Hoofdgerecht Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije hartige taart met geitenkaas en walnoten

Toen Marike me vertelde dat ze een hartige taart aan het bakken was, raakte ik mega enthousiast. Ik ben dol op hartig én op geitenkaas. Laat dit nu juist in deze taart zitten, samen met walnoten en fijne kruiden. In Marike’s woorden: een ‘Hartige Parel’ en daar sluit ik me bij aan.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Het bakken van taarten en andere zoete baksels is wel aan mij besteed. Van brownie, cheesecake tot cake of dessert. Mijn receptenindex staat voor zoete lekkernijen.  Het assortiment hartige baksels is nog summier. Waarom? Omdat ik het stiekem spannend vind om te experimenteren met hartige baksels.

Soms moet je even buiten je comfortzone treden om te ontdekken hoe mooi dat kan zijn. Hoe lastig het soms kan zijn om je comfort zone te verlaten, juist buiten de comfort zone liggen de echte beloningen in het leven. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft. Het kan je zoveel opleveren.

Op een druilerige dag bedacht ik mij ineens dat dit de dag zou zijn. Het moment was daar om mijn zoete baksels voor één dag achter mij te laten en mij te storten op de hartige keuken.

Met enkele toverwoorden, met liefde uitgekozen ingrediënten en een dosis lef dook ik de keuken in. Met een verhoogde hartslag, trillende handen een adrenalinekick eerste klas had ik de ‘bakers-high’ (lees: gevoel van euforie dat bakkers ervaren tijdens het bakken van een creatie met bezieling) al snel te pakken.

Zo maakte ik met liefde een torenhoog hartig prachtexemplaar. De combinatie van brood, cake en taart in één! Een combinatie van geitenkaas, walnoten, honing, vijgen en rozemarijn met elkaar verenigd in een heerlijk baksel, waarbij je als een echte ontdekkingsreiziger bij elke hap andere smaken zult herkennen. Als een ware UFO steeg deze kanjer op in de bakvorm.

Wauw, de smaak is fantastisch. Een bijzondere verschijning waar je op elk moment van kunt genieten. Deze Hartige Parel is luchtig van textuur, niet te zwaar en rijk aan heerlijke smaken.

IMG_92341-e1453408803890

Gluten- en lactosevrij genieten met een verantwoord karakter! Wie wil dat nou niet?

Ingrediënten:

 • 4 eieren
 • 400 gr kwark/ soja yoghurt of Griekse yoghurt
 • 100 gr amandelmeel
 • 150 gr boekweitmeel, rijstmeel of havermeel*
 • 150 gr geitenkaas (zacht)
 • 3 el honing
 • 3 vijgen of dadels
 • een grote hand walnoten
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 el oregano, rozemarijn of Italiaanse kruiden
 • Peper en zout
 • 1 el pesto of olijfolie

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).
 2. Klop de eieren met een mixer zo’n 5 minuten tot een lobbige massa.
 3. Doe de melen, bakpoeder en kwark in een mengkom en roer dit mengsel goed door elkaar.
 4. Voeg een scheutje olijfolie/ pesto toe en spatel voorzichtig de luchtige eiermassa door het deeg heen. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer te zien zijn.
 5. Roer de kruiden door het deeg heen evenals de specerijen.
 6. Giet de helft van het mengsel in een ingevette bakvorm.
 7. Strooi hier vervolgens stukjes geitenkaas, walnoten, vijgen/dadels en honing overheen.
 8. Drapeer de rest van het deegmengsel over deze laag en top deze kanjer met liefde af met de overige geitenkaas, walnoten, kruiden en honing naar wens. Bewaar wat vijgen/ dadelstukjes om deze 10 minuten voor het einde van de baktijd als versiering toe te voegen. Als je dit eerder doet, zullen ze verbranden daar houden we natuurlijk niet van.
 9. Nu kun je dit goddelijke taartje in de oven zetten om te ontpoppen tot een ware Parel.
 10. Na zo’n 50 a 60 minuten is deze klaar. Let op! Strooi 10 minuten voor het einde van de baktijd de stukjes dadel/vijgen toe. 
 11. Deze krachtpatser is klaar wanneer een satéprikker droog uit het baksel komt.

Geniet ervan! Dat heb ik ook gedaan!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen.

9 Comments Add New Comment

 1. Ellen de With says:

  Goedemiddag,

  De taart ziet er heerlijk uit. Ik heb een feest over enkele weken waarbij enkele gasten komen die geen gluten mogen.
  Kan ik deze taart al eerder bakken en invriezen? Bij andere hartige taarten lukt dit wel, maar hier heb ik geen ervaring mee.

  Groetjes,
  Ellen

 2. Karen says:

  het klinkt er lekker , deze taart.
  ga deze zeker dit weekend maken,
  maar wat voor bakvorm en welke maat heb je hiervoor nodig???

  groetjes Karen

Leave a Reply