Alice en haar drie pubers met coeliakie

Ik ben Alice en ik ben de trotse moeder van drie jonge mannen: Kian (14), Roan (13) en Brian (10).* We wonen in het dorpje Zevenhoven. Zelf werk ik in de meubelstoffering. Ik heb een eigen zaak en doe dit met veel plezier. De vader van de jongens woont in Nieuwkoop. We wonen vlak bij elkaar, dat is heel fijn voor de kinderen en voor ons als co-ouders. 

 

Alle drie de jongens hebben coeliakie. Dit is op jonge leeftijd al geconstateerd bij hen. Bij mij werden wel de genen gevonden, maar uiteindelijk heb ik geen darmonderzoek laten doen. Ik eet ook glutenvrij en voel me sindsdien veel beter dan toen ik nog gluten at.

 

Ik vertel je in dit artikel over de diagnose en hoe dit is verlopen. Ik liep tegen heel wat dingen aan toen we moesten omschakelen naar glutenvrij. Ik vertel je wat ons heeft geholpen. En in een huis met drie pubers kunnen de kosten flink oplopen. Daarom deel ik ook mijn budgettips.

 

*Dit artikel komt oorspronkelijk uit ons derde geprinte magazine (nov – 2022). Hele magazine lezen? Je kan hier het gratis bestellen bij Glutenvrijemarkt.com. 

 

De Diagnose

Het begon met onze oudste zoon, Kian. Hij was al 2,5 jaar, maar nog behoorlijk tenger e hij had een dikke, bolle buik. Hij bleef achter met zijn groei en motoriek. Dit terwijl Kian wel altijd ruim voldoende at. Hij was van nature een heel vrolijk mannetje, maar toch vaak stil en wisselend van stemming.

 

Toen we dit bij het consultatiebureau probeerden aan te kaarten, kregen we te horen dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Wij als ouders waren immers ook klein aangelegd. Toch bleven we twijfelen en vonden we het niet lekker gaan met Kian. We stapten naar de huisarts, maar ook hij gaf aan dat er geen reden tot zorg was.

 

Een nichtje van ons bleek coeliakie te hebben. Ze was een jaar of 5 en had een waslijst aan klachten. Toen ik doorvroeg naar deze klachten, kwamen die vrijwel allemaal overeen met die van Kian. Coeliakie was voor mij toen nog vrij onbekend.

 

We hebben toen direct een nieuwe afspraak bij de huisarts gemaakt en zijn doorverwezen naar het LUMC. De MDL-arts heeft daar coeliakie vastgesteld bij Kian. Ook Roan werd getest en ook bij hem werd coeliakie geconstateerd. Het grappige is dat Roan helemaal niet zulke klachten had als Kian. Brian, onze jongste, was destijds nog een baby. Toen hij aan vaste hapjes mocht beginnen, hebben we een speciaal dieet gevolgd en gluten langzaam geïntroduceerd. Maar ook Brian had coeliakie. We kregen te horen dat dit wel zeldzaam is, driemaal coeliakie binnen één gezin.

 

 

Omschakelen naar glutenvrij

De omschakeling naar glutenvrij eten was voor ons heel groot. We voelden ons echt in het diepe gegooid. Natuurlijk krijg je informatie over het dieet, maar ik vond dat er zoveel bij kwam kijken! We moesten iedereen inlichten: familie, vrienden, maar ook school en het kinderdagverblijf. Best vermoeiend om alles zo vaak uit te moeten leggen. Gelukkig had ik een vriendin met al jarenlang ervaring met glutenvrij eten. Ik heb zoveel aan haar gehad!

 

Verder was ik heel bang dat het mis zou gaan. Ik waste duizend keer per dag mijn handen, om te voorkomen dat ik iets kon besmetten met gluten. Ook heb ik alle keukenspullen weggedaan die gluten konden bevatten. Het viel me zwaar om tegen mijn kinderen te zeggen dat ze sommige koekjes of eten dat ze altijd lekker vonden, nu niet meer mochten eten.

 

Bij Kian merkten we al heel snel effect van het glutenvrije dieet. Hij zat meteen beter in zijn vel en was heel opgewekt. En tot verbazing van de kinderarts, groeide hij binnen drie maanden wel 7 centimeter! Kan je nagaan wat zijn lichaam had in te halen. Vanaf het moment dat we zijn klachten hadden opgemerkt en de daadwerkelijke diagnose, zat namelijk bijna anderhalf jaar.

 

De jongens doen wel echt hun best. Ze checken elke verpakking en als ze twijfelen, krijg ik een appje met foto: “Mama, mag ik dit wel?” Ze zijn het echt gewend. Het is ook nog nooit misgegaan met gluten. Best knap, vind ik zelf.

 

Op School

Op school en bij familie en vrienden heeft alles zijn weg gevonden en zijn er veel mogelijkheden. Er is nu zelfs een allergie-commissie op school. Dan wordt er van te voren al rondgevraagd wie er allergieën hebben. Ik vind echt dat school er goed mee omgaat. Ze kopen extra glutenvrije opties, zodat de kinderen kunnen kiezen. Als er over is, krijgen ze het mee voor thuis. Klasgenootjes van de jongens vinden eigen gemaakte brood soms zelfs lekkerder dan hun glutenbevattende boterham.

 

Onze taartjes en koekjes zijn ook superlekker. Als een van de jongens jarig is, krijgt iedereen glutenvrije taart e veel gasten zijn dan verrast dat glutenvrij zo lekker kan zijn. Toch vind ik het soms nog wel eens sneu voor de jongens. Ze kunnen niet volop meedoen met bijvoorbeeld het Kerstdiner op school.

 

Koken en bakken

Zelf bak ik elke dag vers brood. Dit smaakt echt heelrijk! Mijn geheim? Een goede mix van diverse meelsoorten die je lekker vindt. En ik voeg vaak een extra ei toe. Ook de jongens bakken steeds vaker zelf een brood. Dat moedig ik echt aan, want zo weten ze hoe ze het later zelf kunnen doen.

 

Ik maak thuis veel verschillende gerechten. De favorieten van de jongens zijn: pasta pesto mer gerookte kip, macaroni of gewoon aardappelen met groente en vlees. Hoewel ik van koken hou, gaan we ook vaak voor gemak. Tegenwoordig zijn er best wel goede glutenvrije producten te krijgen in de supermarkt. Wat ik wel jammer vind, is dat vleesvervangers wel vaak gluten bevatten.

 

 

Kosten

Wat ik erg lastig vind, is om uit eten te gaan. We krijgen dan vaak de vraag: “Hoe glutenvrij zijn jullie?” of “Hoe erg is het eigenlijk?”

 

Bovendien is het uit eten gaan met drie puberzoons behoorlijk prijzig. Het moet een feestje blijven, dus we gaan niet zo vaak. De jongens worden zelf heel erg blij van de MacDonalds. Ik baal er echt van dat glutenvrij eten zo duur is. En dat terwijl de helft van de producten niet eens lekker is of heel droog. Zonde van het geld. Maar als je de luxe glutenvrije producten laat liggen, ben je eigenlijk net zoveel kwijt als een ander.

 

Mijn Budgettips:

  • Eet zoveel mogelijk vers.
  • Maak grote porties en vries een dele in: soep, pastasaus.
  • Sla in bij aanbiedingen! Check hierbij de houdbaarheid.
  • Doe afbakbroodjes en stokbroden in de vriezer. Zo zijn ze langer houdbaar en altijd knapperig als je ze afbakt.
  • Nogmaals: Zelf een brood bakken is niet alleen veel lekkerder, maar je bespaart ook kosten.

 

Graag bedanken wij ’t Leeuwtje in het Noorden voor hun gastvrijheid en de mogelijkheid om in hun restaurant foto’s te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *