Brood & Wraps Recepten

Glutenvrije focaccia

IMG_1785Ik ben dol op de Italiaanse keuken, een heerlijk gerecht vind ik focaccia. Ik maakte met de nieuwe biologische en glutenvrije bloem van Lieke is vrij een glutenvrije versie van dit smaakvolle broodje. Ook mag ik weer drie zakken bloem weggeven.

Lieke is vrij heeft een nieuw product: bloem. Deze is volledig biologisch en bevat zoals je van Lieke gewend bent geen gluten. Ook is ie lactosevrij en suikervrij. Het fijne van bloem is dat het zo ontzettend veelzijdig is. Lieke vroeg mij een focaccia te maken met de bloem en dat is erg goed gelukt.

Mijn bezoek dat niet glutenvrij is en mee at, gaf me complimenten over het brood: een krokante niet te dikke zeer smaakvolle korst met een zachte binnenkant. De binnenkant van de focaccia proeft vrij basic, prima dus om extra te besprenkelen met olijfolie, (Italiaanse) kruiden en (zee)zout, of te besmeren met pesto of tapenade.

Ik ben erg blij met de structuur van de focaccia. Omdat dit de eerste keer was dat ik een brood bakte met deze bloem was ik een beetje bang dat ie niet gaar zou worden of te droog zou zijn. Het is toch altijd maar weer afwachten of een nieuw glutenvrij brood met nieuwe bloem lukt. Ik gebruikte daarom fiberhusk (een vezel dat zorgt voor een smeuïg brood), of dit het geheime ingrediënt is, durf ik niet te zeggen, maar de focaccia lukte erg goed. Ik koos ervoor het deeg te mixen met deeghaken in een mixer, maar kneden met de hand gaat ook prima. De focaccia was makkelijk te vormen voor ik ‘m in de oven deed.

Het brood is het lekkerst als ie warm uit de oven komt. Ik bewaarde de focaccia twee dagen in aluminiumfolie en warmde ‘m toen op in de oven met mozzarella en extra Italiaanse kruiden, dat smaakte ook erg goed.

IMG_1797Glutenvrij, biologisch, lactosevrij en suikervrij.

IMG_1798

Ingrediënten

 • 7 gram gist (1 zakje Dr. Oetker)
 • 1 flinke theelepel witte basterdsuiker
 • 200 ml warme (volle) melk
 • 250 gram bloem
 • Halve eetlepel Fiberhusk
 • 1 ei L
 • Halve theelepel baking soda
 • 3 theelepels witte wijn azijn
 • 5 eetlepels olijfolie + extra
 • 1 teentje knoflook
 • Italiaanse kruiden
 • Grof zeezout

Leg bakpapier in een ronde ovenschaal van zo’n 22 cm doorsnee.

Verwarm de oven op 30 graden zodat het deeg kan rijzen. Zet de melk 1 minuut in de magnetron. Meng in een beker de gist, suiker en een scheut van de warme melk. Laat dit even staan, het mengsel zal in volume groter worden. Zeef de bloem, doe dit in een kom met fiberhusk, mix dit goed door elkaar. Doe hierbij het ei, 3 eetlepels olijfolie en de rest van de melk. Mix dit met deeghaken door elkaar. Doe hierbij het gistmengsel en mix met deeghaken tot een plakkerig deeg. Mix de baking soda met de witte wijn azijn en mix dit door het deeg. Vorm met je handen het deeg tot een mooie ronde vorm en leg in de met bakpapier beklede ovenschaal. Leg een natte theedoek over de ovenschaal en laat het deeg 30 à 40 minuten rijzen in een op 30 graden verwarmde oven. Het deeg moet in omvang verdubbeld zijn.

Zet de oven direct nadat je het deeg eruit haalt op 190 graden.

Mix twee eetlepels olijfolie met het in kleine stukjes gesneden knoflook teentje. Maak de achterkant van een pollepel nat en maak hiermee gaten in het deeg. Giet in de gaten het olijfolie knoflook mengsel. Besprenkel het deeg extra met olijfolie en strooi hierover Italiaanse kruiden naar smaak. Zet 35 minuten in de oven die aan het verwarmen is tot 190 graden. Haal brood eruit en besprenkel rijkelijk met zeezout eventueel extra besprenkelen met olijfolie.

Het brood is het lekkerst als ie direct warm wordt gegeten. Lekker om te dippen in olijfolie en zeezout.

IMG_1768

IMG_1789

 

Ik mag drie zakken bloem weggeven!

Voorwaarden winactie

 • Ik kies drie winnaars die de Lieke is vrij bloem thuisgestuurd krijgen.
 • Laat een leuke reactie achter waarin je aangeeft dat je de bloem wilt winnen.
 • Vergeet niet je juiste emailadres in te vullen (alleen zichtbaar voor mij), zodat ik jou kan mailen als je hebt gewonnen. (Mijn mail kan in je spambox terecht komen, houd daar rekening mee).
 • De winactie loopt tot vrijdag 3 juli. Ik zal je mailen voor je adresgegevens, die stuur ik door aan Lieke is vrij zodat zij de bloem kunnen toesturen.

www.liekeisvrij.nl

De producten van Lieke is vrij zijn onder andere te koop bij Eko Plaza.

Dit is een gesponsord artikel.

44 Comments Add New Comment

 1. Inge says:

  Het ziet er weer focacciastisch uit! Met zulke tips heb ik geen smoes meer om niet vaker te bakken. En daar zal m’n man dan weer heel blij mee zijn… ;-)

 2. Myriam says:

  Ik zou de bloem echt heel graag willen uitproberen! Ik ben net verhuisd van een kleine studentenkamer met ieniemini keuken naar een woning met een fijne grote keuken waar ik eindelijk alle ruimte en apparatuur heb om te gaan bakken. Het lijkt me heerlijk om wat andere broodsoorten, zoals de focaccia, proberen te maken met deze meel.

 3. Jorien says:

  Ik heb al 21 jaar coeliakie en de laatste jaren bak hetzelfde brood omdat het me nog altijd goed bevalt. Nu zag ik je bericht over dit focaccia broodje en dat lijkt me eigenlijk wel leuk/lekker om uit te proberen. Op de dag dat de win-actie afloopt heb ik zomervakantie en dus alle tijd om dit broodje uit te proberen. Ik ben benieuwd of ik de gelukkige ben.

 4. Lisa van Eerden-Hartmann says:

  Ik gebruik al veel van Lieke en dit meel is een welkome aanvulling om van alles mee te bakken. Zeker deze focaccia. Wat ziet dat er heerlijk en smakelijk uit. Zie me al zitten in de tuin en heerlijk dippen. Of te genieten bij de bbq.

 5. Nicky says:

  Ik ben er onlangs achter gekomen dat ik intolerant ben voor gluten. Ik ben fanatiek aan de slag gegaan met het zoeken van de juiste producten. Uit jouw website kan ik veel bruikbare ideeen halen! Het blijft een uitdaging om de juiste producten te vinden.
  Ik heb laatst al de glutenvrije pannenkoeken van Lieke is Vrij geprobeerd, wat erg goed in de smaak viel. ik zou heel graag een keer mijn eigen brood maken, alleen als arme student heb ik niet de financiele middelen om steeds nieuwe producten te proberen. Daarom zou het super zijn als ik een pak van het bloem zou mogen winnen!

 6. Mirjam Dahin says:

  Ik ben ook helemaal verslaafd aan de iteliaanse keuken.Drie jaar terug begonnen met het gv dieet. Het vinden van lekkere pasta, pizza ed is een uitdaging geweest. Verse pizzabodem maken love it… het enige wat mij nog niet gelukt om een lekker luchtig zacht brood te bakken.

 7. Eveline says:

  Leuke actie, ik doe mee! De focaccia ziet er heerlijk uit, die wil ik zeker proberen. Ook lijkt me dit meel perfect om koekjes mee te bakken. Genoeg lekkere ideeën dus!

 8. kimmy says:

  ik ben dol op focaccia

  gebruik veel lieke is vrij zoals hun ontbijtgranen vindt ik super

  de bloem sprak mij zeker en vast aan omdat die ook lactose vrij is

  bak heel graag mij eigen glutenvrij broodje pistolets

  hou van nieuwe uitdagingen

  deze bloem is meer dan welkom

  beleg die graag met soya cheese tomaatjes en wat Italiaanse kruiden

 9. Ingrid Melis says:

  Heb al een aantal broodmixen geprobeerd maar vind het brood snel droog. Hoop dat dit brood luchtiger is, wil hem graag uitproberen.

 10. Lotte says:

  Hey Harmke,
  Ik heb de diagnose coeliakie nu bijna 3 maanden geleden gekregen en ben daarom al 3 maanden aan het zoeken en proberen van glutenvrije producten en recepten. Jouw blog helpt mij daar erg goed bij. Het lijkt me super leuk om die bloem te winnen!
  Groetjes Lotte, 13

 11. Tiffany says:

  Ik zou de bloem graag willen winnen. De quiche die op de verpakking staat ziet er ontzettend lekker uit! Deze zou ik graag willen maken van deze bloem.

 12. Romy says:

  Het lijkt mij super om de bloem te winnen. Dat zou een welkom cadeautje zijn na twee toetsweken vol integraalberekeningen, molaire massa’s en lichtreacties. Hopelijk kan ik dan met een lekkere focaccia vieren dat ik over ben naar 6VWO.

 13. Suela Westerveld says:

  Als mijn een goede vriendin van mij komt kan ik haar ook glutenvrij brood aanbieden en de andere vrienden ook

 14. Willy Prins says:

  Hallo Harmke,
  Wat ziet dat er heerlijk uit. Meestal bak ik mijn brood zelf en ben razen benieuwd of ik hetzelfde resultaat kan krijgen als jij. Ik zie het al helemaal voor me:Zonnetje op het balkon, glaasje wijn erbij en dan het warme focaccia brood met mozzarella, olijven en nog veel meer lekkers.

 15. Patricia Bouws says:

  Lekkere broodspecialiteiten zijn mijn grootste gemis sinds ik glutenvrij eet.
  Deze focaccia ziet er fantastisch uit. Ik zou hem heel graag willen maken met een plantaardige melk aangezien ik ook lactosevrij eet.

 16. linda says:

  ik zou heel graag willen winnen omdat mijn dochter tot nu toe nog geen enkele gv brood lust ..ik heb het 2 keer zelf gebakken maar nee dat viel ook niet in de smaak .. nu zijn we nog steeds zoekende naar de juiste broodmix ..hoe gaaf zou het zijn als we deze ook zouden kunnen testen ..het ziet er in ieder geval lekkerrrrr uit

 17. Leonie says:

  Ik ga je recept zeker uitproberen. ik heb laatst een focaccia gebakken met een andere meelmix en dat is niet zo super gelukt. Ik zou het graag met de mix Lieke willen uitproberen want dit ziet er zeer smakelijk uit.

 18. JoJ says:

  Ik zou graag de glutenvrije bloem willen winnen. Binnenkort vertrek ik naar Aruba en de eerste maand kan ik daar zelf niet koken en bakken dus ik ga vlak voor vertrek nog een hoop brood, ontbijtkoek, vruchtenbroodjes etc. bakken en dan gaat er natuurlijk een hoop meel door heen. Het lijkt me lekker om voor mijn baksels deze bloem te gebruiken!

 19. Maaike says:

  Dat ziet er weer Fantastico uit ?…….ik ben na mijn winactie van vorige keer ook nog lang niet uitgebakken met de bloem van Lieke is Vrij!!! Dit broodje ga ik dan ook zeker eens proberen, bedankt voor het recept!!!! ?

 20. Marit says:

  De actie loopt tot 3 juli en laat dat nou net mijn verjaardag zijn! Zou een leuk cadeautje zijn. Altijd leuk om nieuwe producten te testen én te proeven.

