Heb jij brainfog door gluten?

Niet helder in je hoofd? Moeite met concentreren? Dit wordt ook wel brainfog genoemd en het kan zijn dat gluten hier een oorzaak in hebben!

 

Wat is brainfog?

Brainfog is een Engelse term die zich letterlijk laat vertalen als ‘hersenmist‘ in het Nederlands. Het voelt dan alsof je door wolken of mist wordt tegengehouden om goed en helder na te denken. Je voelt je verward en focussen kost veel inspanning. Dit kan behoorlijk vervelend zijn op je werk of in contact met anderen.

 

Coeliakie en voedselintoleranties als oorzaak van brainfog

Hoewel brainfog veel oorzaken kan hebben, kan het een verband hebben met het eten van gluten. Het kan dan goed zijn om coeliakie uit te sluiten. Brainfog kan namelijk een atypisch symptoom zijn voor coeliakie! Maak dan allereerst een afspraak bij je huisarts voor een doorverwijzing om hierop onderzocht te worden.

 

Brainfog en glutensensitiviteit

Glutensensiviteit heeft niks te maken met coeliakie. Maar ook als je sensitief bent voor gluten, kan je last hebben van brainfog. Hier is weinig onderzoek naar gedaan, maar ook als je geen coeliakie hebt, kan je zulke klachten als brainfog ervaren.

 

Volgens sommige voedseldeskundigen, heeft glutenvrij eten een verband met betere concentratie. Ralph Moorman heeft het over verschillende klachten die kunnen optreden als je sensitief bent voor gluten. Op nummer één staat een concentratiegebrek. Ook komt lage energie voor in het rijtje. Klik voor meer info op de link.

 

Topdarter heeft betere sportprestaties door glutenvrij dieet

‘The Iceman’ topdarter Gerwyn Price eet sinds kort glutenvrij en zegt zelf dat zijn humeur sterk verbeterd is sinds hij glutenvrij eet. Verder is ons niet bekend of hij zelf denkt NCGS te hebben. Ook is hij van mening dat glutenvrije producten vaak veel beter smaken dan producten mét gluten. Over dit laatste zijn wij benieuwd welke producten dit precies over gaat 🙂 Hij zit in ieder geval veel beter in zijn vel en kan zich beter concentreren, wat blijkt uit zijn prestaties. (Bron: nieuwsblad.be )

 

Vage klachten

Zo zie je maar, niet alleen buikpijn is een aanwijzing dat je niet tegen gluten kan. Heb je symptomen waarvan je denkt dat je coeliakie hebt? Raadpleeg dan een specialist. Lees hier meer vage klachten die op coeliakie kunnen wijzen.

 

Had jij specifieke, onverklaarbare klachten toen je nog gluten at?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *