Recepten Taart & Gebak

Recept: Glutenvrije oude wijvenkoek

Ik ben dol op kruidige koeken. Op mijn site vind je hiervan meerdere recepten. In dit artikel deelt Marike háár gezonde variant op glutenvrije oude wijvenkoek. Een heerlijke koek met een vleugje anijs.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

Een hele mond vol aan woorden, maar wie is er niet opgeroeid met deze Noord-Hollandse lekkernij?  Wanneer mijn tante uit het hoge Noorden langskwam met een ‘Oal Wief’ onder haar armen, dan begonnen mijn ogen spontaan te stralen. De aromatische geuren van deze smakelijke lichte ontbijtkoek met een lichte anijssmaak, zorgde ervoor dat alle gezinsleden zich verenigden in de huiskamer om de koek met elkaar te delen.

Een baksel waar deze dame ‘vroegah’, voordat de glutenmonsters de oorlog verklaarden aan haar immuunsysteem, gerust een halve of een hele van weg kon happen. Bij het bekijken van de ingrediënten schrok ik mij een hoedje. Het hoofdbestanddeel van deze koek is voornamelijk glucosestroop, samen met nog wat andere ondefinieerbare ingrediënten.  Geen wonder dat mijn smaakpapillen werden aangezet om er meer van te willen eten.

Dat kan anders en ook zonder gluten- en lactosemonsters! In een oogwenk toverde ik een Robuuste Rakker op tafel, enkel gebaseerd op voedzame ingrediënten!

Zal ik jullie een geheim verklappen? Ik heb er linzen in verwerkt. Ik zie je bedenkelijk kijken, de smaak is werkelijk fantastisch! Voor de grap liet ik de koek testen door mijn meest kritische publiek, namelijk mijn leerlingen uit de eerste klas. Deze rondspringende spruiten testen maar al te graag een lekkernij van deze juf.

Met een verhoogde hartslag en een betoverend sprookje liet ik mijn Helden en Heldinnen proeven van deze heerlijkheid. Vervolgens mochten zij één voor één aangeven wat ze ervan vonden. De betoverende geur en de smeuïge textuur veroverden de harten van 21 Pareltjes. Ik heb ze maar niet verteld wat er werkelijk in zit.

De mooiste en meest scherpe opmerking van allemaal: “Mevrouw, u bent het poedertje op de koek vergeten”. Ach, het mag de pret niet drukken, het bewijst maar weer eens dat Sprookjes bestaan. Het is maar net hoe je ze verpakt!

oude wijvenkoek glutenvrij

Aan de slag!

Wat heb je nodig?

 • 3 eieren
 • 3 el. honing of agave siroop
 • 150 gr. amandelmeel
 • 100 gr. havermeel of boekweitmeel
 • 240 gr. linzen (uitgelekt)
 • 1 rijpe banaan
 • 100 ml (plantaardige) melk
 • 100 gr. Medjoul dadels
 • 1 el kaneel
 • 1 el speculaaskruiden
 • 1 el anijspoeder
 • 1 el bakpoeder
 • snuf zout

Bereidingswijze
1). Verwarm de oven voor op 160⁰ graden Celsius (hete lucht).
2). Pureer de banaan, linzen, de Medjoul dadels en  de melk tot moes met een staafmixer of keukenmachine.
3). Klop de eieren samen met het zoetmiddel 5 à 10 minuten goed luchtig met een mixer. Zorg ervoor dat er een dikke massa ontstaat.
4). Spatel vervolgens het mengsel rustig door het eiermengsel heen.
5). Voeg beetje bij beetje de droge ingrediënten (amandelmeel, havermeel, specerijen, zout en bakpoeder) toe en mix ondertussen het mengsel met de mixer. Wanneer je het beslag goed mixt wordt de koek luchtiger. Is het beslag te ‘vast’? Voeg dan een scheutje (plantaardige) melk toe.
6). Vet een cakeblik in met wat roomboter of kokosolie.
7). Giet de het mengsel in het blik.
7). Zet het bakblik in een voorverwarmde oven en bak de koek voor 45 à 50 minuten in het midden van de oven. Prik met een satéprikker of vork in de koek en wanneer deze er schoon uitkomt is het baksel gaar. Vervolgens kun je het bakblik uit de oven halen om de heerlijke creatie af te laten koelen.

Eet smakelijk!

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

3 Comments Add New Comment

 1. Petra says:

  O Marike, wat heb ik weer zitten smullen van je verhaal alleen al! Je schrijft zo heerlijk, dat maakt dat je spontaan zin krijgt in het bakken en smullen ervan.
  Heerlijk recept lijkt me dit. Dankjewel!

Leave a Reply