 21. Karin says:

  Ik wil de bloem graag voor mijn gv-vriendin Gea, want het ergste wat ze mist in haar gv-dieet is lekker brood!

 22. patricia slosse says:

  Onze dochter eet al twee jaar glutenvrij hierdoor ben ik aardig aan het bakken geslagen. Het lijkt me leuk om eens met deze bloem te mogen werken. Kan ik mijn dochter en haar vriendin ook coeliakie patiënt eens verwennen met je recept voor foccacia.

 23. Esther says:

  Hallo,
  Ik bak graag cakejes en taarten. Brood nog niet gedaan maar ga ik graag de uitdaging aan!

 24. monique says:

  Het ziet er smakelijk uit.
  Fijn dat het zo gaar is en goed gerezen.
  Als ik bak gebruik ik niet altijd fiberhusk, kun je dat bij alle bakproducten gebruiken, of alleen bij broodproducten?
  Bak zo door!

 25. Lianne says:

  Wat ziet het brood er heerlijk uit! Mijn broodbakkunsten zijn nog steeds niet helemaal geweldig. Dus ben erg benieuwd of dit meel misschien het geheime ingrediënt zou kunnen zijn!

 26. Sandy says:

  Ik weet nu 2 weken dat ik coeliakie heb. Ik heb altijd veel gebakken, eigen brood en heel veel themataarten. Omdat kant en klaar brood best prijzig is wil ik zo snel mogelijk glutenvrij gaan bakken maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Dit focacciabrood lijkt mij een heerlijk begin om met bakmixen en meel te gaan stoeien.

 27. Sylvana says:

  Sinds kort eet ik glutenvrij en ben nog veel aan het uitproberen en zoeken naar de beste ingrediënten. Het brood ziet er super lekker uit en is dan ook een van de recepten die ik graag uit wil proberen!

 28. Lies says:

  Heerlijk voor bij de bbq nu de zomer begonnen is!! Want met lieke is vrij is lindy superblij!

 29. Bo says:

  Wat ziet die focaccia er heerlijk uit! Mijn broden zijn jammer genoeg niet altijd lekker en ze hebben een heel andere textuur als een “gewoon” brood (er zitten veel gaten in). Daarom zou ik jouw recept graag uitproberen met deze voor mij onbekende bloem.

 30. Charlotte says:

  Heerlijk en helemaal voor bij het ‘buiten’ eten met dit heerlijke weer op komst..

 31. Sanne says:

  Hoera! Een nieuw recept van de enige echte Miss Glutenvrij! Ik vind je recepten altijd zo leuk, ik zie ze vaak ook voorbij komen op Instagram en dan denk ik: die zou ik ook wel willen maken.
  Mijn vader en ik hebben namelijk allebei coeliakie en we bakken ons brood altijd zelf. Toch is dit na een dag of twee al weer erg brood en dus vind ik het heerlijk om ‘nieuw’ brood te eten! Met het Lieke meel zouden papa en ik dan dit recept lekker kunnen uitproberen:)!

 32. Marja Spierings says:

  Omdat ik niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij moet eten wil ik deze
  Bloem van lieke is vrij heeeeel graag uitproberen.

 33. Pleunie says:

  Of het een leuke reactie is weet ik niet, maar we zijn er sinds een paar dagen achter dat onze zoon een gluten intolerantie en daarom al maanden heel erg ziek is. Het is even omschakelen in de keuken, maar na een paar dagen gluten vermijden gaat het al beter met hem. Gelukkig ben ik gek op bakken en koken, dus dat komt wel goed. Ik zou de bloem graag eens willen testen. Laat ik je weten hoe het hier is ontvangen ;-)

 34. Carlo says:

  Ik zou graag eens een foccacia maken van Lieke is Vrij bloem.
  Ik ben geen fan van het kant en klare glutenvrije brood en bak dus graag zelf.
  Een nieuwe bloem soort uit proberen lijkt me dus een goed idee !

 35. Silvia says:

  Kan je dit gerecht ook met soja melk maken of moet er dan iets anders bij? Ik mag geen melk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *