3x producten met onverwachte gluten

Thee

3x producten met onverwachte gluten

Van sommige producten verwacht je niet direct dat er gluten in zitten. Bij brood, pasta of gebakjes is dit overduidelijk, maar helaas is dit niet altijd het geval. Het blijft altijd goed opletten, want op onverwachte gluten zitten we echt niet te wachten! Dit kan ernstige gevolgen hebben als je coeliakie hebt. Daarom dat we hier graag aandacht aan besteden en drie producten met onverwachte gluten laten zien.

THEE

Sommige thee kan gluten bevatten. En dit is helemaal niet zo zeldzaam als je denkt.  Een ingrediënt dat in thee kan zitten, is gerst. Gerstthee is populair in Korea en Japan. De gerst wordt hierbij eerst geroosterd. Maar in de lokale supermarkt vind je ook thee met gerst, niet als hoofdingrediënt, maar als gerstemoutextract. Let bijvoorbeeld bij Yogi Tea goed op. Er zijn meerdere smaakjes die gerstemoutextract bevatten.
Een ander ingrediënt is groene haverstro. Dit zit bijvoorbeeld in thee van Zonnatura: Natuurlijke Stoelgang en Ontspanning thee. Helaas zal je deze dus ook moeten laten staan.
Ook zijn er theemerken die sporen van gluten niet kunnen uitsluiten.

BOUILLONBLOKJES

Als je op alle ingrediënten zou letten van je avondmaaltijd, maar een verkeerd bouillonblokje gebruikt, is alles voor niets geweest. Veel bouillonblokjes bevatten namelijk gluten. Zo ook de bekende blokjes van Maggi. Gelukkig is er een groot aanbod in bouillonblokjes die wel glutenvrij zijn. In dit geval kan Zonnatura dan weer wel een goede keuze zijn. De groentebouillonblokjes en de tuinkruidenbouillonblokjes bevatten geen gluten. Sublimix heeft ook veel keuze en heeft ook runder- en kipbouillon.

CHOCOLA

Deze doet een beetje pijn… In principe zit in chocola van nature geen gluten, maar toch is het oppassen. Er is chocola verkrijgbaar met crunchy vullingen of biscuit. En soms wordt tarwezetmeel helaas als vulmiddel gebruikt. Dus ook bij een ‘normale’ chocoladereep, doe je er goed aan om altijd de ingrediëntenlijst te bekijken. Een chocoladereep kan ook vaak sporen van gluten bevatten, aangezien het in dezelfde omgeving geproduceerd als glutenbevattende producten. Meer informatie over chocola en gluten kan je lezen in een uitgebreider artikel hierover van ons.

NON-FOOD

In non-food kunnen gluten worden gebruikt. Ook hierbij zijn het vaak product waarvan je het in eerste instantie niet zou verwachten. Denk aan sommige lijm, maar ook klei van Play-Doh. Pas op met verzorgingsproducten zoals lippenstift of andere make-up.

Eerder schreven we een artikel over wegwerpservies gemaakt van tarwe(zemelen).

Glutenvrije pizzabodem
Glutenvrije diepvries
Find Me Gluten Free

Waar heb jij onverwacht gluten in ontdekt? Deel het in de comments! Anderen kunnen veel hebben aan jouw ervaring!

Wij doen ons best om terugroepacties in verband met gluten in de gaten te houden. Dit posten wij onder de Tag ‘Alarm‘ op de website en op Sociale Media.

 1. Postzegels en koopzegels daar moeten wij absoluut niet met de tong aan likken

 2. Ik krijg elke keer zo’n 5 uur na het drinken van koffie van DE en van Senseo heel erg last van mijn darmen. Andere merken heb ik het niet, zit blijkbaar toch iets van gluten in dat merk, ik krijg het alleen van Douwe Egberts filterkoffie, oploskoffie en Senseopads en van de Senseopads van Senseo zelf. Ik hoor dit van veel meer mensen met dezelfde reactie op deze koffie.

 3. Bionade; drankje waar o.a gerstemout in zit. Gek genoeg schrijven ze zelf op het label dat het glutenvrij is. Toch zou ik het er niet op wagen!

 4. Ik verbaasde me over de gekleurde hagelslag en gestampte muisjes van De Ruijter! Daar zit tarwezetmeel in.

 5. Roomijs

 6. Hi Wilma,
  Wat een goede tip! Bedankt voor het delen.

 7. Hi Marit,
  Dat is inderdaad ook een pijnlijke.

 8. Soyasaus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *