Hamburgers zijn heerlijk, zeker op een barbecue. Maar helaas zijn veel hamburgers niet glutenvrij, niet buiten de deur, maar ook niet op het feestje van je buurman, tante of collega. Daarom zetten we 5 lekkere hamburger recepten op een rijtje, zodat je zelf een lekkere burger op tafel kan zetten.
1. SUNNY SIDE UP
Een bekende burger met ei, maar dan met een knapperige en frisse twist.
Ingrediënten :
- Hamburger
- Sla
- Tomaat
- Ei
- Bacon (optioneel)
- Glutenvrij hamburgerbroodje
- Mayonaise
- Ketchup
- Geprakte avocado
- Hash Brown (per stuk)
- ±1 geraspte aardappel
- zout
- peper
- paprikapoeder
Bereiding:
- Laat de geraspte aardappel voor ±15 minuten in een kom water weken. Pers vervolgens het water uit de rasp met een keukendoekje en vorm platte ‘patty’s’. Breng de patty’s op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Bak de hash browns knapperig en goudbruin op middelhoog vuur.
- (Indien nodig) bak de hamburgerbroodjes gaar volgens de instructies op de verpakking.
- Bak de hamburger gaar en smelt hier, indien gewenst, een plakje kaas op.
- Snijd de hamburgerbroodjes door en bak deze met wat boter of olie kort op in de pan of oven.
- (optioneel) Bak de bacon in een koekenpan totdat deze knapperig is.
- Smelt wat boter in een koekenpan en bak het ei (met ongebroken dooier) totdat het eiwit helemaal gestold is. De dooier moet nog zacht zijn. (Je kan het ei ook in olie bakken).
- Smeer wat mayonaise gemixt met ketchup op de het onderste broodje. Beleg vervolgens met de hamburger, bacon, tomaat, sla en het spiegelei. Smeer op het bovenste broodje een laagje geprakte avocado.

2. PHILLY CHEESE STEAK INSPIRED BURGER
De combinatie van vlees, gekarameliseerde ui en gesmolten kaas is een match made in heaven! Deze burger brengt de smaken samen
Ingrediënten :
- Hamburger
- Rode ui
- (optioneel: suiker)
- Goudse kaas
- Groene paprika
- Glutenvrije hamburgerbroodjes
Bereiding:
- Snijd de ui in plakjes. Verwarm wat boter en olie samen in een pan en doe de ui erbij. Breng de ui op smaak met wat peper en zout. Zet het vuur niet te hoog, want je wilt de uien karameliseren en niet bakken. Dek eventueel de uien af met een deksel. Schep de uien regelmatig om.
- Wacht tot de natuurlijke suikers vrijkomen en de uien bruin kleuren. (Je kan het proces wat versnellen door wat suiker toe te voegen.) Als de uien klaar zijn, kan je een scheutje water toevoegen om ze af te blussen. Schep vervolgens nog goed door, zodat de karamel zich met het water mengt.
- Smelt wat kaas op de ui.
- (Indien nodig) Bak de hamburgerbroodjes af volgens de instructies op de verpakking.
- Snijd de paprika in dunne reepjes en bak ze kort op in een koekenpan tot ze zacht zijn.
- Bak de hamburger en smelt er een plakje kaas op.
- Rooster de gesneden hamburgerbroodjes kort met wat boter in de pan of oven.
- Beleg het hamburgerbroodje als eerste met de burger, en daarna met de ui en paprika.
3. VEGA(N) TACO DELIGHT BURGER
Ingrediënten :
- Beyond Meat Plant Based Burger
- Glutenvrij hamburgerbroodje
- Sla
- Tomaat
- Tortilla chips
- Guacamole (check hier ons recept)
- Ui
- (optioneel) Pittige salsa
Bereiding:
- (Indien nodig) Bak de hamburgerbroodjes af volgens de instructies op de verpakking.
- Bak de vega(n) burger tot deze gaar is.
- Snijd de ui fijn en snijd de tomaat in plakjes.
- Warm de gesneden hamburgerbroodjes met wat olie op in de pan of oven, totdat ze een lekker knapperig zijn.
- Smeer een laag guacamole op het onderste broodje en beleg met de burger, tomaat, ui en sla. Leg hier wat tortillachips bovenop. Op het bovenste broodje kan je nog wat salsa smeren.
4. PROTEIN STYLE (DOUBLE DOUBLE)
Voor sommige glutenvrije mensen is dit een gevreesde optie, maar in Amerika is het heel gebruikelijk: een hamburger in sla gewikkeld (dus zonder broodje). * Leuk om een keertje te proberen, of handig als je geen broodjes in huis hebt.
Ingrediënten :
- Hamburger
- Grote bladen sla
- Tomaat
- ui
- Kaas (optioneel)
- Augurk
- Saus
- Fijn gesneden augurk
- Mayonaise
- Ketchup
Bereiding:
- Maak de saus door de fijngesneden augurk, mayonaise en ketchup te mixen.
- Bak de hamburger, zodat deze goed gegaard is. Smelt, vlak voor je de burger van het vuur haalt, een plakje kaas op de burger.
- ‘Beleg’ de burger een laagje saus, tomaat, augurk en ui.
- Wikkel de sla strak om de burger. (Kijk uit dat deze niet scheurt).

5. HAWAIIAN TERIYAKI BURGER (MISS GLUTENVRIJ FAVORITE)
Ben jij fan van ananas op pizza? Of wil je liever een wat experimentelere burger? Deze Hawaiiaanse Teriyaki burger heeft een heerlijke mix van zoute, zoete en umami smaken. Heel verrassend, maar ook heel erg lekker!
Ingrediënten:
- Hamburger (een kipburger kan ook goed)
- Kropsla
- Mayonaise
- Ketchup
- Glutenvrije teriyakisaus
- Ananas schijfjes
- Tomaat
- Rode ui
- Kaas (optioneel)
Bereiding:
- Marineer de burgers in de teriyakisaus voor ongeveer 30 minuten.
- (Indien nodig) Bak de hamburgerbroodjes af volgens de instructies op de verpakking.
- Bak de burgers en smeer er tijdens het bakken met een kwastje nog een laagje teriyakisaus op. Als de burger bijna klaar is, kan je er een plak kaas op smelten.
- Snijd de hamburgerbroodjes door en bak ze kort met een laagje boter of olie in de pan of oven.
- Grill ondertussen kort de ananasschijfjes. (Snijd de schijfjes niet te dik.)
- Smeer een laagje mayonaise gemixt met ketchup op de broodjes en beleg met de burger, ui, tomaat, sla en ananas.
WELKE GLUTENVRIJE HAMBURGERBROODJES?
Zelf ben ik fan van de broodjes van Schnitzer, maar ook de XL-hamburgerbroodjes van Nutrifree hebben mijn goedkeuring. Andere broodjes die je kan proberen zijn die van Schär, The Welsh Bakestone (vers), Semper of Damhert. Als je goed bent in bakken, kan je natuurlijk ook zelf hamburgerbroodjes maken!
ANDERE HAMBURGER TIPS&TRICKS:
- Bak het broodje van tevoren even op. Dit kan in de koekenpan, in de oven of op de bbq. Smeer de onderkant van het broodje van tevoren even in met wat boter, olie of mayonaise. Je kan het broodje tussendoor draaien, maar dat hoeft niet.
(Een hamburgerbroodje kan natuurlijk ook even in de toaster worden opgewarmd.) - Voor een vega(n) hamburger kan je ook falafel gebruiken. Paddestoelenburgers (of gewoon een gebakken portobello), sojaburgers, bonenburgers en dergelijke kunnen natuurlijk ook goed. Of maak zelf een burger met de mix van Greenforce.
- Een hamburger patty hoef je natuurlijk niet zó te kopen, die kan je ook zelf maken! Zelf gebruik ik een recept voor gehaktballen en maak ik ze gewoon wat groter en platter.
- Steek een prikker in de hamburger, zodat hij niet uit elkaar valt. Voor de look kan je natuurlijk ook een mooi (steak)mes gebruiken. Dat is net nog iets fotogenieker.
Check hier een ander recept voor een glutenvrije hamburger.
Heb je toch geen zin om zelf aan de slag te gaan? Bij verschillende filialen van de McDonald’s kan je een glutenvrije hamburger, cheeseburger of quarterpounder halen.
Hoe maak/ eet jij je hamburger het liefst? Laat het weten door een reactie achter te laten!
*= Geïnspireerd op de burgers van In ‘N Out