Brood

Brood is een écht Nederlands product. Als je coeliakie hebt, mag je dit absoluut niet eten. Toch eet ik bijna iedere dag brood, maar dan wel  glutenvrij en zelfgemaakt uit de oven. Na een lange zoektocht ontdekte ik de bakmix van Semper.

Ik gebruik de witte bakmix van Semper met de naam Jauhoseos. Mijn moeder nam deze mix zo’n drie jaar geleden voor mij mee uit Noorwegen. Nadat het pak een tijdje in de kast stond, probeerde ik de mix uit en ik was dolgelukkig met het resultaat. Een heerlijk zacht wit brood, dat niet meteen uit elkaar valt, kwam uit de oven. De smaak vind ik moeilijk te beschrijven, maar werkelijk álle beleg er op is lekker. Het is een vrij neutrale smaak, mijn vriend, die niet glutenvrij eet, vindt het op wit stokbrood lijken, maar met een minder heftige nasmaak en zachter in de mond.

Ingrediënten:

  • De mix
  • Olie (ik gebruik op dit moment zonnebloemolie, maar olijfolie kan ook)
  • Gist (verse of gedroogde het kan allebei)
  • Warm water

Overige benodigdheden:

  • Een oven
  • Mixer met twee deeghaken
  • Brood bakblik (ik gebruik silicone vormen)
brood bakken
brood mixen
ingrediënten semper broodmix
brood rijzen
Na alles gemixt te hebben, doe ik het beslag in de bakvormen. Ik vet de vormen niet in, er zit namelijk al olie in het beslag waardoor het in z’n geheel zonder plakken uit de vorm komt. Ik zet die altijd op het gasfornuis terwijl de oven er onder aan het opwarmen is. Het beslag rijst dan sneller door de warmte van de oven. Over de bakvormen trek ik wat vershoudfolie en daar overheen een theedoek. Na een halfuur zijn de broodjes gerezen en kunnen ze de oven in.
brood uit de oven
brood bakken
Na 25 minuten in de oven is dit het resultaat. Heerlijk warm en zacht.. Nadat het afgekoeld is, snijd ik het in sneetjes en vries ik alles meteen in. Dan blijft het brood het lekkerste. Iedere ochtend pak ik dan het aantal sneetjes dat ik die dag wil eten uit de diepvries. Eventjes ontdooien in de magnetron en ik heb een heerlijke boterham. Het brood valt niet uit elkaar, wat ik heel belangrijk vind, want ik wil het brood ook mee kunnen nemen in mijn tas. Ik doe dit gewoon in een boterhamzakje. Eerder vervoerde ik mijn brood altijd in bakjes omdat het na een tikje al helemaal verkruimeld was. Dit brood blijft soepel, één geheel en is heerlijk! Ik wil geen andere brood meer.

Het enige nadeel is wel dat ik iedere week weer opnieuw dit brood sta te bakken. Het kost tijd en ik heb er niet altijd zin in. Vooral het rijzen en laten afkoelen neemt wat tijd in beslag. Even snel een brood bakken zit er dus niet in, je moet er wel bij blijven en het ook niet te lang laten afkoelen, want dan wordt de korst weer te hard. Maar ik heb dit allemaal over voor dit geweldige brood.