Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije Nutella Cheesecake

Nutella, wie kent het niet? Marike maakte haar eigen gezonde Nutella en uiteraard verwerkte zij dit in een fantastische cheesecake.

Dit is een recept van ‘Oh My Pie’ Marike. Op Miss Glutenvrij deelt  zij op vrijdag haar heerlijke glutenvrije taartrecepten oftewel Friday Pieday. Lees hier wie Marike is.

‘Met een vrolijke lach en twee Nutella vegen boven haar mondhoeken begroet Annabel mij bij binnenkomst van de les na de middagpauze. Een wekelijks tafereel waar ik stiekem wel om moet gniffelen. Elke week weer moet ik haar er even op wijzen dat er nog wat restanten op haar gezicht zijn achtergebleven. Het vrolijke, creatieve meisje geeft er niet om. “Ik hou zó van Nutella juf!”, is dan haar antwoord.

Elke keer wanneer zij een werkstuk maakt, tekent zij aan in het hoekje van haar tekening een symbool. Keer op keer bedenk ik mij wat dit zou betekenen. Wanneer zij weer eens een werkstuk ‘watermerkt’ met het bijzondere symbool, ga ik door mijn knieën om op ooghoogte te komen. “Vertel eens Annabel, wat maak je daar voor moois?” Annabel kijkt mij aan met haar stralende ogen, er verschijnt een stralende glimlach op haar gezicht en na een korte stilte, fluistert zij mij zacht toe: “Mevrouw, u mag het niet verder vertellen, maar ik dit is mijn geheime teken. Ik ben de ‘Nutella Lady”. Ik kijk haar aan en fluister haar haar toe: “Wat mooi Annabel, wat ben je uniek in je doen en laten. Ik zal het niet verder vertellen”. De lieve schat is in mijn hoofd ondertussen de ‘Nutella Lady’.

Wie is er nou niet mee opgegroeid? Al 60 jaar fungeert Nutella als “The Godfather” onder de pasta’s op de Nederlandse markt. Nutella is toch wel naast pindakaas het meest geliefde smeersel voor op het bammetje. Niet alleen in Nederland trouwens, in ruim 190 landen. Nouja, tegenwoordig wordt dit fluwelen bruine goedje gebruikt voor meerdere doeleinden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je ziet het op Instagram verschijnen. Het clichébeeld is toch wel een foto van een sportieve foodie op een vrijdagavond waarbij de lege Nutella pot schittert in de hoofdrol met de hashtags: #guiltypleasure #morgenbackontrack.

Wist je trouwens dat je met de jaarlijks verkochte hoeveelheid Nutella, de Nederlandse snelwegen 24 keer zou kunnen besmeren? Het lijkt wel een hype! Vermenigvuldigt zich razendsnel en als je niet oppast doe je er nog aan mee ook.

Ik hou niet zo van kudde gedrag, natuurlijk wel van Nutella, maar met mate. Echter op het moment dat ik de ingrediëntenlijst beter bestudeerde kwam ik erachter dat dit mengsel toch minder hazelnoten bevat dan je zou denken. Daarnaast is het hoofdbestanddeel suiker waardoor ik mij niet zo verbaas over het feit dat mensen zich niet kunnen bedwingen bij het eten van Nutella, zonde. Het is glutenvrij, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Dat kan anders bedacht ik mij meteen! Vervolgens kroop ik de keuken in om een voedzaam, smakelijk Nutella mengsel te brouwen.

Uiteraard moest ik dit combineren met mijn liefde voor cheesecake, vandaar twee recepten in één. Stroop de mouwen op en ga ermee aan de slag!

Recept Nutella Cheesecake

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 4 uur

Benodigdheden

 • taartvorm #23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)
 • eetlepel
 • theelepel
 • blender of keukenmachine
 • beslagkom
 • een mixer
 • steelpannetje

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 100 gr. gedroogde vijgen
 • 75 gr. amandelmeel
 • 75 gr. boekweitmeel
 • 50 gr. hazelnoten
 • 1 tl kaneel (evt. koek en speculaaskruiden)
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder
 • snufje zout
 • optioneel: 3 eetlepels kokosrasp
 • optioneel: 3 eetlepels cacaonibs

Voor de vulling

 • 500 gr. soja yoghurt of Griekse yoghurt
 • 1 pakje Silken tofu* of roomkaas
 • 10 blaadjes gelatine of 8 gr. agar-agar
 • 8 el. agave siroop
 • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
 • 3 el. kokosrasp

Voor de Nutella topping:

 • 175 gr. hazelnoten
 • 60 gr. rauwe cacaopoeder
 • 125 ml amandelmelk
 • 100 ml agave siroop

*Verkrijgbaar bij de toko of bij de AH XL

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de hazelnoten.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
6). Crunch de hazelnoten  om ze vervolgens over de bodem te verspreiden.
7). De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.

De vulling:
Doe de soja yoghurt / Griekse yoghurt en roomkaas of silken tofu samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. (Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.)

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de agar-agar goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Voeg de agar-agar of gelatine toe aan het mengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.

Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm(pjes) gieten. Zet de cheesecake in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Hasta-la-pasta!

 • Rooster de hazelnoten 12 minuten in oven voorverwarmde oven op 180 graden Celcius. De hazelnoten mogen geen hulsjes of velletjes bevatten. Dat is namelijk niet lekker in de pasta.
 • Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine. Schrik niet als het na drie minuten nog geen pasta is. Het proces van het maken van een goede Nutella heeft namelijk even tijd nodig. Na een minuut of tien is de hazelnootpasta fijn genoeg – je gaat straks nog verder malen. Schraap tussendoor af en toe pasta-in-wording van de zijkanten van mengkom van je keukenmachine.
 • Voeg het cacaopoeder, de amandelmelk en de ahornsiroop toe aan de notenpasta in de keukenmachine, en voeg ook een klein snufje zout toe. Zet de machine opnieuw aan en meng tot je een gladde pasta hebt.
 • Is je pasta niet vloeibaar genoeg, voeg dat nog iets meer amandelmelk toe. Is je pasta niet zoet genoeg voor je smaak, voeg dan nog iets meer agavesiroop toe.

Haal de cheesecake uit de koelkast wanneer de taart stijf genoeg is en verspreid de Nutella over de cheesecake. Je kunt zelf bepalen hoeveel  Nutella je wilt gebruiken als topping.

Zet de cheesecake weer in de koelkast. Het proces van opstijven heeft even tijd nodig, zo’n vier uur. Al met al is het absoluut de moeite waard!

Garnering
Je kunt de taart versieren met kokossnippers, cacaonibs of met hazelnoot crunch!

Geniet van deze geweldige smaakbeleving!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike 
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Oh My Pie taarten zelfgemaakt? Marike vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

Tot volgende week!

1 comment Add New Comment

 1. Marlotte says:

  Aah wauw, wat een prachtige taart Marike! Helemaal fijn dat je gezonde Nutella hebt gebruikt, die ingrediëntenlijst van de echte Nutella is inderdaad niet echt een feestje om te lezen. Deze taart ga ik onthouden, wie weet voor de komende feestdagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *