Recepten Taart & Gebak

Recept: Gezonde glutenvrije rijstevlaaitjes

Marike maakte glutenvrije rijstevlaaitjes met bosvructencoulis. Een verantwoord taartje waar je de hele dag van kan smullen.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Terwijl ik de laatste kruimels van de Oud Hollandsche Oude Wijvenkoek van tafel veeg, paradeert er een trio Royale Rijstevlaai Rakkers over de rode loper vanuit de oven voor hun ‘Moment of Fame’! Een spontaan idee om mijn oh zo geliefde rijstevlaai in een verantwoord gluten- en lactosevrij jasje te gieten eindigde met een succeservaring waar je U tegen zegt.

‘Vroegah’, toen ‘Oh My Pie!’ nog rondhuppelde als een ‘kleine’ spruit, kon zij intens genieten van een echte rijstevlaai. Alleen de zompige bodem kon zij niet waarderen dus lepelde ze vol smaak en aandacht het taartpuntje met veel plezier uit waarna zij de rest aan haar broertje gaf, waarbij ze fluisterde op een rustige toon: “Kijk, deze is voor jou. Die heb ik voor jou bewaard, cadeautje!” Niet erg chique, kan ik nu wel zeggen. Maar om te kunnen genieten van een rijstevlaai mét bodem heb ik er nu mijn eigen draai aan gegeven.

Sorry lieve mensen uit het mooie Zuiden, ik begrijp dat deze ‘vla’ niet door kan als een échte Limburgse variant, maar dat mag de pret niet drukken.

Royale Rijstevlaaitjes, in een handige kleine vormpjes met een krokante bodem waarbij de vulling van een aromatisch fluwelen rijstmengsel de geur- en smaakpapillen weten te verrassen. Met als spreekwoordelijke kers op de taart een fruitige bosvruchtencoulis. Genieten kan op elk moment van de dag met deze Rakkers in jouw koelkast. Ontbijt, tussendoor, snack, lunch of misschien wel als dessert.

Wat heb je nodig?

Springvorm advies: Ik gebruikte drie eenpersoons vormpjes van Dille en Kamille (#12 cm). Je kunt ook vier eenpersoons vormpjes gebruiken van de 10 cm.

De bodem:

 • 75 gr. melenmix*
 • 50 gr. havervlokken
 • 3 Medjoul dadels
 • 1 el kaneel
 • 1 el kokosolie
 • snuf zeezout

*Melenmix: mix jouw favoriete melen met elkaar. Ik mixte 25 gr. amandelmeel met 25 gr. boekweitmeel en 25 gr. havermeel. Je kunt ook kiezen voor één soort meel. Durf te combineren, de smaken zullen je verrassen.

De vulling:

 • 50 gr. rijst (ik heb gekozen voor notenrijst, maar alle rijstsoorten zijn mogelijk)
 • 300 ml (plantaardige) melk
 • 1 tl vanille aroma of het merg van een vanille stokje
 • 1 ei (geklopt)*
 • 1 a 2 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker

De topping:

 • 150 gr. bosvruchten
 • 1 tl chia zaadjes
 • scheutje sinaasappelsap

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Doe de ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed dit alles tot een stevige deegbal. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje water toe. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra havervlokken toe. Proef het deeg, of dit op smaak is.
 3. Vet de kleine taart vormpjes in met kokosolie of bakspray.
 4. Zet de taartjes 10 minuten in de oven.
 5. Ga vervolgens door met het maken van de vulling. Doe de (plantaardige) melk en vanille extract in een pan, breng het aan de kook en voeg dan de rijst en zoetmiddel en evt. de kaneel toe. Roer even los en breng weer aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het geheel inkoken tot de rijst gaar is. Het moet nu nog wel een vochtig papje zijn. Blijf tijdens het inkoken roeren om te voorkomen dat je rijst aanbrandt. Haal dan de pan van het vuur en roer het opgeklopte ei door het rijstmengsel.
 6. Proef of het fluwelen mengsel op smaak is en verdeel dit over de vormpjes en zet de taartjes zo’n 10 à 15 minuten in de oven.
 7. Ga ondertussen verder met het maken van de bosvruchtencoulis. Verwarm de bosvruchten in een pannetje met een klein laagje water. De bosvruchten worden bij het verwarmen steeds zachter. Prak ze door met een vork; op die manier komt ook het sap uit de bosvruchten vrij.
 8. Wanneer het mengsel begint te koken haal je het pannetje van het vuur. Voeg dan de chia zaadjes toe. Roer het geheel goed door; je zult merken dat het mengsel al een beetje begint in te dikken. Zet het pannetje even aan de kant.
 9. Als de taartjes klaar zijn dan kun je ze uit de oven halen en even af laten koelen.
 10. De taartjes kun je naar hartelust decoreren met de coulis als deze zijn afgekoeld. Maak er een feestje van.

Genieten maar! Je kunt de taartjes gerust 2 à 3 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

2 Comments Add New Comment

 1. Carlo says:

  Hoi Harmke,

  Ik ga dit recept een keertje proberen, maar heb even een vraag.
  Worden de dadels gebruikt vanwege de zoete smaak ?
  Kunnen deze ook vervangen worden door suiker ?

  Ik heb nl. naast een tarwe intolerantie ook een fructose intolerantie.

  Alvast bedankt voor je reactie,
  Carlo

 2. Miss Glutenvrij says:

  De dadels hebben vaak ook de functie dat ze zorgen voor binding, maar je kan het proberen misschien lukt het wel.

Leave a Reply