Lifestyle Uitleg & Tips

Glutenvrije BBQ 5 handige tips!

We houden allemaal van een lekkere barbecue maar hoe pak je dat nu aan als het glutenvrij moet zijn? Met deze 5 handige glutenvrije BBQ tips gaat ‘t zeker lukken. Steek de BBQ maar vast aan!

1. Geef kruisbesmetting geen kans

Een BBQ betekent meestal een gezellige avond met vrienden en familie en natuurlijk eten ze niet allemaal glutenvrij. Zorg er daarom voor dat je bent voorbereid

  • Neem bijvoorbeeld je eigen wegwerp BBQ mee of koop een paar aluminium grillbakjes zodat jouw stukje vlees helemaal glutenvrij is.
  • Schenk alvast wat sausjes in wat aparte bakjes en steek er een vlaggetje in zodat iedereen kan zien dat dit jouw sausjes zijn.
  • Bak je glutenvrije stokbrood al van te voren, zet deze apart of breng ‘m zelf mee als je niet thuis de grill aanzet.
  • Vraag of er geen dressing met gluten of croutons in de sla zitten en bied eventueel aan om zelf de salades te verzorgen.
  • Zin in een biertje? Er is ook glutenvrij bier en qua drank en cocktails zijn er ook opties zat. Lees hier verder over welke drankjes jij gewoon mag hebben.

2. Welk vlees is glutenvrij?

De keuze is reuze maar het is altijd opletten geblazen. Breng je eigen vlees mee of zorg dat de gastheer/vrouw op de hoogte is van jouw dieetwensen.

  • Let op met gemarineerd vlees. Kies liever voor de ongemarineerde variant en maak zelf een marinade.
  • Verstegen heeft verschillende glutenvrije kruidenmixen die het ook goed doen op de BBQ
  • Worstjes zijn niet altijd zonder gluten let dus goed op!

3. Of ga voor een Vega BBQ

Het kan ook gewoon zonder vlees of vis. Ook een vega BBQ kan onwijs lekker zijn en ook meteen een stuk gezonder. Ik ben dol op groente van de BBQ!

  • Maiskolven doen het altijd goed
  • Maak groentespiezen van paprika, ui en grote champignons.
  • Wat dacht je van gepofte aardappels, nomnomnom!
  • Er zijn ook een paar glutenvrije vleesvervangers op de markt. Met stukjes des van het merk Quorn maak je heerlijke spiesjes maar ook de kipstukjes van de vegetarische slager zijn glutenvrij.

4. Saus saus saus! en brood natuurlijk!

Wat is een BBQ zonder stokbrood en heel veel sausjes? Soms nog best lastig want er kunnen zomaar gluten inzitten.

  • Schär heeft glutenvrij stokbrood maar ook de kaiserbroodjes zijn perfect voor tijdens een BBQ
  • Onze favoriete glutenvrije sausjes:

Heinz tomatenketchup
Knoflooksaus van Remia
Mayo van Remia
Barbecuesaus Top Down AH
Mosterd Dille dressing van Hela
Curry van Oliehoorn
Satesaus van Inproba
Mayo van Zaanse Mayonaise
Ketjap van Inproba
Cocktailsaus van Remia
Cocktailsaus van AH
Zoete Chili Saus van AH
Sweet Dalton Smokey BBQ Honey van Remia

5. Durf te genieten

Durf te genieten van een gezellige BBQ ook al bestaat er altijd een kans op kruisbesmetting of een foutje. Niemand is perfect en fouten maken is menselijk maar nooit meer iets leuks doen met vrienden en familie vanwege je coeliakie is natuurlijk helemaal niet gezond en hartstikke ongezellig. Probeer positief te blijven en zoek samen naar glutenvrije oplossingen. Yes you can!

Heb je zelf nog een leuke BBQ tip? Laat hieronder een reactie achter?

3 Comments Add New Comment

  1. Tineke says:

    We zijn echte bbq-ers, toen ik wist dat de coeliakie had, hadden we net een nieuwe bbq. Daar komt alleen glutenvrij vlees op. We hebben een slager in de buurt gevonden waarbij alle marinades glutenvrij zijn.
    Met onze vaste bbq vrienden afgesproken om gewoon allemaal glutenvrij brood te eten, zo is alles op tafel glutenvrij en kan ik onbezorgd eten.
    We hebben een smokey Joe bbq van weber (kleine reisbbq), deze neem ik mee als er ergens anders bbq. Een keer een bbq van een ander gebruikt en heel erg ziek geweest… dat doe ik dus niet meer.
    Qua stokbrood heb ik allerlei varianten van Schnitzer, lekker olijvenpers, wit of meergranen besteld bij glutenvrijewebshop.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *