Gespot Uitleg & Tips

Is chocolade glutenvrij?

Is chocolade glutenvrij?

Chocolade is zoveel meer dan een snack die je eet tijdens een avondje Netflix kijken. We leven in een wereld waar elk jaar meer dan 7 miljoen ton chocolade wordt geconsumeerd. Toch weten de meeste mensen niet zo veel over hun favoriete lekkernij. Chocolade heeft bijvoorbeeld de kracht om de bloedvaten te verwijden en kan zelfs de bloeddruk helpen verlagen. En wist je dat pure chocolade meer cacao (de bonen waarvan chocolade wordt gemaakt) en minder suiker bevat dan andere chocoladesoorten. Daarom wordt deze als gezonder beschouwd dan melk- en witte chocolade.
Nog eentje dan: de geur van chocolade verhoogt de theta hersengolven, die voor ontspanning zorgen.

Maar bestaat er ook glutenvrije chocolade?

Glutenvrije chocolade bestaat! In zijn puurste vorm bevat chocolade géén gluten. Maar… helaas voor chocoholische coeliakiepatiënten is niet alle chocolade glutenvrij omdat aan sommige producten glutenhoudende ingrediënten zijn toegevoegd, of omdat ze zijn gemaakt in een fabriek waar gluten worden gebruikt.

Neem bijvoorbeeld pure chocolade, dat van origine redelijk bitter smaakt en daarmee heel anders dan de chocoladerepen in de supermarkt. Daarom zul je merken dat aan bijna alle chocolade wel een aantal extra ingrediënten zijn toegevoegd. Vervelend voor mensen met coeliakie is dat deze ingrediënten gerstemout, tarwemeel en tarwehoudende dextrose of glucosestropen kunnen bevatten. Zo worden chocoladesnoepjes vaak gemaakt van tarwe- of gerstemout – die beide gluten bevatten.

Niet alle chocolade is glutenvrij

Chocoladekoekjes of ingekapselde chocolade is als het ware al direct géén optie. KitKats, Kinder Buenos en Knoppers kunnen helaas niet door iedereen gegeten worden. Ook repen zoals Twix, Snickers of een Mars die over het algemeen stukjes koek bevatten, moeten worden vermeden.

Gelukkig is niet elke chocolade lekkernij verboden! De krokante omhulsels van bijvoorbeeld M&M’s zijn niet gemaakt met tarwemeel. Let op: de krokante omhulsels van Smarties worden daarentegen wél gemaakt van tarwemeel.

Verschillende soorten chocolade worden gemaakt met slechts een aantal eenvoudige ingrediënten: cacaobonen, cacaoboter en suiker. Allen glutenvrij. Echter hebben de meeste populaire chocolademerken meer ingrediënten toegevoegd aan hun chocoladerepen of chocolade letters, waaronder melkpoeder, vanille en sojalecithine.

Er zijn dus zeker glutenvrije chocoladerepen en ook een glutenvrije chocolade letter kun je ongetwijfeld vinden in de supermarkt of bij de banketbakker. Maar als je coeliakie hebt, moet je waakzaam blijven en de ingrediëntenlijst zorgvuldig controleren.

glutenvrije chocolade cadeau
Beeld van: chocoladebezorgd.nl

Koken met glutenvrije chocolade

Op zoek naar een glutenvrij dessert voor iedereen? Bak dan eens een glutenvrije chocoladetaart, heerlijke glutenvrije chocolade truffels of onze glutenvrije kruidnoten? Ze zijn eenvoudig en gemakkelijk te maken en smaken heerlijk!

Dit artikel bevat gesponsorde links. Lees onze disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *