Brood Recepten

Bak zelf een glutenvrije kerststol

glutenvrije kerststol recept

Vandaag een heerlijk makkelijk recept voor de allerlekkerste glutenvrije kerststol. Want zelf een kerststol bakken is veel gezelliger. En de smaak? Die is niet te vergelijken.

Heb jij je eigen stol al weleens gebakken? Misschien denk je “zelf bakken” dat is niks voor mij! Maar dan heb je deze stol nog nooit geproefd. Dit recept is lekker makkelijk, beloofd!

Het recept voor de lekkerste glutenvrije kerststol

Ingredienten:

  • 500 gram glutenvrij meel (broodmix B van Schär)
  • mespunt zout
  • 75 gram lichte basterdsuiker
  • tl citroenrasp (kant en klaar)
  • tl speculaaskruiden
  • 2 eieren en een half eitje voor de spijs
  • 16 gram  gedroogde gist
  • 150 ml melk (of een plantaardige variant)
  • 100 gram roomboter (of een alternatief)
  • 175 gram krenten geweekt in water
  • 175 gram rozijnen geweekt in water
  • amandelspijs
  • *poedersuiker voor de afwerking

Aanwijzingen:

  1. Meng de bloem, het zout, de speculaaskruiden en de geraspte citroen in een grote kom.
  2. Klop in een andere kom 2 eieren los en luchtig.
  3. Verwarm de melk tot deze lauwwarm is en voeg de suiker en de gist toe.
  4. Smelt ook de boter voorzichtig
  5. Meng de 2 losgeklopte eitjes met de boter en je melk/gist mengsel en schenk daarna langzaam bij de bloem in de grote kom. Gebruik een mixer met deeghaken (of je handen) om het deeg tot een soepel (plakkerig) deeg te vormen.
  6. Kneed als laatste de rozijnen en krenten nog door het deeg en laat het deeg onder een theedoek minstens 30 minuten rusten.
  7. Bekleed een bakplaat alvast met bakpapier. Klop nu ook het halve eitje en meng met een vork door de amandelspijs. Zo droogt de spijs niet uit tijdens het bakken.
  8. Leg het deeg op het bakpapier en gebruik je vingers om een ovalen plak te vormen. Kneed de spijs tot een rol en plaats in het midden van de deegplak. Vouw het deeg goed dicht en keer met de sluitranden naar beneden op de bakplaat.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
  10. Bak de stol onder het midden in de oven goudbruin in zo’n 45 minuten. Verlaag de temperatuur na 30 minuten tot 180 gaden. Ovens verschillen dus let goed op! De baktijd kan afwijken.
  11. Als de kerststol helemaal is afgekoeld mag je er nog wat poedersuiker overheen zeven.

Zoek je nog meer lekkere kerstrecepten? Neem dan ook eens een kijkje tussen onze favoriete glutenvrije recepten (klik hier) >>>

  1. 1 pakje amandelspijs van dr oetker (300gram)?

  2. Ja. Tenzij je een echte zoetekauw bent en dan kun je natuurlijk meer gebruiken. Vergeet de spijs niet te mengen met ei! Fijne feestdagen.

Geef een reactie