Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije Speculaas Cheesecake

Heb jij nog kruidnootjes over van Sinterklaas? Met dit recept van taartenkoningin Marike maak je een heerlijke Speculaas Cheesecake.

Wie Marike is lees je hier. Sinds kort heeft zij haar eigen website ohmypie.nl. Een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deel Marike regelmatig haar recepten. 

Wat heb je nodig:

Voor de bodem:

 • 100 gram havermout
 • 60 gram amandelmeel
 • 50 gram kokosbloesemsuiker, geweekte dadels (of een ander zoetmiddel)
 • 4 tl speculaaskruiden
 • 3 el kokosolie of roomboter
 • 2 el (plantaardige) melk (bijv. amandelmelk)
 • klein snufje zout

Voor de vulling:

 • 1000 gr. Griekse yoghurt, kwark of soja yoghurt
 • 10 blaadjes gelatine
 • 8 el honing, agave siroop of kokosbloesemsuiker
 • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje

Voor de toplaag:

 • 200 gr. bosvruchten
 • 2 el honing, agave siroop of ander zoetmiddel
 • 2 blaadjes gelatine
 • 75 gr. (zelfgemaakte) kruidnootjes

Wat moet je doen?
1. Verwarm de oven op 180 graden. Bekleed een springvorm (#23 cm) en een bakplaat met bakpapier.
2. Als eerste gaan we aan de slag met het maken van het speculaasdeeg. Meng hiervoor alle droge ingrediënten in een kom.
3. Voeg vervolgens de kokosolie en melk hieraan toe.Als het goed is kun je nu een mooie bal van het deeg vormen. Is het mengsel nog te droog en korrelig? Voeg dan een klein beetje melk toe. Is het te nat? Voeg dan wat extra meel toe.
4. Verdeel het deeg over de bodem van de springvorm zodat er een egale bodem ontstaat.
5. Bak de bodem vervolgens 10 à 12 minuten in de oven.
6. Laat de bodem afkoelen en ga ondertussen verder met het maken van de vulling.
7. Doe de kwark samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed door elkaar. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.
8. Laat vervolgens de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.
9. Voeg de gelatine toe aan het kwarkmengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Mix het mengsel 5 minuten op hoge snelheid. Je zal merken dat het mengsel heel luchtig wordt. Giet vervolgens het mengsel in de taartvorm, wanneer de bodem goed is afgekoeld en zet de vorm vervolgens even in de vriezer of een tijdje in de koelkast zodat de taart goed op kan stijven.

10. Nu gaan we verder met de toplaag! Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder gaan met de volgende stap. Verwarm de ontdooide bosvruchten kort en voeg deze toe aan de gelatine. Roer het mengsel goed door.
11. Giet het prachtige mengsel vervolgens voorzichtig over de parelkleurige vanille laag wanneer deze stijf genoeg is. Pas wel op! Wanneer de vanille laag nog niet stijf is, zullen de bosvruchten als drenkelingen ten onder gaan.
12. Zet de taartvorm een paar uur in de koelkast. Wil je een optimaal resultaat? Laat de taart dan een nachtje rusten in de koelkast, de smaken zullen dan het beste tot hun recht komen.
13. Vlak voor het serveren kun je de kruidnoten fijnmalen tot kruim met een keukenmachine. Strooi de kruimels over de taart en geniet!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën behalve gluten. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? marikebol@live.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

4 Comments Add New Comment

 1. Charelle says:

  Mmm.. deze taart ziet er echt super lekker uit! En met een aantal minder ondergezonde ingrediënten, houd ik van! ^^ Ik publiceerde vandaag ook een recept voor glutenvrije kerstkoekjes, mocht je dat leuk vinden om te lezen. (:

Leave a Reply