Breekt fermentatie gluten af?

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën worden gebruikt om bepaalde componenten in voedsel af te breken. Als voedsel wordt gefermenteerd heeft dat invloed op een aantal factoren, bijvoorbeeld de zuurgraad. Gefermenteerd voedsel is immers zuurder!

 

Bij fermentatie wordt voedsel in een afgedekt pot met zout en soms ook suiker. Vervolgens wordt het voedsel in de pot luchtdicht afgesloten en begint het fermentatieproces.

 

 

Fermentatie en gluten

De bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten zorgen ook voor een afbraak van gluteneiwit. Hierdoor kan het zo zijn dat mensen minder last hebben van glutengevoeligheid. Dit is niet het geval voor mensen met coeliakie, want er blijven nog steeds veel gluten achter.

 

Er zijn wel andere manieren om van gluten af te komen

 

Hoe worden gluten afgebroken?

Helaas is fermentatie niet genoeg om gluten kapot te maken zodat iedereen het kan eten/drinken. Dat betekent niet dat het onmogelijk is! Bij sommige bieren worden de gluten namelijk afgebroken door enzymen toe te voegen. Na zo’n behandeling is het bier veilig te drinken voor iedereen; ook voor mensen met coeliakie!

 

De enzymen komen van een bepaalde schimmel: de Aspergillus Niger. De enzymen zorgen ervoor dat de gluten uit het bier worden verwijderd zonder dat de smaak veranderd

 

Is fermentatie gezond?

Volgens veel onderzoeken is fermentatie gezond, mits het op de juiste manier gedaan wordt. Als het niet correct wordt uitgevoerd, kunnen er schadelijke bacteriën in komen zoals de botulisme bacterie (clostridium botulinum). Als er iets wordt gefermenteerd dat erg zuur wordt is er minder risico op gevaarlijke bacteriën vanwege de zuurgraad.

 

Is fermentatie ook vegan?

Het ligt er eigenlijk aan wat je gaat fermenteren, als je alleen planten gaat fermenteren is het natuurlijk vegan. Bij het fermentatieproces komt er vaak ook melkzuur bij kijken. Melkzuur komt gelukkig niet van melk, en is gewoon een zuur dat ontstaat als glucose wordt afgebroken zonder zuurstof. Melkzuur is dus vegan en is dus geen probleem voor mensen die een vegan dieet volgen.

 

Kortom: Fermentatie breekt gluten niet af. Mensen met een gluten gevoeligheid kunnen wel minder klachten ervaren door dit fermentatie proces!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *