Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije Banana & Peanutbutter Cheesecake

Marike maakte een cheesecake met twee van mijn favoriete ingrediënten: pindakaas en macadamia noten. Een gouden combinatie. Lees hier het recept.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

Echte vrienden zijn kostbaar. Je hoeft er niet veel te hebben vaak zijn die enkelen zo bijzonder. Ze geven je energie en zijn er voor je op de momenten dat je ze nodig hebt. Wees je daar bewust van, dan zie je ineens hoe rijk je bent.

Een goede vriendin gaf mij de inspiratie om van deze typisch Amerikaanse combinatie een cheesecake te maken en uiteraard extra luxe met macadamianoten in de bodem. Vooruit dan maar, een geweldig taartje om de vriendschap mee te vieren!

Dit recept is voor vier 1-persoonsvormpjes. Wil je een grote cheesecake maken? Verdubbel dan de hoeveelheid van de ingrediënten.

Voor de bodem:

 • 50 gr. Medjul dadels
 • 50 gr. havervlokken
 • 50 gr. kokoksmeel, amandelmeel of havermeel
 • 50 gr. macadamianoten (in stukjes)
 • 1 tl. wijnsteenbakpoeder
 • Snufje zout
 • Evt. wat kaneel, rauwe cacao, koekkruiden voor een kruidige bodem.

Voor de bananenlaag:

 • 300 gr. soja yoghurt of Griekse yoghurt.
 • 4 gr. agar agar of 6 blaadjes gelatine
 • 2 bananen (200 gr.)
 • Merg van een vanillestokje of 1 tl vanille aroma
 • Maple siroop, kokosbloesemsuiker, honing of agave siroop naar wens en smaak

Voor de peanutbutter top laag:

 • 200 gr. soja yoghurt of Griekse yoghurt
 • 2 gr. agar-agar of 3 blaadjes gelatine
 • 2 Medjul dadels (geweekt)
 • 1 el. rauwe cacaopoeder
 • 2 el. pindakaas

Wat moet je doen?

De bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de mini bodempjes  (ik gebruikte de 1-persoons hartjes van de AH) met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.

We zijn er klaar voor! Zorg ervoor dat je de macadamianoten heel kort in de keukenmachine doet zodat ze niet meer heel zijn maar wel een bite behouden.

Vervolgens kun je de ingrediënten in de beslagkom doen. Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
Maak vier kleine deegballetjes. Verspreid het deeg over de bodems van de springvormpjes (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
De bodem mag nu 10 à 12 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

Een gebakken bodem zorgt ervoor dat de taart niet zo snel zompig wordt. Hierdoor kun je de cheesecake makkelijk nog even bewaren in de koelkast zonder dat deze uit zichzelf wegloopt.

De bananenvulling:
Doe de bananen en de yoghurt samen met de vanille in een foodprocessor of gebruik een staafmixer.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de 6 blaadjes even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren en voeg naar smaak een zoetmiddel toe.

Wanneer het mengsel een gladde massa is geworden dan kun je deze in de afgekoelde bodem gieten. Zet de cheesecake vervolgens weg in de koelkast.

De peanutbutter toplaag:
Maak de dadels fijn, zodat ze smeuïg zijn. Doe de soja yoghurt of de Griekse yoghurt samen met de dadels, cacao poeder en pindakaas in de beslagkom.  Herhaal het trucje met de agar-agar of gelatine  zoals ik hierboven heb beschreven.

Mix de ingrediënten goed door elkaar. Een handmixer werkt hiervoor het beste, dan wordt het mengsel lekker luchtig. Proef ondertussen even of de smaak goed is. Wil je het zoeter hebben? Voeg dan iets meer zoetmiddel toe, wil je het iets minder zoet hebben? Voeg dan nog wat extra Griekse yoghurt of soja yoghurt toe!

Geloof mij, dit mengsel is goddelijk!  Niet alles opeten, anders heb je te weinig voor de taart!

Wanneer de bananenlaag stijf genoeg is, dan kun je het pindakaasmengsel eroverheen draperen. Zet de kwarktaart vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast. En dan…. smullen maar!

Serveertip!  Wil je echt goed voor de dag komen? Top de cheesecake dan af met een klein laagje pindakaas en wat macadamianoten crunch. Je steelt dan absoluut de show!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *