Recepten Taart & Gebak

Glutenvrij Geitenkaas Taartje

Oh wat ben ik dol op geitenkaas. Marike maakte een heerlijk glutenvrij taartje met dit fijne ingrediënt. Een perfect hartig ontbijtje.

Ik ben een groot fan van geitenkaas, niet iedereen maak je er blij mee, maar mij zeker wel. Marike maakte al eens een hartige taart met geitenkaas en walnoten die ik met veel liefde namaakte en binnen een dag op had. Nu is hier het kleine zusje belegd met pecannoten.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Helden en Heldinnen, zijn woorden die je mij vaak hoort zeggen. Daarmee wil ik zeggen dat we allemaal uniek zijn. Iedereen is op zijn of haar eigen manier een Held of Heldin. Toch heb ik in mijn Heldinnenlijstje één persoon die voor mij ontzettend veel voor mij betekent. Een krachtige vrouw in de bloei van haar leven, positief, creatief, een mensen mens en een echte doorzetter. Deze dame heeft zo ontzettend veel meegemaakt en doorstaan dat ze ondanks alles zo stabiel blijft en altijd voor je klaar staat. Ik ben zo trots op het feit dat deze mooie vrouw mijn moeder is.  Een lach en een traan, alle emoties zijn de revue gepasseerd. Wat velen van jullie niet weten is dat mijn moeder behoort tot mijn vaste testpanel.

Voor veel mensen zou dit een waanzinnige ervaring zijn om allerlei ‘Oh My Pie!’ creaties te mogen proeven. Toch zit er bij deze criticaster  één addertje onder het gras. Deze Powervrouw houdt niet zo van zoete baksels. Het heeft ook een lange tijd geduurd eer zij haar welbekende ontbijtkoek (ja, die ene van Happen naar…) durfde in te ruilen voor een échte ‘Oh My Pie!’ ontbijtkoek. Beetje bij beetje kwam de gewenning en durfde zij het aan om haar kritische blik te gebruiken om andere baksels te testen. Waar menigeen wegloopt met de heerlijke ontbijttaartjes kon moeders ze maar niet waarderen, want deze dame is meer weg van hartige baksels.

Dit inspireerde mij om een Ontbijt Taartje te maken afgestemd op haar smaak. Een Pareltje waar je u tegen zegt! In een oogwenk toverde ik de ingrediënten op tafel en ging ik aan de slag. Een basis van havermeel gecombineerd met frisse kwark en een eitje voor de binding, waarbij de Italiaanse kruiden een hartig tintje aan het taartje geven.

Het Konings Kwartet: geitenkaas, vijgen, noten en honing zorgen voor de perfecte balans van smaken verguld in een Taartje met karakter.

Met twinkelende ogen en een lach op mijn gezicht toonde ik mijn creatie aan mijn moeder. Zij zag aan mijn hele houding dat ik op wolkjes liep, een Eureka moment had ervaren en zo trots was als een pauw. Waarop zij heel droog reageerde: “Mariek… ik zou deze op sterk water zetten.” Waarna wij in lachen uitbarstten en genoten van dit artistieke meesterwerk.

Een moment van stilte volgde waarna haar ogen begonnen te stralen. “Kan ik er meteen vijf bestellen?”, was vervolgens haar reactie. Dat is het mooiste compliment dat ik van haar kan krijgen op het gebied van taarten en baksels. Ik weet wel wat zij eet als ontbijt & lunch!

Wanneer je een dappere dame met gouden manen en stralende ogen over straat ziet huppelen met een gouden lunchbox, dan weet je dat mijn moeder op weg is naar haar werk.  Begroet haar gerust, zwaai eventjes of zing haar toe, dat vindt ze leuk.

Mijn moeder, mijn Heldin…’

Wil jij ook graag zo’n heerlijk Ontbijt Taartje op tafel toveren? Ga er dan snel mee aan de slag!

Springvorm advies: 10 à 12 cm springvorm of ovenbestendig schaaltje

Ingrediënten: Basisbeslag:

 • 40 a 50 gr. (glutenvrije) havermout
 • 1 ei
 • 3 el kwark/ Griekse yoghurt of soja yoghurt
 • 1 tl bakpoeder
 • snufje zout

Vulling en topping:

 • 2 schijfjes geitenkaas (ik gebruikte Bettina Geitenkaas)
 • 1 el honing + wat extra
 • 1 tl Italiaanse kruiden of rozemarijn
 • 2 dadels of vijgen
 • 2 el pecannoten of andere noten

Wat te doen:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Klop het ei samen met de kwark los in een kommetje.
 3. Voeg vervolgens de havermout, kruiden (bijv. Italiaanse kruiden of rozemarijn), bakpoeder en de honing toe en roer alles goed door elkaar.
 4. Vet een ovenschaaltje of springvormpje in en doe de helft van het mengsel hierin.
 5. Kruimel een schijfje geitenkaas samen met wat stukjes dadel of vijg en wat noten over het beslag. Verdeel hier overheen wat honing en schep vervolgens de rest van het beslag in het springvormpje.
 6. Top deze Parel af met de overige geitenkaas, dadels/vijgen en noten en drizzle hier wat honing overheen.
 7. Bak dit Heldinnen taartje zo’n 30 minuten in de oven af.
 8. Geniet ervan!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

1 comment Add New Comment

 1. Vera Heimel says:

  Wat een prachtige hapjes maak jij Harmke …
  Je zult er veel mensen blij mee maken omdat er zo weinig variatie is in glutenvrij voedsel.
  Ik wens je veel plezier en voldoening toe met jouw creatieve recepten !
  Ook leuk dat jouw foto erop staat , dan weet je wie al dit moois maakt
  veel succes
  Vera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *