Brood & Wraps Recepten

Glutenvrije maanzaad bolletjes 

Ik maakte glutenvrije maanzaad bolletjes. Ze zijn super zacht, luchtig en heerlijk smaakvol. Ik was verbaasd over het resultaat, zo makkelijk, en zo enorm luchtig. Dit recept wil je maken!

Ik had nog een pak Fiberhusk in de kast staan, ooit van mijn moeder gekregen omdat dit goed zou zijn voor mijn darmen, maar het stond er al aardig lang en maar heel af en toe gebruik ik het. Fiberhusk is niks meer dan psylliumvezels (vlozaad), een glutenvrij natuurlijk goedje dat je stoelgang weer op gang helpt. Ook is het een ideaal middel om (glutenvrije) baksels luchtiger te maken. Ik maakte er maanzaad bolletjes mee en die lukten verrassend goed. Dit is het recept.

Ingrediënten glutenvrije maanzaad bolletjes (6 stuks)

 • 125 gram Philadelphia light
 • 4 eieren M
 • Snuf zout
 • 45 gram Fiberhusk (o.a. Jumbo verkoopt dit)
 • 6 gram bakpoeder (Dr. Oetker)
 • 3 el blauw maanzaad


Kijk hoe luchtig! <3

Werkwijze glutenvrije maanzaad bolletjes

 1. Verwarm de oven voor op  180 graden hetelucht. (200 graden boven en onder kan ook, maar dan zijn de bolletjes iets droger);
 2. Mix roomkaas, 4 eieren en zout ongeveer 2 minuten tot een egale, schuimige massa;
 3. Meng bakpoeder en een deel van de zaadjes eerst even door de Fiberhusk om ervoor te zorgen dat alles zich gelijkmatig verspreidt;
 4. Doe dit goedje dan bij het roomkaas eimengsel en mix alles door elkaar;
 5. Maak zes balletjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het overgebleven maanzaad. Laat 30 minuten rusten;
 6. Bak de broodjes 30 minuten in het midden van de oven.
 7. Laat de broodjes afkoelen op een bakrooster.
 8. Overgebleven broodjes kan je prima invriezen.

Voldoende water drinken

Let op dat je voldoende water drinkt als je veel psylliumvezels neemt. De vezels zetten soms tot wel 40 keer uit in je darmen (vandaar ook de luchtigheid), maar bij onvoldoende vocht kan je verstopt raken.

Harmke

Harmke

Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër
‘Hé jij bent toch van die site Miss Glutenvrij’, regelmatig werd/word ik herkend als ‘Miss Glutenvrij’. In 2012 kroonde ik mezelf met deze titel en ging ik bloggen over mijn glutenvrije leven omdat ik coeliakie heb. Ik hou van eten en mijn lijfspreuk is dan ook ‘maak van elk eetmoment een feestje’. Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër.
Mijn glutenvrije dieet houdt mij niet tegen met volle teugen te genieten van alles wat culinair is en hier met passie (onder het genot van een goed glas wijn) over te vertellen. Maar ook over de Quarter Pounder zonder gluten van McDonald’s of een glutenvrije bitterbal kan je me lyrisch horen praten.
Ik hou van reizen, Italië, Thailand, Lapland, IJsland, West-Amerika en Australië. Ik ga er naartoe en ja ook dan gaat mijn glutenvrije dieet mee. Maar juist door de genoodzaakte research vooraf kom ik bij pareltjes van restaurants waar ik als niet-glutenvrije toerist nooit was gekomen. En zo kijk ik graag naar het leven. Beperkt maakt creatief en vindingrijk.
Ik sta graag in de keuken. De laatste jaren kook ik liever dan dat ik bak. Brood bakken doe ik nooit, ik ben blij dat het na al die jaren gewoon te koop is. Sinds 1989 eet ik glutenvrij en we zijn van ver, heel ver gekomen. Maar halleluja wat hebben we het nu goed. Al die heerlijke glutenvrije producten en eetgelegenheden waar we kunnen eten.
Over glutenvrij had ik voor mijn gevoel genoeg geschreven. Daarom legde ik de miss kroon halverwege 2018 naast me neer. Ik vind het heel gaaf dat Emmelou mijn ‘kindje’ nieuw leven inblaast en een groep enthousiaste schrijvers heeft gevonden die willen schrijven voor Miss Glutenvrij.
Op dit moment schrijf ik graag columns, maar dan vooral over andere dingen die me bezig houden zoals een bezoekje aan de plaatselijk bingo, gordijnen ophangen met mijn vriend of meebléren met het concert van Enrique Iglesias. Dit doe ik met een flinke dosis (zwarte) humor op spinselsdergedachten
Wanneer ik zin heb wat te delen over glutenvrij dan horen jullie van mij :).
 1. Wauw, die zijn er echt heel goed uit. Ben benieuwd!

 2. Willij Kleijer

  Geen bloem ? Ziet er lekker uit!!!

 3. Miss Glutenvrij

  Klopt! Geen bloem. Ze zijn heerlijk.

 4. Week je de fiberhusk niet eerst met wat water los ?

 5. Miss Glutenvrij

  Nee dat is niet nodig. Je laat ze wel 30 min rusten.

 6. deborah

  ik ben benieuwd ze staan nu in de oven!

 7. ziet er heerlijk uit.

 8. Miss Glutenvrij

  Leuk! Hoor graag wat je er van vindt.

 9. deborah

  ze zijn heerlijk! lekker luchtig en goede smaak! recept om te onthouden. ga ze zeker vaker maken. het kost ook niet heel veel tijd om ze te maken.

 10. Lysette

  Is fibrehusk vergelijkbaar met xanthaangom?

 11. Miss Glutenvrij

  Nee dit zijn natuurlijke vezels, xanthaangom is een soort kauwgom achtige lijm.

 12. Miss Glutenvrij

  Top!

 13. Als ik de broodjes uit de oven haal, dan blijft er weinig over van de luchtige bolletjes. Ze zakken helemaal in elkaar.

  De smaak is wel goed !

 14. Miss Glutenvrij

  Welke stand zet je ‘m? Met hetelucht werkt het beter. Ze zakken inderdaad iets in.

 15. De oven gaat op hete lucht 180º
  Ik ga ze morgen nog een keer proberen maar dan met een beetje kaneel erdoor voor de smaak

 16. Miss Glutenvrij

  Lekker ben benieuwd!

 17. Welke fiberhusk gebruik je? Mijn broodjes zijn erg lekker maar ze zijn nogal donker, bijna paars geworden van binnen.

Geef een reactie