Glutenvrije spaghetti carbonara

Ik maakte een heerlijke glutenvrije spaghetti carbonara. Met weinig ingrediënten zet je deze traditionele Italiaanse smaakmaker binnen no time op tafel. 

Een van de eerste keren dat ik bij mijn vriend ging eten, maakte hij voor mij pasta carbonara. Voor hem was glutenvrij koken helemaal nieuw, maar met dit gerecht had ie meteen de smaak te pakken. Ik vroeg hem om zijn recept en ging zelf de keuken in. En jawel hoor, ook ik kon (met de nodige aanwijzingen van mijn vriend, want ‘als je het zo doet, wordt ie nóg lekkerder’) een lekkere glutenvrije spaghetti carbonara op tafel zetten.

Ingrediënten spaghetti carbonara (voor 2 personen)

  • 200 gram spaghetti glutenvrij natuurlijk!
  • 80 gram pancetta
  • Scheut olijfolie
  • Teen knoflook
  • Klein uitje
  • 3 eieren
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • Peper
  • Verse basilicum garnering

Werkwijze glutenvrije spaghetti carbonara

  1. Verwarm de oven op 120 graden en zet hierin een grote schaal en twee diepe borden.
  2. Zet een ruime pan met kokend water op.
  3. Scheid de eieren: dus het eigeel van het eiwit.
  4. Rasp de kaas en voeg dit bij het eigeel, dit wordt een papperig mengsel. Giet een klein beetje eiwit erbij (zo’n twee eetlepels) zodat het mengsel iets vloeibaarder wordt.
  5. Verwarm een koekenpan, doe hierin de olijfolie, doe hierbij het gesnipperde uitje en de geperste teen knoflook.
  6. Voeg de in reepjes gesneden pancetta toe.
  7. Kook de spaghetti volgens verpakking.
  8. Giet de spaghetti af en bewaar een kopje kookvocht.
  9. Doe de spaghetti in de voorverwarmde schaal, doe hierbij het ei-kaasmengsel en begin meteen met een houten pollepel te roeren. Voeg wat kookvocht toe om het geheel wat smeuïger te maken.
  10. Voeg het pancetta mengsel toe.
  11. Maak de spaghetti op smaak met peper.
  12. Serveer de spaghetti zo snel mogelijk in de verwarmde borden (het gerecht koelt snel af).
  13. Lekker met een groene salade.

Lekker met een salade

Saladetip: Ik maakte een salade met jongebladsla met veldsla, geroosterde pijnboompitjes, mozzarella, zongedroogde tomaatjes en groene pesto.


 

Harmke

Harmke

Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër
‘Hé jij bent toch van die site Miss Glutenvrij’, regelmatig werd/word ik herkend als ‘Miss Glutenvrij’. In 2012 kroonde ik mezelf met deze titel en ging ik bloggen over mijn glutenvrije leven omdat ik coeliakie heb. Ik hou van eten en mijn lijfspreuk is dan ook ‘maak van elk eetmoment een feestje’. Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër.
Mijn glutenvrije dieet houdt mij niet tegen met volle teugen te genieten van alles wat culinair is en hier met passie (onder het genot van een goed glas wijn) over te vertellen. Maar ook over de Quarter Pounder zonder gluten van McDonald’s of een glutenvrije bitterbal kan je me lyrisch horen praten.
Ik hou van reizen, Italië, Thailand, Lapland, IJsland, West-Amerika en Australië. Ik ga er naartoe en ja ook dan gaat mijn glutenvrije dieet mee. Maar juist door de genoodzaakte research vooraf kom ik bij pareltjes van restaurants waar ik als niet-glutenvrije toerist nooit was gekomen. En zo kijk ik graag naar het leven. Beperkt maakt creatief en vindingrijk.
Ik sta graag in de keuken. De laatste jaren kook ik liever dan dat ik bak. Brood bakken doe ik nooit, ik ben blij dat het na al die jaren gewoon te koop is. Sinds 1989 eet ik glutenvrij en we zijn van ver, heel ver gekomen. Maar halleluja wat hebben we het nu goed. Al die heerlijke glutenvrije producten en eetgelegenheden waar we kunnen eten.
Over glutenvrij had ik voor mijn gevoel genoeg geschreven. Daarom legde ik de miss kroon halverwege 2018 naast me neer. Ik vind het heel gaaf dat Emmelou mijn ‘kindje’ nieuw leven inblaast en een groep enthousiaste schrijvers heeft gevonden die willen schrijven voor Miss Glutenvrij.
Op dit moment schrijf ik graag columns, maar dan vooral over andere dingen die me bezig houden zoals een bezoekje aan de plaatselijk bingo, gordijnen ophangen met mijn vriend of meebléren met het concert van Enrique Iglesias. Dit doe ik met een flinke dosis (zwarte) humor op spinselsdergedachten
Wanneer ik zin heb wat te delen over glutenvrij dan horen jullie van mij :).
member’s featured image thumbnail

  1. Hallo,
    Gisteren je recept geprobeerd, maar het kopje kookvocht hield ik over.
    Wat doe ik daar mee? (volgende keer)
    Verder smaakte het prima, maar het leek niet op de echte verse Italiaanse carbonara, wat droger, dus dat komt vermoedelijk door het ‘vergeten’ kookvocht.
    Misschien pas je je recept aan voor een volgende die het uitprobeert.

  2. Miss Glutenvrij

    Je hebt gelijk. Zag dag ik dit vergeten was toe te voegen. Ik heb het er nu bij gezet.

  3. Pingback: Eetdagboek: Februari 2017 - MissGlutenvrij.nl

  4. Pingback: Glutenvrije spaghetti carbonara taart - MissGlutenvrij.nl

Geef een reactie