Belastingaangifte. Krijg ik geld terug voor mijn glutenvrije dieet?

Het is weer tijd voor de belastingaangifte. En jouw glutenvrije dieet kan zomaar betekenen dat je geld terug kunt krijgen. Lees dus gauw even verder.

 

Financiรซle meevaller

Door alles wat er nu gaande is, zou je het misschien bijna vergeten: maar de belastingaangifte moet nog steeds de deur uit. Dieetkosten voor een glutenvrij dieet zijn in sommige gevallen aftrekbaar en kunnen daarom voor een leuke financiรซle meevaller zorgen. Het is dus zeker de moeite waard om er even goed voor te gaan zitten.

 

Welke dieetkosten mag ik aftrekken?

Alle dieetkosten die vallen onder het kopje specifieke zorgkosten mag je aftrekken. Dit geldt dus alleen voor een dieet dat je volgt op basis van medische voorschriften van een arts. De dieetkosten zijn aftrekbaar; het is helaas geen tegemoetkoming. De belasting die je daadwerkelijk terugkrijgt is daarom afhankelijk van je inkomen en huishouden.

advertentie gvm

 

Relevante dieettyperingen uit de dieetlijst van de belastingdienst

Nr 5 en 6 omvatten de teruggaaf voor de ziektebeelden coeliakie, glutenintolerantie en Ziekte van Duhring eventueel in aanvulling met lactosebeperkt of lactosevrij.

 

Heb je een voedselovergevoeligheid voor tarwe? Check dan nummer 23 of 24 in de lijst.

 

Ook bij de voedselovergevoeligheden bij nr. 28 en 29 staan gluten en/of tarwe genoemd, in combinatie met koemelkeiwitvrij of kippeneiwitvrij.

 

Ik heb geen dieetverklaring. Mag ik wel kosten aftrekken?

Je kan natuurlijk niet zomaar allerlei dieetkosten aftrekken. Dat zou wat zijn – dan krijgt iedereen opeens buikpijn van gluten. Om fraude te voorkomen mag de belastingdienst jou te allen tijden vragen om een dieetverklaring op te sturen. Deze krijg je via een arts of diรซtist. Het formulier voor zo’n dieetverklaring vind je hier. Het formulier moet ingevuld worden door de arts of diรซtist en is alleen geldig met een stempel. Als je de verklaring (nog) niet in huis hebt maar wel al een diagnose hebt van een erkende arts of diรซtist mag je alvast de kosten aftrekken. Als de belastingdienst meer informatie wilt hebben, kun je de verklaring alsnog aanvragen. Het is dus niet nodig om de verklaring al vooraf in huis te hebben.

 

Geen coeliakie maar wel glutenvrij

“Ik heb geen coeliakie, maar op aanraden van mijn diรซtist of alternatieve genezer eet ik wel glutenvrij. Mag ik de kosten nu ook aftrekken? ” Dat is een lastige vraag en hier is nog steeds veel onduidelijkheid over. In principe staat een ‘overgevoeligheid voor gluten’ niet op de dieetlijst en is daarom helaas ook geen aftrekpost. Als u glutenvrij eet vanuit een alternatief geneeskundige diagnostiek is het wellicht raadzaam om ook eens bij uw huisarts om een test te vragen. Wellicht heeft u coeliakie of een andere overgevoeligheid die wel in de lijst staat, en daarmee ook de diagnose die nodig is voor de belastingaangifte.

 

Bonnetjes bewaren?

Soms denken mensen dat ze alle bonnetjes moeten bewaren. Want zo werkt het toch als je geld terugvraagt aan de belastingdienst? Gelukkig werkt de belastingdienst met vaste bedragen. Je hoeft dus geen bonnetjes te bewaren. Gelukkig maar! Voor glutenvrije voeding mag je standaard โ‚ฌ950 euro opgeven en voor een glutenvrij dieet in combinatie met lactosevrij kan dit bedrag oplopen tot wel โ‚ฌ 1.050 euro. Nogmaals; dat is het aftrekbare bedrag en dus niet het bedrag dat je mogelijk ontvangt.ย Vanaf 2024 is dit bedrag voor coeliakie โ‚ฌ1.200 en voor glutenvrij in combinatie met lactosevrij โ‚ฌ1.350.

 

TIP: Klik hier voor een gespecificeerde dieetlijsten van de belastingdienst voor de belastingaangifte per jaar.

En…ย  Krijg jij geld terug van de belastingdienst? Vind je het eerlijk dat dit soort dieetkosten een aftrekpost zijn? Laat het ons weten in de comments.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *