5 x vage klachten die op coeliakie kunnen wijzen

De meest voorkomende klachten bij coeliakie zijn: een opgezette buik, chronische diarree of verstopping, weinig eetlust, bloedarmoede en ondergewicht. Maar er zijn ook een heleboel mensen die deze klachten juist niet hebben, maar wel allerhande vage klachten die stiekem toch coeliakie als onderliggende oorzaak hebben.

 

 

Gewrichtspijn en spierpijn

Heb je vaak pijn in je benen of armen? Onverklaarbare spierpijnen? Of voelen je ledematen vaak vermoeid en zwaar aan terwijl je eigenlijk geen bijzondere inspanningen hebt gedaan? Bij coeliakiepatiënten -die nog geen glutenvrij dieet volgen-, kan het lichaam helaas niet de noodzakelijke voedingstoffen opnemen. Hierdoor ontstaan er tekorten. Deze tekorten kunnen vervelende klachten geven. Bijvoorbeeld spierpijn.

 

Chronische vermoeidheid

Vermoeidheid is vaak iets waarvoor mensen zich toch een beetje schamen. Wanneer mensen al naar de arts gaan vanwege vermoeidheidsklachten zie je helaas dat ze ook vaak weer naar huis worden gestuurd. Het zal de stress thuis of op het werk wel zijn. Gezond eten, minder stress en veel bewegen zijn dan vaak het enige advies. Mensen met deze klachten voelen zich vaak ongehoord en dat is jammer.

 

Uit recent onderzoek is wederom gebleken dat er veel mensen zijn die vermoeidheid ook als enige klacht van coeliakie kunnen hebben. Ben je zelf vaak onverklaarbaar moe? Vermoed je dat er meer aan de hand is? Doe dan eens deze handige zelftest (klik hier) van Schär en neem de uitslag mee naar je huisarts.

 

Depressie, angsten en dwanggedachten

Net als bij vermoeidheidsklachten en spierpijn is depressie soms ook een uiting van een groot tekort aan de noodzakelijke vitamines en mineralen. deze klachten gaan vaak gepaard met vermoeidheidsklachten en patiënten omschrijven dikwijls een soort van mist in het hoofd. Ook wel ‘brainfog’ genoemd.

 

Uit recent onderzoek kwam naar voren dat kinderen met angstklachten en dwangmatige routines mogelijk NCGS (Non Celiac Gluten Sensitivity) hebben. Wanneer de klachten samengaan met veel buikpijn is het verstandig om toch ook eens naar gluten te kijken. Lees hier het hele artikel >>> Kinderen met buikpijn en psychische klachten mogelijk NCGS als oorzaak

 

Toename van gewicht

Jarenlang werd een coeliakie diagnose voornamelijk gedaan nadat er ondergewicht werd geconstateerd bij patiënten. Helaas zijn er nog steeds veel artsen die vanuit die veronderstelling een diagnose stellen en niet aansturen op verder onderzoek wanneer een patiënt een gezond of overgewicht heeft. Uit recente studies is verrassend genoeg gebleken dat overgewicht in sommige gevallen ook coeliakie als mogelijke oorzaak kan hebben.

 

Onvruchtbaarheid

Een klacht die maar zelden aan coeliakie word gekoppeld is onvruchtbaarheid. Bij vrouwen kunnen zelfs miskramen een zeer verdrietige indicatie van coeliakie zijn. In een studie uit 2015 kwam naar voren dat van de 970 ondervraagde vrouwen met coeliakie een significant percentage vrouwen problemen had met zwanger worden of met de zwangerschap zelf. Met name een verhoogd risico op vroeggeboorte en miskramen behoorde tot de conclusies van dit onderzoek.

 

Vraag je arts om hulp bij het constateren van deze (of meer) klachten en spreek vermoedens altijd uit. Doe bijvoorbeeld deze zelftest van Schär en ontdek of er nog meer herkenbare klachten zijn.

 

Hoe kwam je er zelf achter dat gluten de oorzaak van je klachten waren? Laat het ons weten in de comments hieronder.

 

Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367213/  én  www.glutenvrij.nl

 

*Dit artikel is in samenwerking met Schär tot stand gekomen. Lees de disclaimer voor meer informatie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *