Recepten Taart & Gebak

Glutenvrij Perzik Cheesecake

Marike creëerde een flinke taart met een robuuste stevige bodem met daarop lagen van vanille en perzik.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

“Meestal zien cheesecakes er schattig en lief uit. Ze hebben vaak iets vrouwelijks waardoor het in de volksmond al snel een ‘zij’ is . Elegantie, harmonieuze kleuren, een perfecte afwerking en een fijne textuur, zo zou ik de vrouwelijke cheesecake omschrijven. Zoiets als dat Marilyn Monroe met haar flair nog altijd het boegbeeld is voor het vrouwelijke geslacht.

Toch kwam daar verandering in nadat ik deze uit de kluiten gewassen Arnold Schwarzenegger (en dan lieg ik niet!) uit de vorm toverde. Ik kon alleen maar: “Oh My Pie!” uitbrengen en hij reageerde nog net niet terug met een lage zwoele radiostem: “Hey, darling… it’s me Mister Glutenvrij!”

Hemeltje lief, de hoogte van deze cheesecake is enorm! De Alpe d’Huez is ‘een kleintje’ in vergelijking met deze Mister. Een stijgingspercentage van 10,2 % zou bij wielrenkenner meteen op het netvlies verschijnen. Die persoon weet dan ook meteen dat ik niet overdrijf, maar dat we praten over serieuze zaken.

De bodem van deze grootse cheesecake bestaat uit robuuste ingrediënten. De grove havervlokken, vijgen, een snufje kruidnagel, piment en anijs vormen een kruidige smaakbeleving. De bite combineert geweldig met de creamy vanille laag. Jaja, deze Mister heeft een klein hartje en dat weet hij mooi te verpakken. De subtiele perzik-touche geeft het frisse en sportieve karakter weer van deze topper. De perzik marmer toplaag zorgt ervoor dat deze Mister zich onderscheidt van alle andere cheesecakes.

Zoals je leest, kan een cheesecake ook heel mannelijk zijn. Wat begon als een experiment voor het maken van een heuse Miss MissGlutenvrij.nl cheesecake eindigde in een Mister. Harmke, jouw cheesecake volgt nog! Deze cheesecake is dan ook een ode aan de mannen die te maken hebben met coeliakie. Zij zijn er ook, ik ben jullie niet vergeten

Met de vriendelijke groeten van de Taartentovenares!

Wil je dit recept maken?

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 à 4 uur

Benodigdheden

 •  taartvorm 23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)
 • eetlepel
 • theelepel
 • blender of keukenmachine
 • beslagkom
 • een handmixer
 • steelpannetje

Ingrediënten:
Voor de bodem:

 • 100 gr. gedroogde vijgen (geweekt)
 • handje rozijnen
 • 75 gr. kokosmeel of boekweitmeel
 • 75 gr. havervlokken (ik gebruikte de glutenvrije havervlokken van Semper)
 • 50 gr. walnoten
 • 1 tl kaneel
 • 1 el kokosolie of roomboter
 • snufje zout
 • 1 tl (wijnsteen)bakpoeder
 • optioneel: snufje kruidnagel, anijszaad

Voor de vulling
De vanille perzik laag:

 • 1000 gr. soja yoghurt of Griekse yoghurt
 • 12 blaadjes gelatine of 8 gr. agar-agar
 • 2 perziken (geschild en in kleine stukjes)
 • 8 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel*
 • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
 • Optioneel: 1 tl Xanthaangom

De toplaag:

 • 4 perziken (geschild, in kleine stukjes gesneden)
 • 3 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
 • 1 scheutje citroensap
 • 3 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel

Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. (Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.)
Verkruimel de noten in een beslagkom (niet te fijn, de Mister houdt van het grovere werk).
Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom.
Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water of (plantaardige) melk toevoegen.

Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Hou de ‘m goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ie iets krokant wordt.

De vanille en perzik laag:
Doe de soja- of Griekse yoghurt samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Voeg evt. de Xanthaangom toe en mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Als laatste kun je de perziken toevoegen. Roer deze goed door het beslag heen en giet vervolgens het mengsel in de taartvorm.

TIP: Zorg ervoor dat het mengsel niet te waterig is. Blijkt dit wel het geval te zijn? Voeg dat wat extra bindmiddel toe en mix nog even goed door. Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast of in de vriezer om op te stijven.

De toplaag!
Doe de perzikstukjes in een steelpannetje in een klein laagje water. Vervolgens breng je de perzikstukjes aan de kook met een scheutje citroensap. Pureer het mengsel met de staafmixer tot moes. Voeg vervolgens het zoetmiddel toe. Proef tussendoor even of het niet te zuur/ zoet is. Dan kun je waar nodig nog even bijsturen door iets meer limoensap of zoetmiddel toe te voegen. Verwarm de gelatine of de agar-agar en voeg de perzikmoes toe. Wauw, dit wordt een echt kunstwerk. Het ruikt zo lekker.

Verspreid het mengsel over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Vervolgens kun je met de bolle kant van een lepel leuke figuurtjes tekenen in de taart waardoor een marmer-effect ontstaat. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop. 

Zet de cheesecake een paar uur in de koelkast, het beste om dit een nacht te doen. Op deze manier trekken de smaken goed in de substantie en komen de cheesecake het beste tot ZIJN recht.

Garnering
Je kunt de taart versieren met wat schijfjes perzik, chocolade krullen, kokos of alles wat jij maar lekker vindt! Maak er een feestje van!”

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

2 Comments Add New Comment

 1. Geanne says:

  Hoe lang moet de taart de koelkast in voordat de toplaag erop kan?
  (Er staat ‘even’ en ‘tot deze goed stijf is’.)

  Ik hoor het graag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *