Recepten Taart & Gebak

Glutenvrije bosvruchten bites

Samen met haar leerlingen bedacht Marike het idee voor deze glutenvrije bosvruchten bites. Een gezond cakeje met bosvruchten waarmee je perfect kunt ontbijten.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Vandaag deel ik deze Bruisende Bosvruchten Bites. Een kleurrijke versnapering waar je op elk gewenst moment van kunt genieten! Het idee is ontstaan tijdens een creatief moment met mijn leerlingen, mijn grootste inspiratiebronnen dankzij hun onbevangenheid.

“Mevrouw, wat is uw lievelingskleur?”, vroeg een meisje van twaalf lentes jong tijdens de les Beeldende Vorming. Met haar creatieve talenten genoot zij intens van de creatieve lessen. Ze ontpopte van een stil en onzeker hoopje in een stralende vlinder, terwijl ze fier en bedachtzaam het penseel over het blad liet glijden.  Met een verbaasde blik keek ik op en reageerde spontaan: “Eigenlijk vind ik alle kleuren wel mooi, maar cyaan is toch wel mijn favoriet.”  “Maakt u dan altijd blauwe taarten?”, reageerde ze direct. Mijn taartenhobby is een wel besproken onderwerp tijdens de lessen.  “Ik hou van variatie en kleuren, alles is mogelijk. Hoe zou jouw favoriete taart er uit zien?”, reageerde ik vervolgens enthousiast.

Madelief rechtte haar hoofd, er volgde een stilte waarna haar ogen begonnen te stralen. “Roze mini-taartjes met bosvruchten, waar we mee kunnen ontbijten.” Ondertussen hadden zich meerdere leerlingen om de tafel heen verzameld waar wij al schilderend in het thema: CoBrA, met elkaar kletsten over taart en originele creaties. “Jaaa, mevrouw. Met z’n allen ontbijten met taart!“, reageerde een oplettende, meeluisterende jongeman direct met een uitdagende blik. “Wat een leuk idee Sam. Ga jij ons dan trakteren?”, lachte ik hem toe. “Uhm, maar u bent daar zo goed in!”, spraken de dames en heren in koor. Een moment van stilte volgde, met ondertussen vijftien smekende blikken op mij gericht. “Weet je wat? Laten we samen een originele ‘Oh My Pie!’ bedenken, dan testen we deze met elkaar. Is dat een goed idee?”, deelde ik ze spontaan mede. “Ja! Dat gaan we doen!”

In een oogwenk ontstond deze zomerse creatie. Bruisende Bosvruchten Bites, met een fris accent van citrus waar je op elk moment van de dag van kunt genieten. Zo genoot mijn meest kritische test-team van deze Bites. “Mevrouw, ze zijn om in te ‘BIJTEN’!”, reageerden Madelief en Sam spontaan. Dertig stralende ogen, tevreden gezichten en een eerste lesuur met een kickstart. Een mooier compliment kan ik niet krijgen!

Deze Pareltjes kun je gerust de dag van te voren maken waarna je met het hele gezin of uiteraard zelf eenvoudig maar heerlijk kunt genieten van een verantwoord taartje.

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: Ik heb hiervoor een springvorm van 16 x 16 cm gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om een  langwerpige of ronde vorm te gebruiken.

Voor 4 à 6 grote blokken of repen:

 • 75 gr havervlokken
 • 75 gr amandelmeel
 • 2 eieren
 • 1 grote geraspte appel
 • 200 ml. kokosmelk, kokos yoghurt of (lactosevrije) kwark
 • 3 el honing
 • 1 tl vanille aroma
 • sap van een halve sinaasappel of citroen
 • 1 el kaneel of speculaaskruiden
 • Snuf zout
 • 1 el bakpoeder
 • 200 gr bosvruchten (diepvries is prima!)
 • 2 el amandelschaafsel
 • evt. 2 vijgen

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier of vet de springvorm in.
 2. Doe de havervlokken, amandelmeel, bakpoeder, zout en de kaneel/speculaaskruiden in een mengkom en schep hier de geraspte appel en het yoghurtmengsel doorheen.
 3. Voeg de eieren toe aan de kom met droge ingrediënten en roer nu alles door elkaar zodat er een vrij stevig beslag ontstaat.
 4. Voeg vervolgens de vanille, honing/agavesiroop  en het sinaasappelsap/ citroensap toe.
 5. Schenk de helft van het beslag in de bakvorm en strooi hier vervolgens de helft van de bosvruchten overheen.
 6. Drapeer hier het overige beslag overheen en garneer het taartje met het amandelschaafsel.
 7. Schuif de bites nu de voorverwarmde oven in en laat deze Pareltjes in zo’n 50  minuten mooi bruin kleuren.
 8. Versier zo’n 10 minuten voor het einde van de baktijd de bites met de overgebleven bosvruchten en stukjes vijg. Houd je van een bite? Garneer deze kleurrijke kanjers dan met wat gebroken amandelen.
 9. Wordt de bovenkant te snel bruin? Leg er dan halverwege de baktijd een aluminiumfolie overheen.
 10. Snijd er vervolgens stukken van zodat er bites ontstaan!

TIP: Je kunt deze Kanjers ook per stuk invriezen. Leg deze bites bevroren in een voorverwarmde oven zodat je op elk gewenst moment kunt genieten van zo’n verantwoord gebakje!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

Leave a Reply