst en lagere baktemperatuur met lange baktijd een dikke korst. Bij een hoge baktemperatuur bestaat echter het risico dat de korst te donker is en het brood nog niet gaar. Andersom, bij een te lage temperatuur en lange baktijd wordt het brood te droog. Ik heb eergisteren een bakproef in onze (professionele) oven gedaan en de ideale baktemperatuur en -tijd is 185 graden en 40 minuten

 20. In praktisch iedere (hetelucht) oven kun je een mooi brood bakken, met een mooie glanzende korst en veel volume in het brood. De truc is om veel stoom te creëren op het moment dat het brood in de oven gaat. Wat wij, van Allergento, klanten daarin adviseren, is om gebruik te maken van een holle bakplaat die je mee verwarmt met de oven. Op het moment dat je brood goed is gerezen, spuit je de bovenkant nat met een plantenspuit en gooi je een groot glas warm water op de bakplaat (die mee verwarmt was in de oven) en schuif je het brood er direct in.

 21. Patricia

  Hoi, heb jij ook wel eens de bruine variant (Grove Mix) van Semper geprobeerd. Ik wil nml graag voor mijn dochter een lekker en zacht vezelrijk brood maken. Ben erg benieuwd.
  groetjes, Patricia

  • Miss Glutenvrij

   Nee nog nooit geprobeerd, maar Semper heeft over algemeen fijne mixen.

 22. Jolien Jansen

  Goedenavond,

  Hoe krijg jij dit brood zo hoog bij mij blijft ie heel laag namelijk.

  Groetjes,

  Jolien

 23. j.goetheer

  waar koop je: meel Jauhoseos van Semper (500 gram) voor het bakken van brood.

 24. Ina Woortman-Smit

  Onze zoon van 20 vind het witbrood van genius niet
  zo fijn smaken, bruin en meergranen zijn
  lekker

 25. Dank voor je inspiratie, ik ga zelf proberen een glutenvrij bruinbrood te bakken (ik ben nog nieuw, ga per 1 nov. een maand glutenvrij eten).
  Sommige mensen vinden het Yam-brood zo duur, maar het is niet veel duurder dan een mix, en dan hoef je niet eens te zelf bakken.
  Groet, Sjnuuf

 26. Hi! Leuk dat je een blog hebt, ik ga je volgen :) Heb je ook weleens mix van lePoole geprobeerd? Daar ben ik nogal fan van. Van Quinoa tot teffmeel tot… Mocht je tips willen laat maar horen :)

 27. Echt een heerlijk recept!’
  Zelf heb ik dit nog toegevoegd als leuke twist:

  – De zonnebloem olie vervangen voor olijfolie.
  – 10-15 g gehakte/gepureerde knoflook.
  – 3-4 theelepels Italiaanse kruiden.
  – 70 g groene olijven in stukjes.
  – 100 g zongedroogde tomaten in stukjes.

  Het brood is echt onwijs lekker en vond het met deze vulling extra speciaal!

  Xx Jetske.

 28. Yvonne Houthooft

  Hallo

  Welke maat heeft het bakblik waar je een brood in bakt

  Groet Yvonne

 29. willy weits

  Hallo, op dit moment ben ik bezig met de FODMap dieet. Deze week wordt ik geprikt op Coeliakie.
  Ook gebruik ik geen lactose en dat wordt ook nog verder onderzocht.
  Fijn dat ik nu wee welke meel ik kan gebruiken voor het bakken.Ook graag een heerlijke recept voor een cake. Met vriendelijke groet, Willy

 30. Pingback: Glutenvrije souvenirs uit Ierland | Miss Glutenvrij

 31. Pingback: Eetdagboek februari | Miss Glutenvrij

 32. Hallo Harmke, jij schrijft in jou blog dat je 7 gr gist moet gebruiken terwijl er op de verpakking 25 gram staat??? Rijst hij wel voldoende met 7 gram?

  Mvg Bettie

  • Miss Glutenvrij

   Ja dat is gedroogde gist van verse moet je 25 gram. Die verhoudingen liggen anders.

 33. Hallo Harmke,
  Ik ben nog “groen” in glutenvrij land. Kreeg je website gisteren van de diëtiste. Heb vandaag het meergranenbrood van Genius gekocht. Prima brood. Ik had al verschillende broden zelf gebakken( zelf meel gemengd), maar het was of te droog of te compact. Ik moet nog wat meer experimenteren en ga zeker jouw recepten proberen. Dank voor de tip.

 34. Kun je deze mix evt ook koud en langzaam laten rijzen in de koelkast?

 35. Pingback: 10 best gelezen artikelen 2016 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.