Brood & Wraps Recepten

Croque Madame (glutenvrij)

Mijn vriend kan de allerlekkerste glutenvrije tosti’s maken. Laatst verraste hij mij met een bijzondere sandwich, de Croque Madame. Een tosti met ham, kaas en mosterd uit de oven afgetopt met een spiegeleitje. In één woord: genieten! 

Het glutenvrije Meisterbäckers brood van Schär is perfect voor dit fijne recept. Nog beter: je koopt al deze ingrediënten gewoon bij de supermarkt. Dit brood is namelijk super goed verkrijgbaar en dus enorm lekker, vooral als je er een tosti van maakt. Wat de Croque Madame eigenlijk gewoon is. Maar dan net even wat specialer. Graag deel ik het recept.

Ingrediënten (voor 1 Croque Madame)

 • 2 sneeën Meisterbäckers Classic
 • 25 gram roomboter
 • 2 tl Dijon mosterd
 • 1 plak achterham
 • Flinke hand geraspte kaas
 • 1 ei
 • Zout en Peper

Werkwijze glutenvrije Croque Madame

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onder);
 2. Bekleed een bakplaat met bakpapier;
 3. Leg op de bakplaat twee sneetjes brood;
 4. Smelt 25 gram roomboter in een koekenpan;
 5. Besmeer met een bakkwast één kant van een snee brood met het gesmolten boter, doet dit bij beide sneeën;
 6. Keer één snee om zodat deze met de beboterde kant op de bakplaat ligt;
 7. Besmeer de snee met de Dijon mosterd;
 8. Leg op de mosterd de ham;
 9. Op de ham leg je de raspkaas zodat de hele ham bedekt is;
 10. Leg op de kaas de andere snee die met roomboter is besmeerd, de boterkant bovenop;
 11. Zet dit in de oven en bak 15 minuten, halverwege draai je het broodje voorzichtig om;
 12. Ondertussen bak je in de overgebleven roomboter één spiegelei. De dooier moet heel blijven en het eiwit mag niet te hard worden. Dit doe je dus op laag vuur;
 13. Haal het broodje uit de oven, leg hierop het spiegelei en top af met wat peper en zout.

Oh wat was dit smullen! Mijn favoriete tosti van dit moment. Ik ga hem vragen ook de Croque Monsieur te maken, daar ben ik nu wel heel benieuwd naar geworden.

Harmke

Harmke

Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër
‘Hé jij bent toch van die site Miss Glutenvrij’, regelmatig werd/word ik herkend als ‘Miss Glutenvrij’. In 2012 kroonde ik mezelf met deze titel en ging ik bloggen over mijn glutenvrije leven omdat ik coeliakie heb. Ik hou van eten en mijn lijfspreuk is dan ook ‘maak van elk eetmoment een feestje’. Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër.
Mijn glutenvrije dieet houdt mij niet tegen met volle teugen te genieten van alles wat culinair is en hier met passie (onder het genot van een goed glas wijn) over te vertellen. Maar ook over de Quarter Pounder zonder gluten van McDonald’s of een glutenvrije bitterbal kan je me lyrisch horen praten.
Ik hou van reizen, Italië, Thailand, Lapland, IJsland, West-Amerika en Australië. Ik ga er naartoe en ja ook dan gaat mijn glutenvrije dieet mee. Maar juist door de genoodzaakte research vooraf kom ik bij pareltjes van restaurants waar ik als niet-glutenvrije toerist nooit was gekomen. En zo kijk ik graag naar het leven. Beperkt maakt creatief en vindingrijk.
Ik sta graag in de keuken. De laatste jaren kook ik liever dan dat ik bak. Brood bakken doe ik nooit, ik ben blij dat het na al die jaren gewoon te koop is. Sinds 1989 eet ik glutenvrij en we zijn van ver, heel ver gekomen. Maar halleluja wat hebben we het nu goed. Al die heerlijke glutenvrije producten en eetgelegenheden waar we kunnen eten.
Over glutenvrij had ik voor mijn gevoel genoeg geschreven. Daarom legde ik de miss kroon halverwege 2018 naast me neer. Ik vind het heel gaaf dat Emmelou mijn ‘kindje’ nieuw leven inblaast en een groep enthousiaste schrijvers heeft gevonden die willen schrijven voor Miss Glutenvrij.
Op dit moment schrijf ik graag columns, maar dan vooral over andere dingen die me bezig houden zoals een bezoekje aan de plaatselijk bingo, gordijnen ophangen met mijn vriend of meebléren met het concert van Enrique Iglesias. Dit doe ik met een flinke dosis (zwarte) humor op spinselsdergedachten
Wanneer ik zin heb wat te delen over glutenvrij dan horen jullie van mij :).
 1. joke hijmans

  Ga ik a.s. zaterdag uitproberen, lijkt mij heeeel lekker

 2. Miss Glutenvrij

  Leuk!

Geef een reactie