Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije Mango cheesecake

Marike stuurde me deze fantastische taart die ik met jullie mag delen. Een heerlijke cheesecake met mango om te maken voor tijdens de Paasdagen. 

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Als kind keek ik altijd uit naar Pasen. Wanneer het paasfeest in zicht was dan betekende dit dat de klok haar wijzers sierlijk een uurtje mocht verplaatsen, de lentebloemen elk moment konden ontpoppen en dat we (mijn broers en ik) paaseitjes mochten zoeken. Herken je dat? Het eindeloze tafereel waarbij je stiekem onder het papiertje van het paaseitje kijkt om te spieken of het eitje wel de juiste kleur zou hebben? Zo bleven de pure eitjes vaak in de meerderheid na Pasen. Ach, die goede oude tijd. Ik koester de herinneringen.

Uiteraard mag een Paas Pareltje niet ontbreken. Met enthousiasme en een dosis geluk dook ik de keuken in om te toveren met mango. Geel, de kleur van de lente die symbool staat voor het nieuwe leven. Dan komen we toch ook weer uit bij Pasen. Alle thema’s, geuren en kleuren in één traktatie. Een prachtige taart voor het hele gezin!

Een smakelijke, voedzame bodem waarbij de smaken van amandelmeel en boekweit weer heel fijn samengaan, gezoet door smeuïge, sticky Medjoul dadels.  Gevolgd door een mango en een vanille crème afgetopt met sierlijke mango slierten! Creatief met de natuur, ik hou ervan. Een dunschiller doet wonderen en je kunt er echt prachtige dingen mee maken. Dit kun jij ook.

Wil jij ook zo’n pracht plaatje op tafel toveren? Stroop dan de mouwen op en ga ermee aan de slag.’

paas pie2

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: # 18 cm

Ingrediënten:

Voor de bodem:

 • 60 gr. amandelmeel
 • 60 gr. boekweitmeel
 • 4 Medjoul dadels (ontpit)
 • 1 el. speculaaskruiden
 • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder
 • handje gebroken pecannoten
 • snufje zout

Voor de vulling:

 • 1000 gr. Griekse yoghurt, kwark, kokos yoghurt of soja yoghurt
 • 12 blaadjes gelatine*
 • 8 el. agave siroop
 • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje
 • 2 el sinaasappelsap
 • 150 gr. mango

De topping:

 • 1 mango (rijp maar niet té zacht, anders lukt het niet om deze fatsoenlijk te schillen met de dunschiller).

* Vegetarisch? Je kunt dit ook vervangen door agar agar.

Werkwijze?

1). Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de pecannoten.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).
6). Breek de pecannoten om ze vervolgens over de bodem te verspreiden.
7). De bodem mag nu 10 a 15 minuten de oven in. Hou ‘m goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ie iets krokant wordt.

De vulling:

8). Doe de gewenste yoghurt samen met de vanille, sinaasappelsap en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

9). Voeg de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mixt dan zal je merken dat het heel luchtig wordt.
10). Ondertussen kun je de mango (voor de vulling) in stukjes snijden en met de staafmixer tot moes pureren in een grote mengkom. Giet hier vervolgens de helft van het kwarkmengsel bij. Roer het fluwelen goedje door elkaar. Nu is het tijd om deze vulling in de springvorm te gieten.
11). Zet de springvorm even in de koelkast zodat de eerste laag in alle rust op kan stijven.
12). Roer het overige kwarkmengsel goed door elkaar en wanneer de gele laag stijf genoeg is kun je de vanille laag op de mangolaag draperen. Doe dit wel met beleid, anders gaat de prachtige witte gloed ten onder in de gele zee.
13). Zet dit prachtige Pareltje voorzichtig in de koelkast voor een aantal uren. Ik laat er het liefste een nachtje overheen gaan zodat ik zeker weet dat de taart stijf genoeg is.
14). Schil de mango en snijd de mango  met een dunschiller in dunne slierten. De slierten hoeven niet gelijk of recht te zijn. De slierten bij elkaar zullen een vrolijk en kleurrijk vogelnestje vormen op de taart.
15). Drapeer de mangoslierten ‘losjes’ op de taart zodat het warrig in elkaar zal vallen. Versier de taart met wat kleurrijke paaseitjes. Je kunt ze zelf maken of uiteraard kopen.
16). Strooi voor de sier nog wat extra kokosrasp over de taart. Aansnijden maar!

Geniet ervan met volle teugen, zo’n vrolijk feestje wil je toch niet missen?!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

4 Comments Add New Comment

 1. Sandra says:

  Wat ziet dit er heerlijk uit, en met het zonnetje buiten krijg ik helemaal zin in dit soort frisse taartjes. Prachtig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *