Hapjes & Snacks Hoofdgerecht Recepten

Glutenvrije loempia’s van rijstvellen

Loempia’s zijn oorspronkelijk glutenvrij maar de loempia’s die we in Nederland kopen bevatten meestal toch tarwe. Vandaag het recept voor glutenvrije loempia’s gemaakt met rijstvellen. Geen frituurpan nodig!

Sinds kort maak ik zelf deze glutenvrije loempia’s die niet in de frituurpan hoeven. En ze zijn een hit! Men, wat zijn deze jongens lekker. Standaard bij elke pan nasi die ik maak, vouw ik ook een aantal loempia’s in elkaar. Ik vind ze zelf het lekkerste met hamblokjes of garnaaltjes, maar vegetarisch gevuld of met een ander soort vlees of vis als vulling, kan natuurlijk ook.

De rijstvellen koop ik bij de Toko. Daar krijg je veel meer vellen voor minder geld dan bij de supermarkt. Je hebt ze in vierkant en ronde vorm, beiden zijn prima.

Ingrediënten (6 loempia’s)

 • 3 eieren
 • Scheut melk
 • Zout & peper
 • Klontje boter om de omelet in te bakken
 • 1 el zonnebloemolie + extra om in te bakken
 • 1 Bosui
 • 250 gr Chinese wokgroente
 • 2 el sweet chili sauce (Inproba) + extra
 • 100 gram hamreepjes/ -blokjes/garnaaltjes (vegetarisch? dan laat je dit ingrediënt weg)
 • 12 rijstvellen

Werkwijze glutenvrije loempia’s

 1. Mix drie eieren met melk, zout en peper. Doe roomboter in een koekenpan en maak een omelet.
 2. Laat de omelet afkoelen en snij in reepjes van zo’n 1 cm.
 3. Snij het bosuitje in ringetjes. Verwarm een koekenpan met de zonnebloemolie en bak hierin even de bosui. Doe hierbij de Chinese wokgroente. Voeg 2 eetlepels chilisaus toe en bak alles even.
 4. Pak een diep bord/schaal waar het rijstvel helemaal in past. Vul dit bord met warm water uit de kraan.
 5. Leg in het bord één voor één de rijstvellen tot het vel wat zachte is en je ‘m goed kan buigen (doe de vellen niet tegelijk in het warme water, dan krijg je snot).
 6. Maak een schone theedoek nat. Hier leg je het rijstvel op dat je in het water in het bord hebt gedaan. Dep het rijstvel iets droog met een andere schone theedoek.
 7. Vul het rijstvel door in het midden een klein handje van het wokgroente mengsel te leggen, een paar stukjes ei en een klein handje hamblokjes/garnaaltjes. Leg niet teveel vulling in het midden want dan krijg je de loempia niet meer dicht.
 8. Vouw nu één voor één de randen van het rijstvel naar binnen (een foto uitleg staat hier).
 9. Maak een nieuw rijstvel nat en leg deze op de natte theedoek. Leg het opgevouwen pakketjes met de open randen naar beneden op het rijstvel. Vouw vervolgens de randen weer dicht.
 10. Maak met de rest van de ingrediënten de andere vijf loempia’s.
 11. Verwarm flink wat zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de loempia’s tot de buitenkant goud bruin is.
 12. Laat even uitlekken op wat keukenpapier.
 13. Je loempia’s zijn klaar.

 

Harmke

Harmke

Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër
‘Hé jij bent toch van die site Miss Glutenvrij’, regelmatig werd/word ik herkend als ‘Miss Glutenvrij’. In 2012 kroonde ik mezelf met deze titel en ging ik bloggen over mijn glutenvrije leven omdat ik coeliakie heb. Ik hou van eten en mijn lijfspreuk is dan ook ‘maak van elk eetmoment een feestje’. Vrienden noemen me ook wel Miss Bourgondiër.
Mijn glutenvrije dieet houdt mij niet tegen met volle teugen te genieten van alles wat culinair is en hier met passie (onder het genot van een goed glas wijn) over te vertellen. Maar ook over de Quarter Pounder zonder gluten van McDonald’s of een glutenvrije bitterbal kan je me lyrisch horen praten.
Ik hou van reizen, Italië, Thailand, Lapland, IJsland, West-Amerika en Australië. Ik ga er naartoe en ja ook dan gaat mijn glutenvrije dieet mee. Maar juist door de genoodzaakte research vooraf kom ik bij pareltjes van restaurants waar ik als niet-glutenvrije toerist nooit was gekomen. En zo kijk ik graag naar het leven. Beperkt maakt creatief en vindingrijk.
Ik sta graag in de keuken. De laatste jaren kook ik liever dan dat ik bak. Brood bakken doe ik nooit, ik ben blij dat het na al die jaren gewoon te koop is. Sinds 1989 eet ik glutenvrij en we zijn van ver, heel ver gekomen. Maar halleluja wat hebben we het nu goed. Al die heerlijke glutenvrije producten en eetgelegenheden waar we kunnen eten.
Over glutenvrij had ik voor mijn gevoel genoeg geschreven. Daarom legde ik de miss kroon halverwege 2018 naast me neer. Ik vind het heel gaaf dat Emmelou mijn ‘kindje’ nieuw leven inblaast en een groep enthousiaste schrijvers heeft gevonden die willen schrijven voor Miss Glutenvrij.
Op dit moment schrijf ik graag columns, maar dan vooral over andere dingen die me bezig houden zoals een bezoekje aan de plaatselijk bingo, gordijnen ophangen met mijn vriend of meebléren met het concert van Enrique Iglesias. Dit doe ik met een flinke dosis (zwarte) humor op spinselsdergedachten
Wanneer ik zin heb wat te delen over glutenvrij dan horen jullie van mij :).

Geef een reactie