Hoofdgerecht Recepten

Bloemkoolpizza (glutenvrij en lactosevrij)

Ik maakte een bloemkoolpizza. De bodem van deze pizza is namelijk niet gemaakt met meel, maar van bloemkool. Gezond, glutenvrij,  lactosevrij en super smaakvol!

Voordat we verder gaan zou ik je graag willen vragen of je een kleine donatie wilt doen zodat we onze website live kunnen houden. Gun je ons een kleine donatie? Klik dan hier >>>

Een pizza gemaakt van bloemkool… interessant. Toen ik het idee voor dit gerecht voorbij zag komen, werd ik nieuwsgierig. Want dus door een bloemkool in de keukenmachine te verpulveren, blijft er een rijstachtige substantie over waarmee je een pizzabodem kunt maken.

De eerste keer maakte ik de bodem met lekker veel roomkaas er in, ik had namelijk gelezen dat er kaas door de bodem moest. Heel smaakvol, maar het werd een kleffe bedoeling waar geen fatsoenlijke pizzapunt uit te snijden was. Terwijl ik een lekkere knapperige pizzabodem voor ogen had. Ik maakte het recept nog een keer, nu zonder kaas en voilá ik had een perfecte knapperige bloemkoolbodem gecreëerd. Ook is ie om die reden lactosevrij.

Ingrediënten voor 1 plaatpizza/ 3 kleine bodems

 • 1 kleine bloemkool (zo’n 800 gram)
 • 3 eieren
 • 1 el Italiaanse kruiden 
 • 1 teen knoflook geperst

Uit één kleine bloemkool haal je ongeveer drie bodempjes of één grote plaatpizza.

 1. Snijd en was de bloemkool, laat ‘m even goed uitlekken in een vergiet.
 2. Verpulver de bloemkool in een keukenmachine, er blijft een rijstachtige substantie over.
 3. Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en zet deze voor acht minuten in de magnetron op vol vermogen.
 4. Haal vervolgens de kom uit de magnetron en doe hierbij de eieren, de knoflook en Italiaanse kruiden en mix het geheel met een vork. Let op: NIET met je handen, de bloemkool is gloeiend heet.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak hierop de bodems, je kunt het prutje goed uitsmeren met een vork. Hoe dunner de bodem hoe knapperiger.
 6. Bak de bodem vervolgens zo’n vijftien minuten in een op 180 graden (hete lucht) voorverwarmde oven.
 7. Je bodem is nu klaar om te beleggen. Doe dit met je favoriete toppings (mijn topping suggesties lees je hieronder).
 8. Bak de pizza nog vijftien minuten in de oven op 180 graden.

En klaar is je pizza! De pizza proeft anders dan normaal (duh, want de bodem is nu van bloemkool), maar heel smaakvol en gezond. Dit is de perfecte glutenvrije pizza voor als je geen bloem wilt gebruiken of eens zin heb in iets anders dan die standaard bodems.

Toppings suggesties

Pizza 1: salami, champignon paprika

 1. Besmeer de pizza met glutenvrije tomatensaus. Ik maakte zelf een marinarasaus die perfect dient als saus voor een pizza.
 2. Leg hierop plakjes salami, ik kocht glutenvrije kalkoensalami bij de Turkse supermarkt. Zo kon ik toch salami op mijn pizza doen, maar hoef ik geen varkensvlees te eten.
 3. Snij rode en gele paprika en champignons. Leg deze op je pizza. Bestrooi met raspkaas

Pizza 2: spinazie geitenkaas

 1. Besmeer de pizza met glutenvrije tomatensaus. Ik maakte zelf een marinarasaus die perfect dient als saus voor een pizza.
 2. Leg hierop blaadjes verse bladspinazie.
 3. Snij champignons en een rood uitje in halve ringen. Leg dit op de pizza.
 4. Verbrokkel rondjes geitenkaas en leg dit op de pizza.

Eet smakelijk!

24 Comments Add New Comment

 1. Liesbeth says:

  Dit ga ik zeker een keer proberen. Nog lekker slank recept ook met die bloemkool. Toppie!!!

 2. Maaike says:

  Ga ik zeker eens proberen! Wat ik me wel afvroeg, dit is nu de tweede keer dat ik een soortgelijk recept met bloemkool tegenkom, maar is er een reden voor het eerst pureren en dan pas opwarmen ipv eerst bv koken/stomen en dan makkelijk kunnen prakken met bv een vork? Ik zou namelijk denken dat er geen verschil in zit, en dan is de laatste optie handiger want dan hoef je niet én een keukenmachine én een magnetron te gebruiken. ^^ dus ik vroeg me af of je daar misschien iets over tegen bent gekomen?

 3. Miss Glutenvrij says:

  Goeie vraag! Ik weet niet of je met een vork dezelfde substantie krijgt, de keukenmachine maakt de bloemkool echt heel klein. Maar je zou het kunnen proberen. Ben heel benieuwd.

 4. Claudia says:

  De bodem is net 20 mij in de oven geweest maar blakt ontzetten aan t bakpapier, wat nu? Zonde om t wekte gooien.

 5. Kiki says:

  Ik heb het gemaakt en bij ons was het echt mega mislukt!
  Ik heb precies het recept gevolgd maar knapperig werd het zeker niet.
  Het werd juist sappig er kwam gewoon sap uit de bodes gedrupt nadat we de topping repo hadden gedaan. Heel raar

 6. Anouschka says:

  Hier ook een slappe pizza, maar met de kruiden er door toch wel lekker. Ik ga denk ik volgende keer maar proberen of er nog wat vocht uit de bloemkool komt nadat het in de magnetron is geweest.
  Ik denk trouwens dat eerst koken en dan pureren ook zorgt voor een natte bodem.

 7. René de Haan says:

  Hi, m’n vriendin en ik zijn er nu mee bezig. Het ziet en ruikt enorm lekker. We zullen vaker tussen je recepten kijken. Gr Eef en René

 8. Ananda says:

  Je kunt het beste de bloemkool na de magnetron uitknijpen in een schone theedoek, er komt dan veel vocht uit

 9. Angelique says:

  Bodem al 25 min in de oven nu en nog niet bruin op ook maar enigszins knapperig aan het worden. Het uitwringen van de bloemkool na verwarming zoals ik op andere sites in het recept lees blijkbaar toch echt wel nodig.
  Maar ik zet hem nog maar even terug en dan kijken we wel hoe het wordt. Lijkt ook wel erg ei-ig te worden de bodem, dus benieuwd hoe het straks smaakt.

 10. […] op YouTube met kookvideo’s. Ik werd meteen enthousiast van dit recept. Herinneren jullie mijn bloemkoolpizza nog? Broccoli burgers zijn net zo iets, je maakt een burger van groente, broccoli dus. Hoe cool is […]

 11. brigitte says:

  Vandaag voor het eerst gemaakt. Was alleen vergeten de bloemkool te koken, maar dit was eigenlijk ook niet nodig. bodem niet echt stevig mischien 1 eitje meer moeten doen. Smaak heerlijk ga ik zeker nog n x maken!

 12. Nelleke says:

  Dat is omdat je eigenlijk de bloemkool in een theedoek moet uitwringen na het in de magnetron te hebben gehad. In de magnetron komen de sappen namelijk vrij. Dat gedeelte mis ik alleen in dit heerlijke receptje, maar kom je verder overal op internet wel tegen :)

 13. Tineke says:

  Vandaag dit recept gemaakt en het was heerlijk.
  Heb zelf de pulp van de bloemkool gemaakt door de bloemkool in een sapcentrifuge te doen. Daardoor goed droge pulp.
  Verder had ik 1/4 rauwe wortelpulp bij de bloemkool die al gegaard was gedaan. Dit maakt de smaak wat voller en iets zoet.

  Dank je wel voor dit creatieve idee, ik word er blij van.

 14. sija de Jong says:

  ah, nu snap ik de naam “bloem” kool ook veel beter ;)
  Leuke site om inspiratie op te doen!

 15. Ilse says:

  Net gemaakt, opzich wel lekker. Maar helemaal niet knapperig. Als ik hem van de bakplaat haal brokkelt hij helemaal uit elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *