Uitleg & Tips

Waarom zijn glutenvrije producten zo duur?

glutenvrij duur

Waarom zijn glutenvrije producten toch zo duur? Een door mij veelgehoorde vraag. En terecht vind ik, want je kan je euro maar één keer uitgeven. Dat een product zonder gluten duurder is, heeft z’n redenen. Graag vertel ik die in dit artikel.

Ik betaal meer voor mijn boodschappen dan iemand die niet glutenvrij eet. Voor de producten die gluten bevatten, koop ik een vervangend product zonder gluten en dat heeft een hogere prijs. Als voorbeeld een glutenvrij brood kost zo’n €3,-. Daarvoor krijg ik zo’n 10 á 12 sneetjes. Voor iets meer dan een euro koop ik een glutenvol brood met wel 20 sneeën. Voor afbakbroodjes, koekjes, pizza’s etc. geldt hetzelfde. Glutenvrije producten zijn duurder en dat komt door een aantal redenen.

Lees ook hoe je kunt besparen op je glutenvrije boodschappen >>>

Controleren, controleren en nogmaals controleren

Om er zeker van te zijn dat een product glutenvrij is, moeten er controles en testen worden gedaan. Er zijn strikte richtlijnen en regels voor het maken van een glutenvrij product. Vaak wordt er ook een keurmerk afgegeven (bijvoorbeeld door de NCV) om aan te geven dat een product écht glutenvrij is. Dit alles kost tijd en geld en de kosten hiervan worden meegerekend in de prijs van een product.

Glutenvrije omgeving

Omdat kruisbesmetting altijd op de loer ligt, is het van belang dat een glutenvrij product in een glutenvrije omgeving wordt gemaakt. Er is dus vaak een aparte ruimte nodig om een glutenvrij product te creëren of er moet extreem goed schoongemaakt worden. Dit kost geld.

Grondstoffen zijn duurder

Glutenvrije producten worden gemaakt van duurdere grondstoffen. Vaak zijn er meerdere grondstoffen nodig en allemaal moeten ze gecontroleerd zijn of ze echt glutenvrij zijn.

Er is minder vraag naar

Maar een klein deel van de consumenten koopt glutenvrije producten. Er is minder vraag dus minder aanbod en dus is de prijs hoger. Nu het dieet steeds hipper is geworden zien we gelukkig wel dat het aanbod stijgt en de prijzen zelfs zakken. Wist je trouwens dat je mogelijk ook een deel van je dieetkosten via de belastingdienst weer kunt aftrekken? (klik hier)

Bovenstaande feiten zorgen er gezamenlijk voor dat een glutenvrij product zoveel duurder is. Gelukkig komt er steeds meer vraag naar glutenvrije producten en gaan merken concurreren. Dit is goed voor de prijzen, die zullen hierdoor gaan dalen. In dat opzicht is het dus ook beter als meer mensen glutenvrij gaan eten.

1 comment Add New Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *